ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо невролозите поставят заблуждаващи диагнози?

Невролозите поставят заблуждаващи диагнози, тогава когато не са наясно какво е заболяването

Заблуждаващите диагнози са следствие най-често от некомпетентност, повърхностно отношение и недостатъчно назначени изследвания и тестове.

Някои медицински термини са странни за обикновените хора почти толкова, колкото който и да е екзотичен земен език.

Често зад сложно и непонятно звучащите диагнози е скрита не патология, а банална недостатъчна диагностика.

Има диагнози, които някои лекари обичат да използват (особено недостатъчно квалифицираните невролози и терапевти).

Дума с три букви

В неврологията такива диагнози са поне две. Една от тях е вегето-васкуларна дистония (или вегетативно-съдова дистония, ВСД), която понякога се нарича невроциркулаторна или дисциркулационна дистония. Симптомите на ВСД са: нарушение на съня, палпитации, слабост, загуба на апетит, замайване, умора, главоболие, затруднено дишане, прекомерно изпотяване. Възможно е да има атаки на неразумен страх (пристъпи на паника).

Ясни критерии и методи за диагностика на тази „болест“ няма, тъй като нейните симптоми са многобройни и разнообразни. Със съкращението ВСД е лесно да се прикрият огромен брой различни заболявания.

Обикновено ВСД се „лекува“ с ноотропни лекарства, и такива които подобряват съдовата функция. Като правило, и двата типа лекарства са безполезни. Що се отнася до ноотропичните лекарства, те обикновено са лекарства с неизвестен механизъм на действие, които не са адекватно клинично тествани, и следователно нямат доказателствена база, която да отговаря на стандарт, основан на доказателства. Ако помогнат, то положителния резултат, който дават, може да бъде обяснен само с плацебо ефект. Ето защо, ако сте диагностицирани с ВСД и ви се предпише лечение, потърсете друг специалист.

ВСД, като диагноза, невролозите са склонни да поставят на по-млади хора. Когато пациента е по-възрастен, „диагнозата“ е дисциркулаторна енцефалопатия (или ДЕ). Това са т.нар старчески изменения на главния мозък. Също така, медицинската присъда може да звучи като „хронична мозъчна исхемия“. Въпреки факта, че тази болест всъщност се появява в МКБ-10 (Международната класификация на болестите) под наименованието „мозъчно-съдова болест“, заедно с инсулт и някои други, по-редки патологии, на практика такава сложна „диагноза“ лесно може да се постави на всеки възрастен човек, който се оплаква от спадове в паметта, главоболие и замаяност.

Не тези изследвания!

Такива симптоми (спадове в паметта, главоболие и замаяност) могат да бъдат свързани изключително с атеросклероза на кръвоносните съдове, които хранят мозъка. Въпреки че в действителност замайването и главоболието много рядко се свързват с лоша съдова функция. Обикновено има много различни заболявания, поради което предписаните съдови лекарства естествено няма да помогнат на човека, оплакал се от спадове в паметта, главоболие и замаяност.

Разбира се, влошаването на когнитивните способности и паметта също може да възникне поради лошото кръвоснабдяване към мозъчните съдове. Но, за да сте сигурни в правотата на диагностицирането, е необходимо да се назначи компютърно или магнитно резонансно изображение (в режим на ангиография). Не е необходимо да се прави ЕЕГ (ехоенцефалография, необходима само за диагностициране на епилепсия) и още по-морално остарялата РЕГ (реоенцефалиграфия), както и други безполезни изследвания. Поради това е по-добре да прекарате времето си в търсене на добър специалист, който ще назначи изследвания, които са не само необходими, но и от които ще има полза.

Главоболието като болест

Много често диагнозите вегето-васкуларна дистония (ВСД) и дисциркулаторна енцефалопатия (ДЕ) лекарите поставят на пациенти, страдащи от първично главоболие – мигрена, болка от напрежение или клъстерна болка. Тези заболявания не са свързани с никакви други патологии и имат свое собствено, отделно специфично лечение. За да се диагностицират, изследване не е необходимо. Компетентният невролог трябва внимателно да проучи оплакванията на пациента и да проведе обстоен неврологичен преглед.

Например, смята се, че мигрената се среща само при млади хора (предимно жени), а с възрастта (особено при менопауза) винаги минава. Но това невинаги е така. Това заболяване възниква при мъжете (макар и три пъти по-рядко, отколкото при по-слабия пол) и при възрастните хора. Мигренозните атаки се отстраняват с нестероидни лекарства и специални медикаменти – триптани.

Главоболие с напрежение, при което главата компресира, стегната като в обръч, също е много често явление. Заедно с мигрената, то съставлява 99% от всички първични главоболия. Свързва се със спазъм на черепните мускули и връзки на главата. Такова заболяване се проявява не само от стрес, безпокойство и депресия, но и от продължителна лоша поза, неправилно вдигане на тежести и други неща. За да се справите с тази болка, ще трябва да си осигурите правилен начин на живот, позитивно отношение и гимнастика.

Зрението няма нищо общо с това!

И накрая, има и клъстерни болки. Те са редки (0.4% от всички хора). Те са много загадъчни и много болезнени. От клъстерно главоболие обичайно страдат мъжете. Тяхната особеност, и за разлика от мигрената, е че те възникват само от време на време, и пристигат с гръм и трясък. Това означава, че човек може да живее в продължение на една година нормално, а след това изведнъж, в рамките на един месец или някакъв друг период всеки ден (или дори по няколко пъти на ден) да страда от страшни и непоносими пристъпи на болка (болка като мълния, лъч или „клъстер“). След това всичко минава, все едно никога не се е случило. Но само до следващия път.

Атаката трае кратко – до час и половина, но болката понякога може да бъде толкова силна, че хората започват да мислят за самоубийство. Боли не само самата глава, но и очите. В този случай, самото око става червено и водно. Ето защо пациентите с клъстерна болка често се обръщат към офталмолози, но, разбира се, те не получават помощ от тях, защото нямат проблеми със зрението. И едва след като стигнат до добър невролог, получават облекчение. Клъстерната болка се елиминира от триптаните, които не трябва да се приемат под формата на таблетки, а под формата на хиподермични инжекции (лекарствата се произвеждат специално под формата на спринцовка). Също така при комплексно лечение могат да се използват блокери на калциеви тубули (канали) и антиаритмични (сърдечни) лекарства, както и кортикостероиди.

Какво може да се скрие?

При диагностициране с вегетативно-съдова дистония (ВДС) – мигрена, напрегнато главоболие, клъстерни главоболия, хипертония, хипертиреоидизъм, депресия и тревожни разстройства, синдром на раздразнените черва, вертиго и много други.

При диагнозата дисциркулаторна енцефалопатия (ДЕ) – артериосклероза на съдовете, мигрена, болест на Алцхаймер, хипертония, депресия, болестта на Мениер. Болестта на Мениер е хронично заболяване, което се, характеризира с повтарящи се пристъпи на световъртеж (вертиго), флуктуираща сензоневрална загуба на слуха, оплакване от шум и чувство за пълнота и натиск в ушите.

Източник: myfamilydoctor.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *