Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Специалистът обяснява: Кога се налага реконструкция на пикочния канал?

Реконструкция на пикочния канал е специфична операция, която изисква както добре оборудвана операционна зала, така и надежден екип

реконструкция на пикочния канал

У нас реконструкция на пикочния канал се прави в много болнични заведения. Днес ще ви представим иновативна техника за реконструкция на пикочния канал, която специалистите от Клиниката по урология и андрология в „Царица Йоанна – ИСУЛ“ прилагат.

Операцията се използва при вродени аномалии в развитието и след прекарани урологични заболявания, което води до образуване на уретрални стриктури. Установено е, че при мъже с вродени аномалии често се развива мъжко безплодие.

Стриктура на уретрата е патологично понижаване диаметъра на уретралния лумен, в резултат на цикатрични и склеротични процеси. Всичко това, в крайна сметка, води до нарушения на пълноценно нормално действие на уриниране.

Реконструкция на уретрата най-често се налага при запушването на пикочния канал. Стриктура на уретрата имат около 15 до 30% от пациентите на клиниките по урология. Най-често пациентите съобщават за затруднено уриниране и много тънка струя, която в повечето случаи е на капки.

В Клиниката по урология и андрология в „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е разработена специална техника за реконструкция при липсваща част от уретрата, информира credoweb.bg.

Проф. Чавдар Славов

Началник на Клиниката по урология и андрология в „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е проф. Чавдар Славов. Той уточни, че най-честата причина за появата на стриктури са възпалителните заболявания на пикочния канал от типа на гонорея или хламидиаза. При тези заболявания се образува допълнителна съединителна тъкан, която е и причина за стесняването на канала. Когато е налице подобно стеснение, се прилага хирургично лечение.

Кои са причините, които налагат уретрална стриктура?

– Отложено манипулиране на уретрата (ендоскопска хирургия, травматична катетеризация на пикочния мехур)
– Фрактура на таза с едновременно разкъсване на уретрата
– Счупване на пениса с едновременно разкъсване на уретрата
– Поражение на уретрата при нараняване на перинеума
– Пренесен уретрит (венерически и не-венерически заболявания)
– Склерозиращ лишей
– Открита травма на уретрата (включително изстрел)
– Изгаряне на уретрата поради въвеждането на химикали
– Вродена стриктура

В реконструктивната урология се използва методът за автотрансплантация на тъкани.

Симптоми на стриктура на уретрата

– интермитентно уриниране
– отслабен поток на урина
– удължено време на уриниране
– усещане за непълно изпразване на пикочния мехур.

При положение, че стриктурата е къса, се прави т.нар. визуална уретротомия. Тази интервенция се извършва със специална апаратура. Под оптически контрол се срязва стеснението и се отваря. Слага се катетър, който се носи 3-4 дни, след което пациентът може да уринира спокойно. Проф. Славов уточнява, че при голяма част от стриктурите е налице рецидив. Това налага операцията да се направи още един път. След третата уретротомия е необходимо да се премине към реконструктивна операция, добави той.

Утретропластика се налага и при вродени заболявания, най-вече при момчетата. Чрез утретропластика се отваря пикочния канал на ненормално място.

Такива аномалии са еписпадия и хипоспадия.

Проф. Савов уточни, че хипоспадията се среща по-често.

Хипоспадия – това е малформация на пикочно-половата система при мъжете

Тя се характеризира с проксималния и преместване на външния отвор на уретрата в основата на главичката, в района на коронарната бразда.

Хипоспадиите се съпровождат от кривина на пениса, нарушение на уринирането, понякога и пълнене на перинеалната кожа с урина, психологически дискомфорт, нарушена сексуална функция. Диагнозата на хипоспадията включва визуално изследване, ултразвук на скротума и пениса, уретроскопия, уретрография, уролмеметрия. Корекцията на хипоспадията се извършва хирургично с помощта на уретропластика.

Еписпадия е сложно разстройство на развитието, вродено заболяване, което се състои в това, че предната стена на уретрата е частично или напълно разделена

Еписпадия е изключително рядко срещана аномалия при новородените, като се случва 1/50 000. Еписпадията при момчетата се придружава в много от случаите от една много тежка аномалия, каквато е екстрофията на пикочния мехур, при която липсва предна стена, казва проф. Славов.

И двете аномалии, най-вече когато са вродени, се откриват още при самото раждане. Когато заболяването е придобито се налага извършването на уретрография, при която се използва контрастно вещество, за да се изобрази мястото на стеснението и неговата дължина. Диагностика се прави и с ултразвук.

Трябва да се отбележи, че колегите на проф. Славов от Клиниката по урология и андрология на ИСУЛ са едни от най-добрите специалисти в тази област, тъй като те бяха единственото здравно заведение в страната, в което се извършваха реконструкции на пикочен канал.

Цената на клиничната пътека, по която се заплаща тази дейност, е около 1000 лв. Проф. Славов, за сравнение, отбеляза,че в Сърбия една реконструкция на уретра струва около 5000 евро, а в Западна Европа – около 10 000 евро.

Специалистите не получават възнаграждение за тази сложна интервенция. Средствата отиват изключително за закупуване на висококачествени консумативи, които струват скъпо. „Ние не получаваме нищо като възнаграждение. Имахме известни надежди, че в новия рамков договор ще се подобри финансирането на тази дейност, но не се получи“, каза пред credoweb.bg специалистът.

Телефон и E-mail за връзка с професор Чавдар Славов:

GSM 0888 766 828

E-mail: ch.k.slavov@gmail.com

********************************

УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“

ул. „Бяло море” №8

София 1527

Телефонна централа: 9432170

Факс: 9432144

Източник: credoweb.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *