Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доктор Асенов: Главоболие, мъчително дишане, постоянна умора – изкривената носна преграда може да е причина за това!

Изкривената носна преграда е здравословен проблем, който много често се неглижира от пациентите. Само преглед при специалист може да реши това усложнение


Изкривената носна преграда е причина за дискомфорт, като главоболие, затруднено дишане, постоянна умора и отпадналост. В повечето случаи гореизброените прояви са обект на самолечение от страна на болните, и това много често е причина за трудното елиминиране на техния проблем.

Един от водещите УНГ специалисти в страната, началникът на Отделението по уши, нос и гърло в УМБАЛ „Пловдив“ д-р Асен Асенов обяснява какви са причините и последствията за хората, които имат изкривена носна преграда.

Причините за изкривяването на назалната преграда не са много. Изкривяването може да бъде вродено, но причина за него могат да бъдат и травми от различно естество. Изкривената носна преграда е свързана с генетични заболявания на съединителната тъкан, като синдром на Марфан , хомоцистинурия и синдром на Ehlers-Danlos.

Симптомите на изкривената носна преграда включват инфекции на синусите и апнея по време на сън, хъркане, повтарящо се кихане, болка в лицето, кръвотечение от носа, затруднено дишане, главоболие, отпадналост и свързаната с него постоянна умора, както и лека до тежка загуба на способност за мирис.

Назалната преграда е кост и хрущял в носа, която разделя носната кухина на две ноздри. Хрущялът се нарича квадрангуларен хрущял, а костите, които образуват преградата, включват максиларен гребен, вимер и перпендикулярна плоча на етиоида.

75 % от хората от бялата раса и около 20 % от хората от монголоидната и негроидната раси имат изкривена носна преграда. Мъжете страдат по-често от това здравно неразположение. При половината от пациентите, които се оплакват от намалено носно дишане, се открива изкривяване на назалната преграда. Правилното носно дишане е от значение за нормалната физиология на дихателните пътища.

Как се лекува изкривената носна преграда?

Доктор Асенов уточнява, че лечението при по-тежките случаи е само чрез ползването на хирургичен метод.

Доктор Асен Асенов. Източник на изображението: darik.bg

При по-леките случаи симптомите могат да бъдат лекувани с лекарства като деконгестанти, антихистамини и назален спрей. Медикаментите временно облекчават симптомите, но не коригират основното състояние. Немедицинско облекчение може да се получи и с помощта на носни ленти.

Лечението на симптомите, свързани със септуалните отклонения, е налице под формата на незначителна хирургична процедура, известна като септопластика.

Операцията се извършва бързо (продължава около 1 час) и не води до козметични промени или външни белези. Възстановяването от процедурата може да отнеме от 2 дни до 4 седмици, преди да се излекува напълно. Септалните кости никога не се възстановяват. Ако симптомите се появят отново, те не са свързани с отклонения.

Възстановяването на симптомите може да се дължи на мукозна метаплазия на носа. Понастоящем най-нежна и ефективна е лазерната септохондропластика при деформация на септалния хрущялен сегмент и ултразвукова септопластика – ефективна при септуалния хрущял и костна деформация.

Усложнения при септопластика

– Перфорация на носната преграда, дължаща се на двустранна травма на мукоперихондриалните клапи една срещу друга.
– Септоматичен хематом и септален абсцес .
– Адхезии и синахии между лигавицата на септума и страничната назална стена.
– Гърбавият нос се дължи на прекомерна резекция на гръбната стена на септуалния хрущял .
– Изпуснат назален връх поради резекция на каудалния марж.

Лечението само на самата преграда се поема от НЗОК, при положение, че не е необходима външна пластика на носа.

Д-р Асенов и д-р Божидар Митев от УМБАЛ „Пловдив“ взеха участие в Петия ринологичен конгрес в Загреб, Хърватия през март тази година, където д-р Асенов бе избран за председател на секцията по ринопластика.

В заключение

Комбинираната симптоматика, като затруднено дишане и главоболие трябва да е причина за преглед при УНГ-специалист.

Контакти с доктор Асенов: dr-asen-asenov.com

МБАЛ Пловдив АД
гр. Пловдив
Бул. „България” 234
УНГ отделение
Етаж 11

GSM: 0888421864
Факс: 032/633 447
e-mail: dr_assenov@yahoo.com

Източник: dariknews.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *