Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как вирусите, затлъстяването и алкохолът задействат онкологичните заболявания?

Лекарите вярват, че основната причина за рак са мутациите (разбивките) в гените, които остават незабелязани и не се коригират навреме от имунната система

рак

Мутациите могат да бъдат причинени както от външни фактори, така и от вътрешни проблеми на тялото. Най-често това са наследствено предразположение и заболявания, които отварят широко врата за рака. Ето какво казва по въпроса руския специалист академик Андрей Каприн, генерален директор на ФГБУ „НМИЦ по радиология“.

Академик Андрей Каприн

Хронично възпаление

Всяко продължително хронично заболяване служи като плодородна почва за появата на рак. Следователно, продължително заболяване, от което се усеща болка, кашлица и стягане, е причината да отидете до лекаря.

Вирусни заболявания

Всички вируси отслабват имунната система (например, след като банален грип отнема на имунитета 6 месеца да се възстанови). Но има специална категория вируси, които могат да бъдат разкрити от онколога. Човешкият папиломен вирус провокира рак на шийката на матката. Днес повече от 100 вида папиломни вируси са известни, с които са заразени почти 70% от хората. Папиломният вирус се предава по полов път или чрез контакт с кожата на носителя на вируса. Обикновено преминава безсимптомно. Брадавиците са една от проявите на неговото присъствие в тялото.

Вирусът на Епщайн-Бар е виновен за развитието на рак на назофаринкса, стомаха и лимфомите. Вирусът се предава чрез слюнка (по време на целувка, използване на чужда четка за зъби, прибори и т.н.). Ако имунитетът е отслабен, вирусът се проявява под формата на инфекциозна мононуклеоза (която често се бърка с ангина).

Хепатит В и С могат да причинят рак на черния дроб. Хепатит С се предава чрез кръвта, хепатит В – чрез контакт с биологични течности (кръв, слюнка, сперма и др.). Хроничното възпаление, което настъпва след влизането на вирусите на хепатита в организма, води до цироза на черния дроб. Според статистиката ракът се среща при около 20% от пациентите с това заболяване.

Бактерията Helicobacter pylori е причина за появата на рак на стомаха. Предава се чрез слюнка, замърсени ръце, при използване на чужди ястия и т.н. В началния етап Helicobacter минава почти безсимптомно, но неговите метаболитни продукти, които увреждат стомашните епителни клетки, остават, и това провокира развитието на язви и увеличава риска от рак.

Излишни килограми

Излишните килограми увеличават риска от 12 вида рак (на хранопровода, на щитовидната жлеза, стомаха, черния дроб, бъбреците, мозъка, панкреаса и млечните жлези, жлъчния мехур, ендометриален рак, на яйчниците, на дебелото черво и др.). Учените смятат, че наднорменото тегло нарушава хормоналния фон и метаболизма, което води до клетъчни мутации.

Алкохолизъм

Когато е налице дългогодишен алкохолизъм, това може да причини рак на хранопровода, черния дроб, колоректален рак, злокачествени тумори на главата и шията. Етанолът, който се метаболизира до ацеталдехид, уврежда ДНК на клетките. Тъй като етанолът се съдържа в алкохола, рискът не зависи от типа на напитката. Прекомерната консумация на алкохол води до възпаление и белези на черния дроб, което предизвиква рак на черния дроб.

Полипоза на червата

Може да причини колоректален рак. Полипите са доброкачествени туморни изпъкналости, които растат в лумена на кухите органи. Смята се, че появата им провокира хронично възпаление, запек, чревни инфекции, недохранване, генетично предразположение. На ранен етап те могат да бъдат идентифицирани само в хода на планирано физическо изследване или диагностично изследване (колоноскопия, по време на която може и да се премахнат тези формации).

Болести на гърдата

Жените с мастопатия (доброкачествена дисплазия на млечните жлези) развиват рак на гърдата 3-4 пъти по-често от здравите. Ако по време на растежа се образуват нодули (нодална мастопатия), рискът от рак се увеличава 30-40 пъти.

Между другото

Заболявания, които са напразно са считани за опасни:

Аденом на простатата. Симптомите на аденом и рак на простатата са подобни. Въпреки това, аденомът е доброкачествена формация, а ракът е злокачествен.

Ерозия на шийката на матката. Улцерозен дефект върху лигавицата на матката е доброкачествен процес, който рядко води до онкология.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *