Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мигрената- главоболие или нещо повече?

Мигрената е специфичен вид главоболие, което в днешно време засяга 10% от населението в целия свят. Изследвания показват, че заболяването се среща 3 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

мигренаВъпреки, че мигрената не е тежка болест, нито смъртоносна, може да бъде наистина увреждаща.  Повечето хора мислят погрешно, че няма лек срещу мигрената. Половината от страдащите не се лекуват, или се подлагат на самолечение. Резултатът от тези действия са кризи, които могат да продължат дълго време, или да бъдат слабо облекчаващи. Съществуват лечения, които могат да облекчат атаките на мигрена или да намалят честотата им.

Ако страдате от мигрена, задължително се консултирайте със специалист (невролог), който да ви прегледа и да ви предпише подходящо лечение.

Причини за възникване на мигрена:
Причините за възникването на мигрената все още не са много ясни, въпреки че специалистите са направили голяма крачка в разбирането на този механизъм, предизвикващ болка. Тя може да се предава от поколение на поколение, като понякога може да пропусне едно или две. Под наблюдението на PET-скенер, мигрената се характеризира с хиперактивност на невроните, които са разположени дълбоко в мозъка. Фактът, че заболяването се среща по-често при жените, също подсказва за влияние на хормоналните фактори.

 

Мигрената се активира от различни видове фактори

Стресът и умората са най-често цитираните причини от пациентите. Прекомерната консумация на алкохол, определен вид храни или силните светлини в нощните клубове също оказват влияние. Мигрената може да възникне във всеки един момент и да бъде предизвикана от един или повече фактори.

сънФактори, предизвикващи появата на мигрена:
–силни емоции- могат да бъдат положителни или отрицателни
–силна умора или недостиг на сън
–силна или мигаща светлина
–цигарен дим
–опияняваща миризма
–дълго време стоене пред екрана- различни видове технологии (телефон, таблет, телевизор)
–повтарящи се действия
–резки промени в температурата
–тежките и мазни храни, шоколад, сирена
–алкохол
–обезводняване
При жените, последствията от раждането или спирането на кърменето също могат да предизвикват мигрена. По време на менструацията често имат пристъпи, които обикновено изчезват през бременността или по време на менопауза. Тази хормонална промяна е причината, за възникването на това главоболие.

Симптоми на мигрената
Мигрената е болка, която засяга половината част на мозъка, предизвикана от фактор, специфичен за всеки отделен човек. Има случаи, в които болката се усилва толкова много, че се разпространява по цялата глава. Мигрената може да причини неприятни ефекти като неразположение, гадене, повръщане, временна парализа на крайниците, психични разстройства, понижаване функцията на зрителната система, дори липса на периферно зрение (офталмологична мигрена).

 

Мигрената никога не може да се излекува напълно

Затова е много важно страдащите от мигрена да избягват факторите, които я предизвикват. Препоръчително е да намалят стреса и да отделят повече време за почивка и сън.

В началото на кризата болката е непоносима. Ето няколко начина за справяне с нея:
спокойствие1.Спокойствие
Необходимо е да се изолирате в тиха стая, която да бъде далече от светлина или шум. Поставянето на нещо студено в болезнената област (кубче лед), може да намали значително болката.

2.Кофеин
Препоръката за сладко еспресо с аспирин премахва напълно чувството за болка. Кока-колата има същия ефект.кофеин

Начин за лекуване на мигрена, препоръчан от лекарите:
При умерена болка, първо се препоръчва приема на аспирин и парацетамол. Ако болката е нетърпима, се предписва нестероидно противовъзпалително средство, например ибупрофен. Ако лекарствата не са достатъчни и кризите продължават да се повтарят- започва ежедневния прием на бета-блокери в малки дози.
Мигрената може да се излекува и чрез използването на билки. Ментата и  лайка под формата на настойки или вратига под формата на капсули могат да успокоят кризите.
Черната ряпа– помага при мигрена със симптоми, подсказващи нарушения в храносмилателните процеси
Валериана и Пасифлора– помагат при мигрена, свързана със стрес
Дива мащерка– води борба с вируси, бактерии и гъбички, често използвано средство при настинка

Доктор Марк Шваб, невропсихиатър, препоръчва на пациентите да се консултират със специалистите, колкото се може по-рано. Това гарантира по-голям шанс да се излекуват от мигрената. Това правило особено важи за децата. Доктор Шваб предупреждава, че пушачите имат по-голям риск за развитие на тумори. Той препоръчва приема на така наречените „леки лекарства“- акупунктура, хомеопати, хипноза. Смята, че са ефективни и че съпътстват класическите лечения. Марк Шваб твърди, че е възможно човек да се излекува от мигрена, но е необходимо известно време.

 

Разказ на пациентка, Лаура (25годишна), страдаща от мигрена

„Страдам от мигрена още от юношеството. За пръв път се появи на 13 години, по време на менструация. След време кризите се увеличаваха все повече и повече. Подозирах, че имам нарушение в баланса на хормоните. Животът ми напълно се промени. Страхувах се да излезна навън, за да не попадна в криза. Как се справих? Лекарят ми помогна да спра тютюнопушенето, след това и всички мои лечения и започнах да приемам антидепресант, въпреки че твърдях, че не съм депресирана. Посъветва ме да регулирам стреса. Лечението ми се характеризираше с повишен прием на медикаменти по време на менструация. Най-после намерих радостта от живота и възобнових мои изследвания, които бях оставила заради непоносимите мигрени.“

Последни изследвания, проведени в САЩ сочат, че възникването на мигрената се дължи на чувствителност в централната нервна система и притиснат нерв в областта на главата.

Източник:onmeda.fr

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *