Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Всички видове хормонални контрацептиви са свързани с риск от развитие на рак на гърдата?

Първото мащабно проучване от този вид показва статистическа връзка между продължителното използване на хормонални контрацептиви и повишен риск от развитие на рак на гърдата


Ново мащабно статистическо проучване показва повишен относителен риск от развитие на рак на гърдата при жени, които използват хормонални контрацептиви.

Изследователите от Университета в Копенхаген са проучили медицинските данни на 1,8 милиона датски жени на възраст от 15 до 49 години. Здравните досиета на жените са поддържани в националната база данни в продължение средно на 10 години. За целта на изследването учените са обработили архив, еквивалентен на хроника от 19,6 милиона човекогодини. Като цяло, ракът на гърдата се появява в тази хроника 11 517 пъти.

Относителният риск се изчислява като съотношението на броя на случаите, в групата изложена на фактор на риска (в този случай използване на хормонални контрацептиви) по отношение на броя на случаите в контролната група.

При жените, които никога не са използвали хормонален контрацептив, рискът от развитие на рак на гърдата е 1,09. При онези, които са ползвали хормонални противозачатъчни в продължение на 10 и повече години, рискът вече е 1,38. С други думи, при жените, които използват хормонални контрацептиви 10 или повече години, рискът от развитие на рак на гърдата е бил с близо 40 на сто по-висок от тези, които никога не са използвали анти-бебе. В допълнение, статистическите данни показаха, че над петгодишна употреба на хормонална контрацепция увеличава риска от развитие на рак на гърдата в продължение на няколко години, след като се спре употребата на тези хапчета.

Тези цифри изглеждат страшно, но е важно да се уточни, че става въпрос за относителни показатели. В абсолютния случай на употреба на хормонални контрацептиви в група от жени под 35 години се има един случай на рак на гърдата при всеки 50 000 жени.

Изследователите са изследвали статистически данни за различните видове хормонална контрацепция.

Това включва орални комбинирани естроген-прогестогенни лекарства от последно поколение и вътрематочни хормонални системи, инжекции, импланти и вагинални пръстени

Други рискови фактори, като наследственост и възраст, също бяха взети под внимание. В проучването не са взети предвид медицинските регистри на жени, които са преминали курс на хормонална терапия за безплодие.

Учените отбелязват, че техните резултати, въпреки че се основават на голяма извадка, се различават от данните от предишни проучвания, и поради това изискват потвърждаване чрез нови изследвания. В допълнение, изследването не е взело предвид възрастовата група от 50 до 70 години, въпреки че това е възрастта, в която рак на гърдата се развива най-често, така че не се знае дали има връзка между употребата на хормонални контрацептиви в детеродна възраст с развитието на рак след менопаузата.

Колеги на датските изследователи предупреждават, че тези изследвания са предназначени главно за лекари, а не за пациенти. При изписване на хормонални лекарства лекарите трябва да вземат под внимание тези данни, но също така да не се игнорират резултатите от предишни проучвания, които показват, че хормоналните контрацептиви значително са намалили риска от рак на яйчниците, ендометриума и на дебелото черво. Освен това, тази статистическа връзка не намалява с възрастта, за разлика от статистиката при рак на гърдата.

Източник: deti.mail.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *