Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кардиологията е скъпа: Само богатите ли могат да имат здрави сърца, според световните стандарти?

Сърдечните заболявания твърдо държат върховенството на едни от най-сложните и труднолечими болести. Те все още са водеща причина за смърт по целия свят

сърдечните заболявания
В рамките на една година по света умират 17 милиона души заради сърдечните заболявания. Според прогнозите на СЗО до 2030 г. техният брой ще се увеличи до 23 милиона души годишно. Могат ли лекарите да променят нещо?

Заради по-добрата диагностика, която е възможна днес, не трябва да гледаме скептично на този проблем. Известно е, че сърдечните заболявания често се маскират като невралгия, заболявания на стомашно-чревния тракт или проблеми с мускулно-скелетната система.

Освен това днес лекарите имат възможност да намалят както заболеваемостта, така и смъртността от сърдечни заболявания. Най-ефективно и ефикасно действие е превенцията. И най-вече – първичната превенция, която трябва да започне във възможно най-ранна възраст, или тогава, когато не са налице никакви оплаквания.

Но, ако няма оплаквания, има рискови фактори за възникването на сърдечните заболявания. Такива са затлъстяването, диабета, тютюнопушенето, високия холестерол и високото кръвно налягане. Ако хората успеят да премахнат тези рискови фактори, болестта може и да не настъпи. Важна е и вторичната профилактика, чиято цел е да предотврати развитието на усложнения от вече съществуващата болест.

Ако не се предприеме превенция, честотата на сърдечните заболявания и, съответно, смъртността неизбежно ще се увеличат

Тук естествено си задаваме въпроса дали постиженията на науката и фармакологията не са в състояние да предотвратят това.

Медицинската наука, фармакологията и иновативните технологии за лечение на сърдечно-съдови заболявания се развиват бързо. Ежегодно в света се провеждат три глобални кардиологични конгреса, а на всеки от тях се обявяват нови технологии за диагностика и лечение. Най-добра прогноза обаче е, че болестта все още не е настъпила или е била взета под контрол на ранен етап.

Кардиологията е една от най-скъпите области на медицината. Смята се, че само богатите пациенти могат да си позволят да бъдат лекувани според световните стандарти. При повечето пациенти, които изпитват затруднения, заради своите сърдечни болести, е налице една инертност и отчаяние, именно поради факта, че лечението е скъпо. Скъпи са както лекарствата, така и операциите. И не всеки има възможност да се подложи на едно необходимо, но сравнително скъпо лечение.

Съвременната кардиология е изключително скъпа от гледна точка на диагнозата, както и от гледна точка на медицинско, хирургично или интервенционално лечение

Повечето сърдечни специалисти признават, че ефективното лечение, което е възможно само ако пациента има много пари, отдавна е невярно. Основната тенденция на родната и световна медицина е увеличаването на достъпността, качеството и в същото време по-евтиното лечение. Навсякъде по света се отдава все по-голямо значение на развитието на цифровата и телемедицината, което позволява непрекъснат мониторинг на състоянието на пациента. Например, налице е устройство, което позволява отдалечено да се наблюдават в реално време важните параметри на състоянието на пациента. С помощта на устройството лекарите „хващат“ някои опасни промени, преди пациентите да започнат да ги усещат. така те са в състояние да предприемат необходимите спешни мерки.

Този мониторинг е скъпа услуга в момента, но с развитието на технологиите ще става все по-достъпен.

Да, сърдечните заболявания са опасни. И, да – лечението им е все още сравнително скъпо. Затова днес специалистите обръщат толкова голямо внимание на превенцията – както първичната, така и вторичната. По-лесно е да се предотврати едно опасно заболяване, отколкото да се лекува.

Тук трябва да изброим всички онези неща, които пазят сърцето здраво. Но, дори и да го направим, малко ще са хората, които ще се втурнат да ги спазват.

Но, случва така, че един 40-50-годишен човек, който не пуши, употребява алкохол изключително рядко, храни се здравословно и спортува редовно, да има болно сърце

Защо? означава ли това, че превенцията не винаги работи?

Има два вида заболявания в кардиологията. Някои, без реална опасност за живота, сериозно влошават благосъстоянието и качеството на живота. Следователно, пациентите с такива заболявания са основна грижа на кардиолога. Други може да не се проявяват от години, а първият и единствен симптом при тях ще бъде остра сърдечна недостатъчност или дори внезапна смърт. Важно е да се зна, че сърдечните заболявания са коварни и катастрофата често се случва на фона на едно цялостно добро благосъстояние. Следователно, дори ако човек не разполага с генетична предразположеност към сърдечно-съдови заболявания, спортува и няма рискови фактори, след 40 години той трябва да посещава кардиолог поне два пъти годишно (да се направи изследване на кръвта, да премине през основен преглед – ЕКГ и стрес-тест). Колкото и да са скъпи сърдечните операции, прегледите и рутинните изследвания все още са по джоба на повечето от нас.

Кардиолозите казват, че опазване здравето на сърцето е наша задача, докато възстановяването му е тяхна грижа. От нас зависи как ще го пазим, за да може възстановяването му да е възможно по-бързо и ефективно.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *