Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Професор Бронщайн: Няма такъв орган, в който паразитите да не могат да преминат!

Човешкото тяло е обитавано от паразити. Някои са опасни, други – не чак толкова. Как биологичните (екологични) храни и домашните любимци стават източник на заразяване?

Професор Александър Бронщайн

За паразитите, вредите които нанасят, както и за това как да се защитим – кратка лекция по темата от професор Бронщайн.

Ръководител на кабинета по инфекциозни болести в Инфекциозна болница № 1 в Москва, професор в Руския национален изследователски медицински университет „Пирогов“(РНИМУ), професор Бронщайн е добре запознат с вредите, които паразитите нанасят на човешкото тяло. Негова специалност е изследването на заразите с паразити, които могат да възникнат както от храна, така и при често пътуване в чужбина. Най-вече в топли и екзотични страни, чиито климат предполага развитието на различни вътрешни вредители на здравето.

 

Червеи в мозъка

Свинската тения не остава само в червата на гостоприемника. Тя може да проникне в главата и очите. Човек се заразява, когато се консумира недобре приготвено свинско месо или месо от глиган, сърна и др. Друг начин за инфекция е контакт с болен човек. Свинската тения се установява в червата и дълго време може да не представлява опасност. Затова и по-трудно се диасгностицира. Но ларвите могат да влязат в кръвта, а оттам – в мозъка и очите. Именно тези ларви причиняват тениоза. Като междинен гостоприемник на свинската тения човек може да заболее от цистицеркоза – изключително опасно заболяване.

Кучешката тения също може да навлезе в мозъка и да причини киста (ехинококоза). Крайните последствия са парализа. Същият паразит е възможно да проникне в сърцето и белите дробове. Предписанието за превенция е просто: собствениците на кучета не трябва да забравят редовно да ги водят на ветеринар, който знае точно какво трябва да се направи.

Убиец на черния дроб

Допълнение към кучешката тения, е неговият „братовчед“, който „живее“ в черния дроб. Много хора са уверени, че всичко, което расте в гората, или на село, е екологично чисто и следователно безопасно. Но колкото по-чисто е мястото, толкова повече животни живеят в него, а паразитите – в животните. Заразените изпражнения от лисици, мечки, зайци и т.н. попадат във водата, върху плодовете и тревата. Човекът ги яде, пие вода от потока и има всички шансове да се зарази с алвеококоза. Паразитът израства през целия черен дроб, като раков тумор.

Наричана още многoкaмepнa exинокoкозa, алвеококозата e една от най-опасните хелминтози, които засягат човека. Характеризира се с тежко, хронично протичане и първично туморовидно засягане на черния дроб. Наблюдават се метастази, както в главния мозък и белите дробове, така и в други органи. В по-късните етапи е почти невъзможно да се помогне на пациента.

паразитите

Това, че ще изядете шепа или две неизмити горски ягоди не винаги означава, че ще се разболеете, или че ще станете приносител на паразити. Спасението е редовно да се подлагате на медицински преглед, и да се прави ултразвук на черния дроб.

Рибни дарове

Описторхозата се причинява от паразити, живеещи в шарановите риби (но не и в шарана!). Това е най-голямото семейство сладководни риби, представено от над 2100 вида. Най-често заразяването става посредством екзотични риби, които представляват деликатес в Европа.

Причината? Слаб санитарен контрол, малко корупция и много осъзнати грешки и вреди при самото отглеждане в рибните ферми – антибиотици, лоши хигиенни условия и т.н.

Острият стадий на заболяването, при който много паразити влизат наведнъж в тялото, се проявява с висока температура, повръщане и гадене. Следва незабавно лечение, и с болестта се приключва.

Положението е по-опасно, когато частта от изядените паразити е малка – в този случай заболяването се развива бавно. Човек може да забележи, че е започнал да толерира слабо мазните храни, има периоди на отпадналост и резки колебания в теглото. Няколко години по-късно се развива рак. Доказано е, че в регионите, където населението страда повече от описторхиаза, по-често се открива рак на черния дроб или жлъчния мехур.

Помнете – не купувайте изкуствено отгледана сьомга, или друга, подобна на нея, риба. По-добре хванете риба от близкия язовир и я изпържете добре у дома, отколкото да предпочитате екзотични рибни продукти, дошли кой знае откъде и как.

Гъбички в червата

В по-голямата си част тези същества са безобидни и могат да причинят само емоционална травма, когато те започнат да излизат от тялото. Един пациент отишъл в тоалетната и забелязал, че от него е висяло „въже“ с дължина 2 метра. Така попаднал в болницата, където изследвали „въжето“, което било резултат от рибна тения.

 

Паразитът Diphyllobothrium latum или, както още го наричат – рибна тения, може да причини заболяване наречено дифилоботриоза, което протича главно със симптоми на поражения в стомашно-чревния тракт. В по-късните етапи се наблюдава развитие на мегалобластна анемия.

Източникът е леко осолена риба. При рибната тения периодично се произвеждат и малки паразити, подобни на червеи. Аскаридите (червеи с дължина над 20 см) засягат огромен брой хора, влизат в тялото не само с рибата, ами и със зеленчуцте и излизат естествено. Но при 5% от пациентите се наблюдава непредвидими тежки усложнения под формата на перфорация (дупки) на червата, перитонит, абсцес на черния дроб. Понякога, по неизвестни причини, аскарите могат да изпълзят и да изскочат през устата. Или както беше описано по-горе – от ануса.

Разбира се, тази информация няма за цел да ви направи параноици по отношение на храненето, пазаруването и разходките в гората. Факт е, че повечето от нас спят глава до глава с паразитите (акарите във възглавниците). И все още сме добре – живи и здрави. Нужно е внимание, както и едно на ум при консумацията на деликатеси. Превенцията не е навредила на никой, даже напротив – спасила е хиляди човешки животи.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *