Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои 8 заболявания предизвикват усещане за студ?

Има хора, които, независимо от температурата на околната среда, изпитват неприятно усещане за студ

усещане за студ

И дори ако навън грее слънце, а живакът на термометъра в стаята се е покачил до комфортните 22 градуса те, по някаква причина, винаги имат студени ръце и крака.

Усещането за студ може да е признак на различни заболявания, или да е следствие от редица причини, като например недохранване или заседнал начин на живот.

Когато човек по принцип не толерира студа – това може да е признак на метаболитен проблем. Усещането за студ може да бъде свързано и с нисък индекс на телесни мазнини, който не позволява на тялото да поддържа оптимална телесна температура.

От друга страна, усещането за студ може да се дължи на факта, че човек страда от някаква инфекция, от настинка или пневмония, или когато настъпи промяна в температурата на тялото му. Въпреки това, в случаите на тези заболявания, усещането за студ обикновено престава, когато причината се елиминира.

Студената пот, която се появява при понижено кръвно налягане, както и усещане за студ в различни части на тялото (обикновено в крайниците) не могат да останат незабелязани, и са в състояние да причинят сериозен дискомфорт.

Възможни причини:

– глад
– анорексия
– умора
– инфекция
– менопауза.

При жените, когато количеството естроген се променя, това предизвиква усещане за топлина или, обратно – за студ. Най-често това се случва по време на менопаузата или бременността.

И още – студените тръпки са спътници на някои такива състояния, като:

– хипотиреоидизъм
– индекс на ниски телесни мазнини
– нарушения на кръвообращението

8 заболявания, които причиняват усещане за студ

1. Анемия

Анемията е състояние, характеризиращо се с недостиг на хемоглобин в кръвта. Това е протеин, който отговаря за транспортирането на кислород в клетките на тялото.

Липсата на червени кръвни клетки води до развитие на анемия, която от своя страна води до усещане за студ, умора, бледа кожа, неравномерен сърдечен ритъм и задух по време на тренировка.

2. Дефицит на желязо

Когато в тялото няма достатъчно желязо, то също става особено чувствително към студа, и може да се появи студена пот.

Както вече стана ясно, желязото играе важна роля в транспортирането на кислород в кръвните клетки. Този процес има ключова роля в регулирането на температурата на цялото тяло.

На хората, които постоянно изпитват усещане за студ, се препоръчват да направят кръвен тест, за да проверят дали това състояние е свързано с дефицит на желязо в тялото, или причината за студените тръпки е в нещо друго.

3. Лошо кръвообращение

Някои хора, дори при нормална телесна температура, изпитват усещане за студ в определени части на тялото, обикновено в крайниците.

Независимо от сезона, както през зимата, така и през лятото, такива хора винаги имат студени ръце и крака. Понякога крайниците им придобиват синкав оттенък, и дори може да останат безчувствени към различни дразнения за известно време.

Всичко това показва наличието на проблеми с кръвообращението.

4. Болест на Рейно

Болестта на Рейно е нарушение на кръвообращението, което кара хората винаги да изпитват студ в ръцете и краката.

Това усещане може да се появи спорадично от атаки (те могат да продължат от няколко минути до няколко часа). Когато човек изпитва усещане за студ, се препоръчва масаж на засегнатите части на тялото, за да се подобри кръвообращението, и по този начин да се затопли малко.

Хората с болестта на Рейно имат белезникав цвят на крайниците. В допълнение към усещането за студ, ръцете и краката могат да станат безчувствени, или обратното – да станат прекалено чувствителни.

5. Проблеми с щитовидната жлеза

Ако страдате от усещане за студ и умора, ако имате суха кожа, чуплива коса и изведнъж сте започнали бързо да увеличавате теглото си, може би това се дължи на хипотиреоидизъм.

Някои от хормоните изпълняват функцията на регулатори на телесната температура. Хората, които имат проблеми с щитовидната жлеза обикновено имат по-ниска телесна температура и повишена чувствителност към студ.

Щитовидната жлеза регулира метаболизма и различните реакции на тялото. Ако щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, това води до проблеми с обмяната на веществата.

6. Проблеми с кръвоносните съдове

Когато потокът от кръв към краката и ръцете е ограничен, човек започва да изпитва усещане за студ. Това може да се дължи на нарушение на кръвоносните съдове (проблеми с коагулацията на кръвта, атеросклероза).

Често такива нарушения водят до появата на белезникав или синкав оттенък на кожата на ръцете и краката и предизвикват усещане за изтръпване.

7. Диабет

Диабетът води до увреждане на бъбреците. Това състояние се нарича диабетна нефропатия, а най-честият му симптом е усещане за студ. Може да се появят и други симптоми: задух, подуване на краката, ръцете, лицето, гадене и повръщане.

8. Анорексия

Един от основните симптоми на анорексията е постоянното усещане за студ. То се свързва с нисък индекс на телесните мазнини и недостиг на други вещества.

Обичайната диета и телесното тегло засягат до голяма степен как се чувстваме на топло и студено. В този смисъл, когато човек не яде правилно (няма достатъчно хранителни вещества в диетата си), той има постоянно усещане за дискомфорт и умора.

За оптимална работа на човешкото тяло температурата му трябва да се поддържа около 37 ° С.

Други фактори, които предизвикват усещане за студ

1. Консумация на алкохолни напитки

Смята се, че с помощта на едно или две малки алкохолни напитки можете да се затоплите. Това обаче е заблуда. Алкохолът не затопля.

Напротив, действието му се свежда до факта, че той прехвърля потока от топлина към повърхността на тялото, което всъщност премахва вътрешната топлина навън. И когато вените престанат да се разширяват и свиват, усещането за топлина изчезва и човек буквално започва да трепери от студа.

2. Умора

Когато сте уморени (поради липса на сън или имате хронична умора), много от процесите в тялото се забавят, или направо се влошават. Това се дължи на липсата на енергия, в резултат на което телесната температура спада.

3. Строги диети

Хората, които спазват твърде строги диети и не консумират достатъчно калории, нарушават термогенезата си. Тя става неефективна. Топлината се получава от непрекъснатия прием на калории, а след това организмът може да функционира нормално. И ако няма „гориво“, тялото не може да поддържа определена температура.

4. Недостатъчно количество мастна тъкан

Хората с нисък индекс на телесни мазнини също могат да изпитат усещане за студ (по-бързо и по-често от другите хора). Те нямат достатъчно мазнини, които да създадат „защитен слой“ на тялото.

5. Дефицит на витамин В12

Витамин В12 е необходимо за производството на червени кръвни клетки, които транспортират кислород в тялото. Дефицитът на витамин В12 може да причини хронично усещане за студ. Недостигът на този полезен витамин е възможно да възникне в резултат на недохранване и поради лошо усвояване на червата.

6. Някои лекарства могат да причинят хипотермия

Много често хората просто не знаят, че някои лекарства могат да причинят състояния като уринарна инконтиненция или хипотермия. Такива са невролептиците, барбитуратите, вазодилататори, някои антихипертензивни лекарства и антиепилептични лекарства.

За да избегнете нежеланите странични ефекти, е важно внимателно да прочетете инструкциите преди прием, или да се консултирате с лекар.

Препоръки: как да се намали усещането за студ

  • Спортувайте.
    Поддържайте необходимото ниво на хидратиране на тялото.
    Откажете се от употребата на алкохол и тютюн.
    Поддържайте балансирана диета.
    Пийте топли зеленчукови и пилешки бульони.
    Включете в диетата лук, чесън и джинджифил.
    Приемайте ядки и храни, богати на мастни киселини Омега-3.

Ако усещането за студ е резултат от ниската температура на околната среда, тогава препоръките са класически: да се обличат топли дрехи и да се консумират горещи напитки и ястия.

Ако усещането за студ не е свързано с времето, може да имате здравословни проблеми, и тогава трябва да посетите лекар. След като вече сте установили причината и сте взели необходимите мерки (правилно лечение, предписано от специалист), можете да се отървете от такова некомфортно състояние, като усещане за студ.

Източник: free-medicine.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Кои 8 заболявания предизвикват усещане за студ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *