Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

97% от хората готвят ориз погрешно: как да отстраним арсена от ориза

Десетки хиляди главни готвачи и експерти в областта на готвенето, както и обикновени домакини, се заблуждават, когато приготвят ориз

ориза

Всички ние приготвяме ориза неправилно. Така застрашаваме здравето и благополучието. Всеки ориз съдържа арсен! Тази информация се появи преди време на сайта на списание „Телеграф“, и веднага предизвика оживена дискусия.

И как не! Арсен в ориза – това звучи като взето от роман на Агата Кристи.

Следите от арсен се намират в ориза, като в хранителния продукт влизат заедно с промишлените торове и пестициди. Те остават в почвата на оризовите насаждения в продължение на десетилетия. Оризът е добре познат абсорбент. Ако го консумираме често, и го приготвяме правилно, абсорбира токсини, очиства тялото. По същия начин оризът абсорбира всичко, което се съдържа в почвата.

Освен това, с препарати, които съдържат арсен, се третират складове и съдове за съхранение на ориз (и не само). Това е част от защита против гризачи и други вредители.

Приемливи стандарти на арсен в ориза? Това звучи много странно. Може ли да има норма за отрова? Може, защото още от Древността се знае, че „няма отрова, има доза“.

Да, но арсенът може да причини сериозни нарушения в работата на човешкото тяло, включително да участва в развитието на сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност, рак и диабет.

Истината е, че арсенът може да бъде премахнат. Така се намалят шансовете за микро-отравяне с арсен. Следват малко по-подробни инструкции.

Как да почистим ориза?

Една голяма част от китайци, японци, виетнамци и корейци мият ориза 7 пъти преди да го сготвят. Този метод може да се използва при готвене на ястие, от което се нуждаете спешно. Но най-добре е да накиснете ориза за през нощта в много вода. Концентрацията на арсен в ориза ще спадне с 80% и продуктът ще стане абсолютно безопасен за здравето. Нищо не пречи да пробвате, нали? По същия начин повечето домакини накисват боб, нищо че това по-скоро улеснява сваряването на този продукт.

Във вода се киснат и зеленолистни зеленчуци, домати, краставици, тиквички. Така ги освобождаваме от една част от пестицидите, когато имаме някакви съмнения. Затова накисването във вода не би трябвало да е нещо ново, като технология. Просто рядко се прилага върху ориза.

След като започнете да готвите предварително накиснатия ориз, ще установите, че са нужни само десетина минути, за да стане готов, както и че след термичната обработка ориза има съвсем различен вкус.

Тук трябва да добавим, че българският ориз не е чак толкова притеснителен, по отношение съдържанието на арсен. По-внимателни трябва да сме с екзотичните видове, като кафяв ориз, басмати и т.н. Те идват от далече и се съхраняват на различни места.

ПРАВИЛНИЯТ НАЧИН ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ОРИЗ (ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА АРСЕН)

– Вземете 1 част сух ориз и 5 части вода.

– Оставете оризa, напоен с вода, за през нощта.

– Сутринта измийте ориза няколко пъти, докато водата се изчисти напълно.

– Подсушете ориза с помощта на кухненска хартия или подходяща кърпа.

– 3/1 – това е стандартно съотношение за приготвянето на ориза. Опитайте да го сварите в предварително затоплена вода.

– Добавете щипка сол. Солта подобрява вкуса на ориза.

– Щом кипне намалете огъня до минимум. Покрийте с капак. Оставете на много тих огън за около десетина минути.

– Не отваряйте капака, докато готвите ориза. Това ще се отрази на качеството на приготвяне.

И така, оризът е готов. Не ви остава нищо друго, освен да го сготвите по начин, по който знаете и предпочитате.

Източник: www.telegraph.co.uk

Генотрон
ГЕНОТРОН – Концентрирана формула с екстракт от глухарче

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *