Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 причини да не си купувате антибактериален гел за ръце

От едно известно време, по рафтовете на големите магазини и дрогерии, може да намерите антибактериален гел за ръце

Обичайно той е в малки, компактни опаковки, поставени в близост до касата, на нивото на очите, така че да не остане незабелязани. По този начин потребителите остават с впечатлението, че трябва да закупят това, може би, полезно нещо.

Безспорно, понякога е добре да го имаме под ръка. Особено в екстремни ситуации. Но, за какво служи антибактериалния гел, освен да почистим ръцете си, ако няма вода, ако не разполагаме с мокри кърпички и случайно сме срещали позната с бебе, което ни се иска да нащипем по сладките бузки? Ако трябва да обобщим – за нищо полезно.

За да има полза от антибактериалния гел трябва първо да избършем ръцете с мокра кърпичка, и едва след това да го нанесем. Иначе от него няма особена полза. Научно доказано е!

Има хора, които подведени от рекламата, използват постоянно антибактериален гел. Това не е особено полезно, и за да конкретизираме, ще ви дадем само 5 причини, които да ви убедят да не си купувате антибактериален гел за ръце.

1. Антибактериалните гелове за ръце имат отрицателно въздействие върху кожата

Ако използвате традиционен антисептичен гел за ръце ,на алкохолна основа, кожата на ръцете става по-чувствителна. Това се дължи на факта, че алкохолът е дразнител за кожата, който разрушава хидролипидния филм и забавя производството на естествената мазнина. Това прави кожата суха и люпеща се.

С течение на времето употребата на антисептичен гел може да доведе до стареене на кожата, тъй като сухата кожа по-лесно се уврежда и е по-податлива на бръчки. Ако не можете да спрете веднага употребата на този гел, задължително ползвайте след него обогатен крем за ръце.

2. Прекалената дезинфекция може да доведе до появата на супер бактерии

Дори ако в гела, който използвате, няма алкохол, вероятно е да има триклозан – един от най-мощните антибактериални агенти. Въпреки това, проблемът с използването на подобни на триклозана антибиотици е, че когато се прибягва твърде често до него, има риск от появата на супер бактерии, които са резистентни към общи антибиотици.

Например, едно проучване на Университета в Кембридж, проведено през 2015 година, показа, че продължителната употреба на бактерицидни агенти, като триклозан, може да доведе до масово разпространение на резистентни бактерии, които са изключително опасни за хората. И най-вече за малките деца.

Друго изследване на Американския център за контрол и превенция на заболяванията показа, че употребата на триклозан оказва неблагоприятно въздействие върху имунната система, което прави хората по-уязвими дори към такива традиционни заболявания, като настинките.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е забранила употребата на триклозан в антисептици, тъй като няма достатъчно доказателства за неговата безопасност.

Разбира се, използването на антибактериален гел, базиран на триклозан, веднъж или два пъти на ден, е малко вероятно да доведе до развитието на супер бактерии, но са възможни и други негативни последици.

3. Дезинфекциращият препарат може да съдържа неспецифицирани и евентуално опасни вещества

Основната съставка в дезинфектантите за ръце обикновено е алкохол или триклозан. И двете са предназначени да убиват микроби.

Средството за дезинфекция, обаче може да включва и други вредни вещества. Особено ако продуктът има мирис. За да се създадат синтетични вкусове, се използват фталати, които в най-лошия сценарий могат да нарушат хормоналния баланс. Също така, трябва да се обърне внимание на наличието на консерванти и парабени, които удължават срока на годност.

Всички тези вещества се абсорбират от кожата и влизат в тялото всеки път, когато използвате дезинфектант. Освен това от компаниите-производителки не се изисква да докладват точния състав, и да посочват какво се използва за ароматизиране на геловете. Ето защо, за да се сведе до минимум рискa, опитайте да използвате дезинфектанти без миризма.

4. При използване на гелове увеличава усвояването на Бисфенол А

Бисфенол А се открива в състава на пластмасови изделия, хранителни контейнери, бутилки и дори домашен прах. Това вещество оказва негативно влияние върху ендокринната система на човек, причинявайки проблем с хормоните.

Изследователи от Университета на Мисури са установили, че ако се пипат пласмасови изделия пластмасови изделия след употреба на антибактериални гелове, бисфенол А се абсорбира от кожата 100 пъти по-активно.

5. Антисептичните гелове за ръце не са толкова ефективни

Независимо от факта, че антибактериалните гелове наистина убиват микробите, присъстващи върху ръцете, те също така са в състояние да унищожат и добрите бактерии, които са от съществено значение за кожата и участват в образуването на полезни мазнини, което в крайна сметка намалява нивото на защита на кожата.

Експерти от Университета на Отава (Канада) установиха, че популярните антисептични гелове за ръце, за които се предполага, че убиват 99% от бактериите, са много далеч от този резултат. Е, има такива, които стигат до 60%. Повечето тествани гелове от различни марки са в състояние да убият само 40% от микроорганизмите.

Микробиологът Рон Кътлър от университета Queen Mary в Лондон обобщава, че за да има полза от тях, преди да се нанесат ръцете трябва да са добре почистени.

Последните проучвания показват, че геловете не предпазват от инфекциозен гастроентерит или вирусни чревни инфекции, като например зараза с норовирус. Освен това дори най-мощният антисептичен гел за ръце, създаден на базата на алкохол, престава да функционира само няколко секунди след контакт с кожата.

Ако тези аргументи не са ви достатъчни, ползвайте антибакериални гелове, които съдържат алкохол и са без мирис, но преди това почиствайте ръцете с мокри кърпички, а след това задължително нанасяйте крем за ръце.

Опитайте се също така да намерите гел, който не съдържа триклозан и други съмнителни вещества. Вероятно ще струва повече, но здравето си заслужава.

Източник: doctorpiter.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *