БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Американският дерматолог д-р Джесика By споделя: Супер диета за здрава и чиста кожа

Как да се храним, за да имаме здрава и чиста кожа?

Здравата и чиста кожа зависи от начина ни на хранене, смятат дерматолози. Повече плодове и зеленчуци връщат блясъка и борят акнето. Такъв режим на хранене ни помага и да смъкнем няколко килограма, освен че се сдобиваме с озарен тен.

Красивата кожа на лицето е мечта за всяка представителка на нежния пол. За да постигнем така желаната перфектна кожа, сме склонни да харчим много пари за скъпа козметика. Дрогериите и аптеките предлагат разнообразие от продукти като лосиони, скрабове, почистващи гелове, кремове и други, които обещават резултати, но не рядко се оказват слабо ефективни. Именно затова все повече дами се обръщат към дерматолог, за да открият начин да се справят с несъвършенствата. Ключът към това обаче не винаги се крие в мазилата, а в това с което се храним, обясняват специалисти.

Блясък

чиста кожа
Американският дерматолог д-р Джесика By

Една от нашумелите тенденции, по отношение на грижата за кожата е тя да изглежда сияйна. Все повече фон дьо тен продукти, целят да придадат блясък, характерен за здравата кожа. Непрекъснато се възхищаваме на известни личности и модели, които и без грим изглеждат по този начин. Това обаче не означава, че имат прекрасни гени или вълшебни кремове. Те дължат всичко на диетата си. „Казвам на пациентите си, че нещата, които слагат в устата си, са също толкова важни, колкото нещата, които слагат върху кожата си“, казва американският дерматолог д-р Джесика By пред списание Форбс.

Храните се смилат и се разбиват на витамини, минерали и аминокиселини, които тялото използва, за да подхрани кожата. Ако се храним с вредни и много обработени храни, тя не може да бъде толкова здрава и еластична, колкото трябва да бъде.

 

Например ако не приемаме достатъчно протеини, лишаваме кожата от аминокиселини, които пък от своя страна отговарят за образуването на колаген, грижещ се за здравината й, обяснява още тя. Изводът е, че това, което отива в стомаха ни, впоследствие се отразява и на лицето ни.

Врагове

Сред храните виновници за лошото състояние на кожата са захарите. Диетите с нисък прием на захар, доказано влияят доста добре на кожата, предразположена към акне, обяснява още д-р By. Захарта навлиза бързо в кръвообращението, повишавайки нивата на инсулин, което от своя страна води до появата на пъпки, бръчки и петна.

Когато ни се прииска междина закуска след тренировка или по средата на деня, е по-добре да изберем шепа ядки пред протеиновия бар или шоколадовия десерт. По този начин ще доставим полезни мазнини на кожата, и в същото време ще повлияем добре на фигурата си.

Друг известен враг на здравата кожа са млечните продукти. Изследвания сочат връзката между млякото и акнето, предупреждават специалисти. С премахването на тези продукти, видът на кожата значително се подобрява. Причината за това се крие в наличието на хормони в млякото. Именно те понякога за отговорни за повишеното отделяне на себум по лицето и прекомерното му омазняване.

Зелено

Най-добрите храни, които можем да включим в диетата си за сияйна кожа са плодовете, зеленчуците и зелени сокове, смята американската диетоложка. Те естествено помагат и да изваем талията си. Спазването на този режим за 2-3 седмици може да ви помогне да се отървете от 4-5 килограма.

Друг приятел на красивото лице е авокадото. Прибавяйки авокадо към салатата си или смутито си всеки ден, веднага можем да забележим резултат върху кожата си. Това се дължи на полезните мазнини, които то съдържа. Те от своя страна подхранват кожата ни. Зеленчуците са от особена важност за постигане на желаните резултати. Трябва да приемаме червени, жълти и зелени зеленчуци всеки ден, казва още д-р By.

Доматите са много полезни заради антиоксидантите, които съдържат. Комбинирани с авокадо и зехтин ни даряват така желаните блясък и здравина. Зелето и спанакът също за важна част от хранителния ни режим. При тях важи правилото, колкото по-зелено, толкова по-богато на полезни вещества. На този принцип трябва да избираме храните си. Веществата които се съдържат в тях се борят със свободните радикали, които унищожават колагена и причиняват бръчките и торбичките под очите. Друг много важен елемент в режима е водата. Пиенето на достатъчно количество от нея, хидратира кожата и отмива токсините.

Ден 1

Закуска:

Смути от спанак, банан, зелена ябълка и 1 с.л семена чия

Обяд:

Салата от елда, домати, броколи и парчета печено пилешко месо

Вечеря:

Омлет с гарнитура от кафяв ориз с домати и зехтин

Ден 2:

Закуска:

Смути от спанак, ягоди, киви и 1 с.л семена чия

Обяд:

200 гр. сьомга, салата спанак, домати и репички

Вечеря:

Спаначени талиатели с доматен сос, гъби и босилек

Ден 3:

Закуска:

Смути от спанак, авокадо, банан и 1 с.л семена чия

Обяд:

Зелена салата, репички, домати, половин авокадо и препечена филия пълнозърнест хляб

Вечеря:

150 гр пилешка пържола и салата по избор

Ден 4:

Закуска:

Смути от авокадо, зелена ябълка, краставица и 1 с.л семена чия

Обяд:

Салата от киноа с риба тон, домати, царевица и зехтин

Вечеря:

Риба на скара с гарнитура картофи соте на фурна

Ден 5:

Закуска:

Смути от целина, нар, банан и 1 с.л семена чия

Обяд:

Брускети със сос песто, чери домати и парчета бекон

Вечеря:

Салата от скариди с авокадо, домати, маслини и зехтин

Ден 6:

Закуска:

Смути от спанак, банан, зелена ябълка и 1 с.л семена чия

Обяд:

Пълнозърнести спагети болонезе

Вечеря:

Бяла риба и салата от зеле, домати и маслини

Ден 7:

Закуска:

Смути от спанак, ягоди, киви и 1 с.л семена чия

Обяд:

Салата Цезар и 1 зелена ябълка

Вечеря:

Свинска пържола с гарнитура от чери домати, авокадо, босилек и зехтин

Източници:Телeгрaф,Youtube

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *