ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето кое дърво не бива да се засажда в близост до къщата, за да се избегнат болести и нещастия!

В почти всяка къща е хубаво да има дърво, което е засадено – за радост на обитателите, да пази сянка и да дава плодове

дърво
Но, според народните вярвания има дърво, което не е добре да виреее в близост до дома.

Повечето възрастни хора са твърдо убедени, че смърчът създава проблеми в къщата. В потвърждение на това може да чуете дузина истории за хора, които са преследвани от поредица неуспехи и самота от момента на появата на дървото под прозорците им. Оказва се, че много вярвания са оцелели до наши дни и, учудващо – работят. Странно е, нали?

Днес ще разкажем за някои ритуални практики. Добре е да знаете кои дървета не бива да се засаждат близо до къщата, за да се избегнат нещастията, болестите и лошия късмет. А в края на статията вижте и рецептата за иглолистна инфузия – чуден лек при кашлица, анемия, авитаминоза и други заболявания.

Нека да започнем с приказките и суеверията

Къщата на Баба Яга е изработена от дървесни трупи, направени от стъблата на смърч и стои в горичката, заобиколена от големи иглолистни дървета. Не може да бъде съборена – ще отмъсти. Леши също живее там (вековно смърчово дърво), което краде загубени деца и ги принуждава да броят падналите смърчови иглички. А под стария смърч, самодивите танцуват своите изкусителни танци…

В религията смърчът се смята за свещено дърво

То не спи през зимата, и следователно се използва от незапомнени времена при различни ритуали и обреди. Според легендата, Бог е дал на смърча и елата магически качества. От дървото на смърча се правят различни амулети, а от клонките на елата обичайно се изплитат венци за Коледа – символизирайки началото поредния нов годишен цикъл.

В легендите на някои северни народи смърчът е водач на душите в царството на мъртвите. Вечнозеленото дърво е свързано със сакралното значение на смъртта, тайната на освобождението и очистването. Нищо чудно, че в даден период викингите са покривали мъртвите с борови клонки, а венци от тях са поставяни на гробовете. Вярва се още, че духът на починалия отива на небето през острия връх на дървото, до което е погребан.

Използването на смърч в погребалните ритуали е накарало хората да държат това дърво далеч от дома си. Никой не иска да има мъртви души, които се скитат около къщата му. Иглолистните дървета започнали да се засаждат в близост до църквите, „така че мъртвият да не дойде и да не ги безпокои“. Постепенно се появяват нови забрани, които предпазват хората от нещастия.

Ето някои от тях:

– Стане ли смърчът по-висок от къщата, извиси ли се над покрива, смъртта скоро ще споходи дома.

– Ако смърчът порасне по-висок от човека, който го е засадил, той ще умре.

– Смърчът е убежище на злите духове.

– Дървото смърч в двора на къщата носи смърт, самота или раждането само на дъщери.

Ако толкова много харесвате това дърво и искате то да ви радва с достолепната си красота, засадете го, но зад оградата.

Според езотериците смърчът е енергиен вампир. През лятото отнема обкръжаващата енергия и я споделя едва през зимата. Върхът на щедростта е в края на януари и началото на февруари. Дълги разходки в смърчова гора не се препоръчват. Силата на дървото е много мощна. 20 минути е достатъчно, за да изчистите мислите и да подобрите здравето си. При по-дълъг престой в смърчова, елхова или борова горичка дърветата ще започнат да отнемат енергия от човека.

Гадания, предания, но нека разберем какво казва медицината по този въпрос

От медицинска гледна точка нещата стоят така: продължителното излагане на етерични масла може да бъде вредно за здравето. Но, освен това, иглолистните дървета имат редица лечебни свойства. Те са лек, тестван от времето. Игличките съдържат огромно количество витамин С, каротин, фитонциди и основни етерични масла.

Ако искате да подсилите тялото и да запълнете витаминния резерват – приготвите си ароматен иглолистен чай. Това е отлично средство за лечение на настинки. Той има отхрачващо, бактерицидно и противовъзпалително свойство. Може да се пие за превантивни цели, и дори вместо кафе.

Как се прави чай от борови и смърчови иглички?

Правенето на чай е много лесно. За 500 ml вряла вода е необходимо да имате половин чаша иглолистни игли. Сложете водата да заври и добавете ситно нарязаните иглички. Задръжте на слаб огън за 10-15 минути. След това го покрийте и оставете да се вари за половин час. За да подобрите вкуса, добавете лимон и мед. Не оставяйте чая да ври прекалено дълго, защото витамините се разпадат при продължително топлинно третиране.

Логично, засаждането на обикновена ела близо до къщата не е безопасно. По време на гръмотевична буря, мълнията винаги пада до най-високото дърво, което може да падне и да унищожи сградата, като я запали. Земята под дървото е гъсто застлана със сухи иглички, които лесно се запалват. Най-малката искра – и всичко ще стане в пламъци.

Иглолистните дървета драстично изчерпват почвата на мястото, където растат. В близост до смърч няма тучна растителност. А кореновата система, макар и повърхностна, може да проникне дълбоко в земята. Корените се разтилат хоризонтално, преплитат се и може да достигнат до основите на къщата и да я повредят. Ако искате да засадите един смърч, направете го на разстояние 3-4 метра от сградите.

Днес в разсадниците се предлагат джуджета-смърчове, които не растат много големи. Ако не вярвате в суеверия и имате подходящо място и голям парцел – засадете си.

Ако информацията в статията ви е била полезна и интересна, споделете я с приятелите си в социалните мрежи.

Какви дървета, според вас, могат да бъдат засадени близо до къщата ? Само плодови или и декоративни? Не забравяйте да напишете своя коментар!

Източник: grimuar.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *