Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гумените играчки за баня не са безобидни!

Почти във всяка къща, или по-скоро във всяка баня, има жълто каучуково пате. Може и да не е пате, а някакво друго животно. Така или иначе – жълтото пате за баня е просто класика!


Децата им се възхищават, защото не потъват и могат да се дъвчат. Сигурно си мислите, че след като патето е в постоянен досег с вода и сапун, значи е чисто. Да, ама не съвсем!

Ако прочетете статията до край, ще разберете защо обичайните играчки за къпане могат да бъдат опасни.

Вредни играчки

Гумените играчки са много търсени, тъй като те са оцветени в ярки, приятни за окото цветове, красиви са, а децата ги обичат. Но с тях трябва да имате едно на ум. Тези играчки може да съдържат токсини, такива като фенол, олово, формалдехид и различни смоли, които причиняват отравяне при поглъщане.

Високата концентрация на фенол в детските играчки е реална заплаха. Веществото се абсорбира бързо през кожата, чрез горните дихателни пътища и стомашно-чревния тракт. Фенолът се натрупва и разрушава имунната система на детето. В допълнение, той дразни лигавиците. Всичко това може да доведе до хрема, виене на свят, главоболие, повръщане и други неприятни симптоми. Ситуацията е възможно да се влоши от алергичната реакция към фенола.

Тук трябва да направим едно необходимо уточнение. Повечето родители знаят, че има играчки, и играчки. Защото има производители, и производители. Някои майки със сигурност реагират, когато разберат, че Жирафчето Софи струва около 35-37 лева. В същото време подобен жираф, макар и не съвсем като Софи, може да се купи от магазините „За един лев“ на цена от 2-3 лева… Разликата не е само в цената. Автентичната Софи се произвежда в контролирана среда, от безопасни материали – естествен каучук. Подобните на Софи гумени играчки се боядисват с безвредна боя, която се използва в хранителната индустрия. Технологията на производство на по-скъпите гумени играчки е доста сложна. Евтините имитации се отливат незнайно къде в Китай, а контрол почти липсва.

И още един пример – дори в България се продават играчки, които съдържат живак

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) преди по-малко от година извърши контрол на популярните снипери. Бяха иззети известни количества от въртящите играчки. Малко след това модата им мина, а днес хлапетата почти не се интересуват от рекламираните като антистрес играчки.

Купуването на гумени играчки трябва да бъде внимателно обмислено. Важно е да се обърне внимание на цвета на играчката – колкото по-ярък е цветът, толкова по-високо е съдържанието на боя. По-добре е да се откажете от червените, сините и лилави играчки. Жълтите са с една идея по-безопасни.

Трябва да сте наясно и с миризмата на играчките. Ако усещате някакъв аромат, пък бил той и на ванилия, покупката не си заслужава. Освен това е важно да се обърне внимание на наличието на хигиенен сертификат и сертификат за съответствие. Внимателното подбиране на играчките може да защити вашето дете.

Освен това се оказа, че тези очарователни жители на банята имат и много богат „вътрешен свят“

От малки дупки в играчката влиза вода, а топлината и влагата създават отлична среда за възпроизвеждане на спорите на мухъл. В играчките гъбичките откриват чудесна среда за растеж, което е изпълнено с опасност за бебето.

Вътре в играчката може да се развие цяла цивилизация от плесени, която при следващото къпане, заедно с водата, може да изтече и да попадне в лигавиците на детето. И това води до микози на носната, устната или ушната кухина. В допълнение, мухълът често причинява алергична реакция.

И за да не си помислите, че тази статия е поредната конспирация срещу производителите, ето какво казват учените за „тъмната страна на гумените патета“

Изследователите от швейцарския Федерален институт по водни науки и технологии EAWAG, Швейцарското федерално политехническо училище и учените от университета в Илинойс установиха, че „разнообразният растеж на микробите се насърчава не само от пластмасовите материали, а и от самите потребители на банята“.

За целта на тяхното изследване те извършват експерименти с истински играчки за баня и контроли, като използват нови играчки за баня в условия, симулиращи употребата от домакинствата.

За период от 11 седмици те разкриха че някои от играчките остават чисти, а други (около 80%) съдържат неща като сапун и телесни течности.

Когато разрязват играчките, „констатациите звучат непривлекателно: на вътрешните повърхности на играчките се наблюдават между пет милиона и 75 милиона микробни клетки на квадратен сантиметър“, се казва в обобщението на доклада.

„Потенциално патогенните бактерии са идентифицирани при 80% от всички изследвани играчки, включително Legionella и Pseudomonas aeruginosa, които често са виновни при инфекции, придобити в болница, или иначе казано – вътреболнични инфекции.“

„По време на къпане в играчките попадат телесни течности, като урина и пот, външни замърсители и продукти за лична хигиена. За развитието на опасните бактерии допринасят и други ключови хранителни вещества, като азот и фосфор, както и допълнителни бактерии“, се казва в проучването.

Това позволява на бактериите и гъбите да се размножават вътре в играчката, която децата често ползват, за да разпръскват вода в лицата си.

„Това може да укрепи имунната система, което е добре, но може да доведе и до очни, ушни или дори стомашно-чревни инфекции“, посочи Фройдер Хамс, ръководител на изследването.

И тук следва въпроса – трябва ли да изхвърлим гумените патета за баня? Или, както предлагат някои потребители във фейсбук, просто да им запушим дупките?

Фройдер Хамс предлага по-научен подход: по-строги правила относно полимерните материали, използвани за производството на играчки за баня.

Източник: medicalxpress.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *