ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо трябва да се взема кръв на празен стомах?

Трябва ли да се „дава“ кръв на празен стомах и защо е необходимо това? Ето какво отговаря специалиста!


Кръвният тест се използва широко в медицинската диагностика. С помощта на него може да се оцени не само общото състояние на човешкото здраве, но и да се идентифицират нарушенията на работата на определени органи. Някои тестове трябва да се вземат стриктно на празен стомах.

Доктор Галина Кожевникова

На въпроса защо трябва да се взема кръв на празен стомах отговаря доктор Галина Кожевникова, инфекционист, зав.катедра инфекциози заболявания към Руски университет на дружбата на народите (РУДН).

Храненето директно преди да се направи кръвен тест може да „изкриви“ резултата, или дори да доведе до невъзможността за неговото прилагане. Ако човек хапне каквото и да е точно преди теста, то много бързо хранителните вещества се усвояват, процесът протича по биохимичен път, особено в случаите, когато се правят кръвни тестове за захар. Индикаторите незабавно се променят, не са верни и вече са свързани с приема на храна. Мазната храна също се изключва, но това е по-скоро технически въпрос. В този случай кръвта не може да бъде обработена, както се изисква по време на анализа.

Много важен момент при даването на кръв на празен стомах са хормоните. Определянето на точните им показатели може да бъде само на празен стомах. Това се обяснява с факта, че абсорбцията на хранителни вещества влияе върху концентрацията на мазнини, протеини и други съединения в кръвта. Приемът на храна активира ензимните системи, променя вискозитета на кръвта и повишава нивото на хормоните.

Добре е да се знае, че изискванията са различни за различните анализи

Общият клиничен анализ е кръвна формула, която показва количественото съдържание на различни кръвни клетки (еритроцити, левкоцити, тромбоцити и др.). Заради това трябва да се вземе венозна или капилярна кръв, т.е. от вена или от пръст. Общ анализ на кръвта може да се направи и без вечерно-сутрешно гладуване.

Биохимичният анализ показва наличието в кръвта на различни вещества ( захар , протеин и др.). За биохимия трябва да се вземе кръв от вената, и трябва да е на празен стомах. В края на краищата, ако сутринта преди теста изпиете едно кафе със захар, кръвната глюкоза неизбежно ще се промени и анализът ще бъде погрешен.

В идеалния случай се препоръчва да се вземе кръв за общ анализ след кратка почивка, тъй като по време на възбуда и физически стрес някои параметри също могат да се променят. Затова, при взимане на кръв, освен гладни, трябва и да сте спокойни и отпочинали.

Компетентният лекар задължително ще вземе предвид пола и физиологичното състояние на пациента. Например при жените през критичните дни скоростта на утаяване на еритроцитите (СУЕ) се увеличава. Степента на седиментация на еритроцитите е показател, отговорен за наличието на инфекции и възпалителни процеси в организма, а броят на тромбоцитите намалява.

Хемоглобинът (Hb) е един от най-важните показатели на клиничния кръвен тест

Хемоглобинът е пигмент от кръвта, съдържащ се в червените кръвни клетки. Основната му функция е транспортирането на кислород от белите дробове към тъканите и отстраняването на въглеродния диоксид от тялото. Нормални стойности за мъже са 130 – 160 г/л, за жени – 120 – 140 г/л.

Намаленият хемоглобин се случва при анемии, латентно вътрешно кървене, при лезия на вътрешни органи, например бъбреци и др.

Какви други тестове и анализи се правят на празен стомах?

Кръвни тестове, които трябва да се вземат преди хранене:

1. Общо клинично (ниво на хемоглобин, СУЕ, брой еритроцити, тромбоцити и левкоцити и т.н.)

2. Биохимични (показатели на въглехидрати, липиди, протеини, витамини, азотни съединения)

3. Кръвен тест за съдържание на захар

4. Серологични тестове (определяне на инфекциозни заболявания от микробен и вирусен характер, както и за откриване на заболявания, свързани с нарушения на имунната система – хепатит, сифилис, HIV)

5. Анализи за хормони

6. Анализ за съпътстващи маркери

Източник: krov.expert

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *