БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Доц. д-р Вихър Ковачев: Течен имплант спасява ставите на коленете!

Термо хидрогел покрива дефектите на колянната става и я прави отново подвижна

течен имплант
Поставянето на течен имплант на колянната става е техника, която спасява мобилността на все повече българи. Вече повече от 4 години Доц. д-р Вихър Ковачев и неговия екип правят възможна подвижността на колянната става.

Клиниката по ортопедия и травматология при УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен направи първата операция за поставяне на течен имплант преди малко повече от 3 години. Тази интервенция беше нещо ново не само за България, но и за целия Балкански полуостров.

Течният имплант, който се поставя в дегенеративна колянна става е нещо, което прилича на лепило. Термо хидрогелът е биополизахарид, който има за цел да даде време и възможност на остатъка от хрущяла да се самовъзстанови.

Термо хидрогелът участва като част от ранното протезиране при пациенти, които са претърпели травма, както и при такива, които искат да използват тази ефективна терапия като превенция.

И макар да става дума за протезиране и и поставяне на имплант, операцията по поставянето на термо хидрогела е безкръвна и се осъществява за по-малко от час. Според плевенските специалисти това време може да бъде скъсено и до 20 минути. Методът е познат още и като миниинвазивен. „Течната става“, както я наричат пациентите, отлага същинското протезиране на колянната става с поне десетина години. Хрущялните дефекти се оправят без болка и допълнителна терапия. Освен това, миниинвазивната операция спестява и някои усложнения, като белодробна емболия или миокарден инфаркт. След тази интервенция не остават разрези и болка. Липсва и допълнителното втвърдяване на ставата, което обичайно е съпроводено с болки.

В рамките на месец след операцията пациента трябва да се придвижва с бастун или патерица. Това е необходимо, за да може да се полимеризира ставата.

За първи път поставянето на течен имплант е осъществено в Канада, където тази техника вече е утвъредена практика

Здравната каса не покрива разходите за поставянето на течна става. За момента Здравното министерство плаща само половината (2700 лева) при обичайната операция за смяна на колянна става. Другата половина, която също е около 2700 лева, се заплаща от пациента. Миниинвазивното поставяне на термо хидрогела ще струва на нуждаещите се от такава операция около 5000 лева.

Източник: zona-zdrave.com

артромин
Артромин – чешкото чудо за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 4 до “Доц. д-р Вихър Ковачев: Течен имплант спасява ставите на коленете!

  1. Дора Магаритова каза:

    На 2 ноември ми поставиха течен имплант.Самата операция мина бързо и безпроблемно,но дали ще е успешна,ще покаже времето(днес ми е 12-ти ден от нея.).Екипът включва ведри,усмихнати хора,които в рамките на 30-40 мин.работиха усърдно над коляното ми.

  2. krastyu serafimov каза:

    zdraveite imam iznosvane na kolyna stava na dvata kraka imam silni bolki v kolenete i trydno hody moly za savet kakvo trybva da se namravi i kak da postapy moly za telefon za vraska s specelis

  3. Диляна Господинова каза:

    Добър ден, интересува ме дали същата процедура не се прилага и за ставите на ръцете по точно за ризартроза и ако е да цената каква е за двете пръсти.Благораря ви предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *