Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се пият лекарствата така, че да има полза от тях?

95% от хората поне веднъж са взимали някакво, каквото и да е, лекарство, повече от 30% го правят всеки ден

лекарствата
В този случай много често приемането на лекарствата се извършва без да се спазват важни правила. Следователно, така лекарствата са безполезни и дори вредни. Важните правила при приемане на лекарства обяснява днес фармацевта с 50-годишен опит Ирина Дъбоносова.

Звучи като виц, но сред фармацевтичните среди все още се разказва следната история. Отишъл един човек в аптеката да си вземе ректални супозитории (свещички), които му били изписани. Вместо да ги сложи там където им е мястото, той ги счупил на две и ги изпил с вода. На другия ден отишъл при доктора и му казал: Не помогна! Изпишете ми друго лекарство.

Тази история може и да е анекдот, но е факт, че една немалка част от хората не знаят как да пият лекарства, а почти 98% не спазват инструкциите, дадени от лекар или фармацевт.

Да дъвча или да смуча?

Уверете се, че спазвате предписания начин на употреба, в противен случай рискът е висок. И не само това, ами активното вещество просто не достига до местоназначението си. Ако инструкциите за лекарството казват: „таблетка за дъвчене“ – дъвчете, „смучене“ – смучете. Ако трябва да го „поставите под езика“ – поставете го. Ако няма нито една от тези инструкции – глътнете го цялото, с вода. В краен случай, преди поглъщане може да се сдъвчи, но само ако таблетката не е покрита със специално покритие. В противен случай, смилането ще доведе до влошаване на абсорбцията на лекарството.

Ако на таблетката няма разделителна линия, не е нужно да я чупите – това означава, че не е предоставена половин доза за приложение. Не взимайте съдържанието на хапчето, което е в капсула – лекарството е поставено специално в тази, а не в друга форма. С помощта на капсулата то ще действа по-добре и по-безопасно.

Може ли повече от едно?

По-добре е да не приемате няколко различни лекарства едновременно. Особено, ако те са назначени от различни специалисти. Разбира се, хубаво е да се консултирате с лекар при назначаването на нов лекарствен продукт, като задължително му споделите и какви други лекарства приемате.

Ако, обаче, приемането на различни хапчета се оказва необходимо, не ги пийте заедно. Дори и две наведнъж не е добре. При възможност осъществявайте приема с интервал от 30-60 минути. Например: антибиотици не трябва да пият с антипиретици, сънотворни – с антихистамини. Препарати, съдържащи желязо не се комбинират с антиациди (Almagel). Оралните контрацептиви са несъвместими с аналгетици, антибиотици и сулфонамиди (Biseptol).

Ако ползвате често сорбенти (активен въглен, смекта или други подобни на тях), между приема на тези лекарства, и други, които се налага да се вземат, трябва мине най-малко 2 часа.

Ако имате каквото и да е съмнение как да пиете лекарствата правилно, попитайте лекаря или се консултирайте с фармацевта.

С какво да ги пия?

В никакъв случай не може да пиете лекарства с чай, кафе, сладки сокове, газирани напитки и, разбира се – с алкохол.

Почти винаги лекарствата се пият с най-обикновена вода със стайна температура.

Ако друго не е предписано, пийте хапчетата 30-40 минути преди ядене (или най-малко 15-20 минути).

Да пия или да чакам?

Вземете под внимание вашето здраве, възраст, професия и дори пол, когато приемате определени лекарства. Особено предпазлив подход към вземането на медикаменти е необходим за деца, бременни жени, възрастни хора и шофьори. Лекарства, които съдържат еритромицин, лекарства като Верапамил, Диазепам, действат по-малко ефективно върху жените, отколкото при мъжете, а хапче като Тазепам, например, действа по-бързо при мъжете.

Не забравяйте, че има много лекарства, които по принцип са еднакви, но имат различни имена. Това са така наречените генерични лекарства. Например, парацетамолът се продава като Панадол, Тиленол, Ерфералган и други подобни. Диклофенак – като Волтарен и др. Всичко това са примери за аналогични лекарства.

Важно е да знаете

Таблетките в желатинови капсули трябва да се вземат в изправено или седнало положение. Пият се с не по-малко от 100 мл вода, защото иначе желатиновата капсула може да „залепне“ към стената на хранопровода.

Хапчетата за намаляне на кръвното налягане е по-добре да се взимат вечер.

Капки е най-добре да се капват на парче захар и така да се приемат.

Таблетките за кашлица като Мукосолван са по-ефективни, ако се разтварят в малко количество слабо подсладена вода и се пият един час преди хранене.

Повечето мултивитамини се абсорбират независимо от времето на хранене, но е по-добре да не се пият по време на хранене.

Когато приемате антипиретици, опитайте се да не ядете много млечни и растителни храни и временно да преминете на месни продукти.

Лоши навици

Алкохолът засилва ефектите на лекарства по отношение съдържанието на парацетамол и антихипертензивни медикаменти – ако приемате фенобарбитал и пиете алкохол, има риск от смърт заради дихателна недостатъчност.

Алкохолните напитки в комбинация с аспирин могат да предизвикат стомашни язви и стомашно кървене.

Коктейл от алкохол с антидепресанти, сънотворни или противоалергични средства засилва седативния ефект на тези лекарства. В никакъв случай не си правете подобни експерименти!

Алкохолът в смес с нитроглицерин води до рязко понижаване на налягането, което може да завърши с припадък.

Инсулинът и други антидиабетни лекарства в комбинация с алкохолни напитки интензивно понижава кръвната захар, което също може да причини припадък.

Нарушение на сърдечния ритъм ви заплашва ако употребявате алкохолни напитки едновременно с диуретици и дигоксин, тъй като това провокира промяна в баланса на калий.

Никотинът прави по-малко ефективно лечението с психотропни, сърдечно-съдови лекарства, белодробни инхалатори и дори намалява ефекта на противозачатъчните хапчета.

Запомнете!

Въпреки горните съвети никога не забравяйте да прочетете няколко пъти подробно, и да запомните наизуст ако е необходимо, листа с инструкции, които придружава всяко лекарство!

Консултирайте се с Вашия лекар и слушайте усещанията на собственото си тяло. Самолечението носи сигурни негативни последици за вашето здраве.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *