Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Професор Димитър Таков: Половината от лечението на гастрита зависи от храната!

Професор Димитър Таков е специалист по гастроентерология. От 2002 г. до днес, ръководи Катедрата по гастроентерология и хепатология и жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия и трансплантология

Професор Димитър Таков
Професор Димитър Таков

Професор Димитър Таков е завеждащ на „Лаборатория за инвазивни гастроентерологични изследвания” във ВМА.

Професор Таков даде някои ценни съвети и насоки за превенцията и лечението на гастрита в предаването на БНТ1 – Здравето отблизо.

Гастритът е възпалително заболяване на стомашната лигавица. То води до нарушаване функциите на стомаха. Има много квалификации, които включват както причините, така и разпространението на гастрита.

Гастритът най-често се причинява от един микроорганизъм, наречен Хеликобактер пилори, открит през 1982-ра година от австрийските учени Бари Маршал и Робин Уорън. Храната, в зависимост от нейния вид, както и начините, чрез които тя бива приготвяна и времето на прием също оказват влияние за появата и протичането на това заболяване.

Храните, които дразнят стомашната лигавица са мазните храни, комбинирани с алкохол, който е пряк дразнител на лигавицата. Острото възпаление на лигавицата много често отшумява от самосебе си, или когато спрем да приемаме вредни за стомаха храни, алкохол или някои лекарствени средства.

Повечето хора, които страдат от гастрит знаят, че спасението при язва и гастрит е спазването на определена диета. Медицинската диетология е номирирала тези диети, като Диета 1, Диета 1а или 1б. При остри прояви на гастрит се препоръчва стриктното спазване на тези диети, съобразено със състоянието на пациента.

При всички положения гастритът не може да се самолекува с диета. Диагнозата трябва да бъде потвърдена след необходимите изследвания от специалист. Подходящото хранене единствено може да предпази стомашната лигавица от поражения.

Затова професор Таков наблегна на ползените и вредни храни при гастрит, които могат, в известна степен, да го „приспят“

Честите болки в стомаха, предизвикани от обостряне на гастрита, много често се получават и при употребата на прясно мляко. При 50% от хората в България, каза професор Таков, има липса на ензима, който разгражда млякото.

Храненето при диагностициран гастрит е индивидуално при всеки пациент. Когато гастритът стане хроничен, той вече няма ясно изразена клинична картина.

Повечето хора имат грешната представа, че гастритът е сезонна болест. Професор Таков поясни, че хистологично диагностицираният гастрит няма сезонни проявления. Това е по-характерно за язвената болест. Нарушението на диетичния режим, както и проблеми от психо-емоционално естество влияят повече на гастрита.

Гастроскопията е едно от най-важното изследване на храносмилателната система. При него се прави подробен оглед на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника. За да се диагностицира гастрита се прави горна гастроскопия. При това революционно, специално за гастрита, изследване може да се вземе материал, част от тъкан от стомашната лигавица. След хистологично изследване под микроскоп се определя вида на гастрита и едва тогава се назначава лечение с медикаменти и диета.

На въпроса дали само с диета може да се постигне подобрение на състоянието при гастрит, професор Таков отговори всичко трябва да бъде прието с мярка. Да, содата например потушава стомашните киселини, но прекаленото алкализиране на стомаха (което се случва след редовен прием на сода) също не е полезно. В тази връзка и модната напоследък алкална диета не е за предпочитане при установен гастрит.

Източник: bnt.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *