Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

По ръба на острието: Как да действате, ако имате подозрения за рак?

Диагнозата рак е тежка диагноза. Тежка, не толкова за лечение, колкото за приемане и преосмисляне на онова, което е довело до появата на онкологично заболяване


Всяка година 10 милиона души в света се разболяват от онкологични заболявания. В България тази патология е на второ място, след смъртността, причинена от болести на сърдечно-съдовата система.

Диагнозата, свързана с онкологично заболяване, е страшна диагноза. В края на краищата, за мнозина, това е равносилно на смърт. Днес ракът покосява различни органи. Днес ракът е по-агресивен, отколкото преди половин век. Въпреки това, има нови начини за диагностициране и борба с патологията. Има видове рак, които не се отказват, докато не победят, но има и такива, които лесно отстъпват.

За да се подобрят шансовете за успешен резултат при лечението на онкологични заболявания, е необходимо да се обърне внимание на здравето и онова, което ни сигнализира нашия организъм.

Дори и най-малкото подозрение, че нещо не е наред, трябва да ви отведе пред кабинета на лекаря. Не се опитвайте сами да заглушите неприятните симптоми с хапчета и други медикаменти. Ако лечението и диагностиката на онкологичното заболяване е ясна на всички, то има един проблем, който се преодолява самостоятелно. Това е психологическата травма, която нанася дори само подозрението за страшната диагноза.

Доктор Михаил Ласков

Как да действате правилно и какво да направите, ако има подозрение за рак или потвърдена диагноза? На тези и други въпроси дава отговор онколог-хематолога, член на Европейското дружество по медицинска онкология (ESMO), доктор Михаил Ласков.

Време на диагностика

За да не губите време и да не намалявате шансовете си за живот, трябва да направите преглед. Но не просто да посетите джипито и да изредите на един дъх оплакванията, които имате. Днес законът предвижда периоди, в които всеки човек трябва да се подложи на клинично проучване, което включва тестове за кръв и урина, ЕКГ, флуорография и т.н. Освен това можете да направите и други изследвания по ваше желание и след консултация с общопрактикуващ лекар.

Особено внимание към диагнозата и посещението на лекар трябва да обърнат онези хора, които се чувстват странни симптоми. Има цял списък от отрицателни сигнали, които не могат и не трябва да бъдат игнорирани. Сред тях са:

1. Остра загуба на тегло, особено ако няма причини за това (не спортувате активно и не пазите диета). Загубата на 5-7 кг на месец трябва да стане сигнална камбана и повод за изследване.

2. Постоянно задържане на температурата (постояненен субферилитет): индикаторът на термометъра е около 37.2, и не намалява към стандарта 36.6. Това може да е показател за развитието на възпалителни процеси, които се инициират от токсичния ефект на тумора.

3. Сърбеж и прекомерна сухота на кожата.

4. Поява на нестандартни болки.

Да, в повечето случаи първите стадии на рака, когато може да бъде излекуван с максимален успех, са асимптоматични. Но ако не се игнорират обезпокоителните признаци, надявайки се, че ще отшумят от самосебе си, е възможно да имате време да обърнете хода на заболяването, докато не е станало твърде късно.

Подозрение за рак

Когато човек е си е внушил, че може да има рак, той незабавно губи почва под краката си. И тук си струва да се подготвите психологически. В края на краищата много изследвания и наблюдения показаха, че колкото по-позитивен е пациента, толкова повече шансове за възстановяване има той.

Експертите препоръчват преди всичко спокойствие. В края на краищата, „може би“ все още не е сигурно. Има огромен брой патологии, маскирани като злокачествено заболяване, има възможности, когато става дума за предраково състояние, но това все още не е онкология. Напротив, трябва да се радвате, че лечението ще започне навреме, и да се приспособите към по-нататъшно лечение и прегледи. Ако се потвърди ужасната диагноза, трябва незабавно да се регистрирате при специалист. Така че, при наличието на храносмилателни проблеми трябва да се обърнете за допълнителна консултация към гастроентеролог, репродуктивната система – гинеколог или уролог и т.н. В допълнение, задължително е да се направят прегледи и нови изследвания при двама експерти с един и същ профил, но в различни клиники. Това ще осигури по-обективно становище. Ако е налице тежък епизод на паника, запишете час и при психолог или психиатър.

Също така е полезно, докато се подготвят резултатите от проучванията за рафиниране, да се изследва предполагаемата диагноза, да се чете за тактиката на лечението, да се водят бележки. Може би те няма да са полезни, но ако най-лошият сценарий бъде потвърден, тогава ще бъде възможно да действате незабавно. През това време е полезно да се подготвите психологически за лечението.

Не бързайте веднага да търсите рецепти от народната медицина. В тази ситуация тя може само да навреди. По принцип, при лечението на онкологични състояния, методите за лечение трябва да се съгласуват само и единствено с лекуващия лекар, и само като допълнителна мярка. Същото важи и за приема на различни хранителни добавки. Неконтролираният прием на различни лекарства може значително да влоши състоянието на дадено лице.

Диагнозата е потвърдена

Ако диагнозата е била определена и нейната точност плаши до ужас, е необходимо отново да се вземете в ръце. Сега имате цел, ясно е с какво трябва да се борите. И всички сили, всичкия ентусиазъм трябва да бъде хвърлен там. Можете да си помогнете, като вземате седатив на растителна основа. Да си задавате въпроси („Защо аз? Защо точно на мен ми се случи това?“) няма смисъл. По-добре е да отделите време, за да определите по-нататъшната тактика на действие. Важно е да се разбере, че ракът не винаги е такъв – това е едно недвусмислено изречение. Има огромен брой хора, които са излекувани, преминали са диагнозата и живеят нормален, здравословен живот.

Уверете се, че сте настроили за лечение. В зависимост от стадия на тумора, на мястото на неговото местоположение и други фактори, които се определят от лекуващия лекар, може да се избере удобна и ефективна терапевтична схема: химиотерапия, лъчетерапия, хирургия и др.

Необходимо е отидете при онколог. И колкото по-рано, толкова по-добре. Струва си да се обърне внимание на търсенето на компетентен и интелигентен специалист. Намирането на такива днес не представлява особена сложност: в интернет има огромно количество информация за различни лекари.

Препоръчително е да се състави списък от няколко специалисти, тъй като при някои от избраните може да има доста хора, които чакат за допълнително мнение. Можете и трябва да посетите специалист в поликлиника: той ще даде препоръките си за това къде да отидете и как да действате.

С избрания лекар ще обсъдите всички вълнуващи и смущаващи въпроси: за продължителността на лечението, относно перспективите при лечението, изследвания, както и материалните разходи. Необходимо е да разберете всичко за квотите за лечение, варианти на различни терапии и други нюанси. Това ще създаде ясен план и вие ще можете да се борите с болестта по схема. И този подход помага да се справите с болестта с по-големи шансове за успех. И, разбира се, ще трябва безусловно да следвате всички медицински препоръки.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *