Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЕФИРА / EPHYRA

Съдържа монтелукаст натрий, натриев лаурилсулфат, лактоза монохидрат, хидроксипропил целулоза, прежелатинизирано царевично нишесте, натриев нишестен гликолат, магнезиев стеарат, покритие опадрай 20А23676 жълто

Предназначение

ефираЕФИРА се препоръчва при астма, целогодишен алергичен ринит и при сенна хрема. Медикаментът въздейства положително при състояния със стесняване на дихателните пътища и оток, причинени от т.н. левкотриени. Веществата предизвикват затруднено дишане и спастични пристъпи, преди да бъдат неутрализирани с ЕФИРА.

Медикаментът се предлага под формата на таблетки от 10 мг, разтворими гранули в сашета, детски таблетки за дъвчене от 4 и от 5 мг. Таблетките от 10 мг се използват за лечение на астма при подрастващи над 15 години и при възрастни; профилактично – за предотвратяване на астматични пристъпи, и в комплексна терапия на алергични ринити.

Как се приема

Приемът на ЕФИРА се определя от здравословния проблем, възрастта и състоянието на пациента. Таблетките ЕФИРА от 10 мг се препоръчват като ефективно за контрол върху астма, както и за предотвратяване на кризисни състояния. Ако лекуващият препоръча – пациентът следва да взема таблетките редовно дори да не чувства симптомите на астматичния пристъп. Продуктът не е решение при остри състояния!

Обичайната дневна доза от този медикамент е една таблетка от 10 мг, взема се вечер. При лечение с ЕФИРА не се прилагат други медикаменти с лекарствената съставка монтелукаст. Ако е пропуснат прием – изчаква се времето на следващия; пропуснатата доза не се компенсира. При предозиране може да се развие симптоматика с хиперактивност, болки в корема, жажда, сънливост. При първи подобни признаци трябва да се потърси лекарска помощ.

Медикаментът трябва да се взема продължително, за да постигне лечебен ефект. Прекратяването на приема става само по лекарско указание.

Възможни нежелани ефекти

Най-често пациенти, лекувани с ЕФИРА, се оплакват от главоболие и коремни болки. Има информация за гадене и повръщане, диария, инфекции на горните дихателни пътища, обриви и смущения в чернодробните функции. В по-редки случаи се установяват алергични реакции с отоци и дихателни затруднения, кървене от носа и пресъхване на устата, храносмилателни проблеми, ставни и мускулни болки, задържане на течности и отоци. Възможни са и проблеми от типа на депресивни състояния, агресивно поведение, кошмари, раздразнителност, сънливост и замаяност. Някои потребители развиват хепатит и други отклонения във функционирането на черния дроб, мисли за суицид, изтръпване и мравучкане на крайниците, халюцинации.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЕФИРА не се използва при алергия към монтелукаст или друга съставка на продукта.

Таблетките от 10 мг не се използват за лечение на деца под 15-годишна възраст. Всички продукти ЕФИРА са противопоказани при лечението да деца под двегодишна възраст. За групата 2-5 години могат да се използват таблетки за дъвчене от 4 мг или сашета с разтворими гранули. За деца на 6-15 години подходящата форма са таблетките за дъвчене от 5 мг.

Безопасното прилагане при бременни и кърмачки задължително се обсъжда с лекар.

Не шофирайте, ако приемът на ЕФИРА ви причинява сънливост, замайване, объркване.

Пациенти с непоносимост към определени захари задължително се консултират с лекар, преди да вземат ЕФИРА; продуктът съдържа лактоза.

Взаимодействие с други медикаменти

Съвместяването на ЕФИРА с други медикаменти трябва да се прецени от лекар заради възможни лекарствени взаимодействия с други продукти. Това се прави и в случаите, когато пациентът е вземал някои лекарства и е прекратил приема им наскоро. Важна е преценката за комбинациите с фенобарбитал, фенитоин и рифампицин.

______

Усреднена цена в аптеките – 15 лв за опаковка от 30 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *