Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЕПЛЕРИУМ / EPLERIUM

Съдържа еплеренон, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, хипромелоза, целулоза, натриев лаурилсулфат, талк, магнезиев стеарат, оцветители

Предназначение

еплериумЕПЛЕРИУМ е медикамент за контрол върху сърдечната дейност. Действието му е от типа селективен алдостеронов блокер – приемът потиска действието на произвежданото от организма вещество алдостерон, което може да причини сърдечна недостатъчност. Лекарството се препоръчва при преживян инфаркт или сърдечна недостатъчност.

Как се приема

Приемът на ЕПЛЕРИУМ задължително се препоръчва от лекар. Лекарството се взема веднъж дневно – с или без храна, с чаша вода. Терапията започва с таблетка от 25 мг и дозата може да се повиши след 4 седмици, ако е необходимо. При лечение с ЕПЛЕРИУМ е необходим контрол за стойностите на калий в организма. Този медикамент обикновено е част от комплексно лечение и се взема с други лекарства за сърдечно-съдовата система, например бета-блокери.

Пациенти с бъбречни заболявания вземат минималната доза от 25 мг дневно, като е възможна схема с прием на таблетките през ден.

Ако е пропуснат прием, лекарството се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия. Неволното предозиране може да предизвика срив на кръвното налягане или повишаване стойностите на калий в кръвта. Проявяват се симптоми като замайване, двойно виждане, диария, мускулни крампи, гадене, главоболие. В подобни случаи е наложително бързо да се потърси медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ЕПЛЕРИУМ може да причини опасно състояние, известно като ангионевротичен шок – затруднено дишане и преглъщане, оток на гърлото и лицето, обрив. Наложителна е незабавна медицинска помощ.

Други възможни странични ефекти са главоболие, замайване и припадъци, повишени стойности на калий, глюкоза и холестерин, запек или диария, безсъние, нарушения на сърдечния ритъм, гадене и повръщане, кашлица, сърбеж и мускулни крампи, болки в гърба. Съобщава се и за още промени в кръвните показатели, възпаления на гърлото, образуване на тромби в долните крайници, прекомерно потене, хипотиреоидизъм и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЕПЛЕРИУМ не се прилага при алергични реакции към някоя от съставките.

Медикаментът не се използва за лечението на деца и подрастващи под 18 години.

Не се препоръчва при бременност без консултация с лекар. Противопоказан при кърмене.

Не трябва да се прилага при тежки бъбречни и чернодробни заболявания, както и при високи нива на калий в кръвта.

Взаимодействие с други медикаменти

ЕПЛЕРИУМ не може да се приема без лекарска преценка за риска, ако пациентът се лекува с противогъбични продукти, циклоспорин и други медикаменти при псориазис, екземи и медикаменти за трансплантирани. Така се процедира и при пациенти на литий.

ЕПЛЕРИУМ е противопоказан при вече започнала терапия с противогъбични, атгибиотици, лекарства за депресия, хипертония, антивируси за пациенти с ХИВ и пр.

_______

Усреднена цена в аптеките – 27 лв за опаковка от 30 таблетки по 25 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *