ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диагнозата е рак: Шест от най-често срещаните въпроси за рака

В продължение на 10 години честотата на рака се е увеличила с 20%

рака
Днес хората с диагноза рак стават все повече. 50% от пациентите научават за заболяването си в трети или четвърти етап, когато да им се помогне не е толкова лесно. Как да не бъдете в тази категория, как да се лекувате и как да не се разболявате? Сложни въпроси…

На шест от най-често задаваните въпроси за рака отговаря доктор Андрей Каприн. Той е генерален директор на Държавна организация „Национален медицински изследователски център по радиология“ към Министерството на здравеопазването на Русия.

1. Защо пациентите с рак стават повече?

Броят на раковите пациенти расте в цял свят. Това се дължи не само на увеличаването на заболеваемостта, но и на подобряването на откриваемостта на заболяването. Продължителността на живота е нараснала и възрастта е основният фактор за развитието на болестта. Но, благодарение на напредъка в медицината днес болните от рак живеят по-дълго.

2. Има ли много пациенти, защото се лекуват неправилно?

Професор по медицинска физика и физиология от Университета в Калифорния 25 години изучава продължителността на живота на пациентите с рак. неговото заключение е че пациентите, лекувани с химиотерапия са живели средно по 3 години, а тези, които отказват лечение – 12.5.

Лекарите отдавна знаят, че химиотерапията при рак помага не винаги и не на всички. Напоследък стана ясно защо. Тъй като туморът се състои от не един вид клетки. Последните проучвания показват, че туморът обикновено е хетерогенен и се състои от няколко групи стволови клетки. Химиотерапията, в някои случаи, е неефективна, тъй като действа върху една клетка, а рецепторите на друга част от нея „не отговарят“.

3. Възможно ли е да се живее дълго с рак?

Писателят Александър Солженицин е излекуван от рак в 4-и етап и е живял 89 години. Детският писател Анатоли Алексин е живял с тази диагноза до 92 години.

Животът на пациентите с рак зависи от много фактори – локализирането и агресивността на тумора, възрастта и здравето на пациента, лечението, което е получил. Но най-важното е в какъв стадий е открита болестта. При откриването на злокачествени новообразувания на ранен етап показателят за 5-годишна преживяемост е 85%. При някои локализации (например при рак на гърдата), процентът на излекувани пациенти е 95%. За съжаление, 50% от пациентите попадат в зрителното поле на лекаря на 3-4-ия етап на заболяването. В същото време се откриват пренебрегвани тумори на зрителни локализации: тумори на устната кухина (61.3%), ректума (46.9%), шийката на матката (32.9%), щитовидната жлеза (29.6%). За съжаление практиката на общопрактикуващите лекари все още е много ниска. Затова очакванията и медицинският преглед не са оправдани.

4. Как да „хванем“ рака навреме?

Ако човек е забелязал слабост, апатия, безсмислена загуба на тегло – трябва да отиде на лекар. Също така, не може да игнорира потъмняване, деформация или увеличаване размера на бенките, продължително лечение на рани, появата на кръв (в урина, изпражнения, храчки от кашлица), смущения в червата, нестихваща кашлица.

5. Какви са превантивните мерки?

Не пушете – пушенето увеличава риска от рак на белия дроб до 30 пъти. Не употребявайте алкохол – алкохолът провокира рак на черния дроб. Не преяждайте и не яжте сладко – повишеното съдържание на мазнини и въглехидрати в диетата провокира развитието на тумори. Защитете се от слънцето – това ще ви предпази от меланома. Физическата активност намалява риска от развитие на какъвто и да е вид рак. Правете профилактични прегледи – ранната диагноза се нарича ваксинация срещу рак.

6. Какво ще стане, ако лечението не започне навреме?

Неприемливо е пациента да очаква подобрение при диагноза рак в рамките от два до три месеца. Когато ракът не е открит навреме всичко е индивидуално. Затова лекарите от цял свят не спират да говорят за превенция на рака, за неговата ранна диагностика и навременно лечение. какво би могло да стане ако рака се открие късно? Можем да очакваме най-лошото, но не трябва да изключваме и едно по-добро развитие на болестта.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *