Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Ива Петкова за лечението на свързаната с възрастта макулна дегенерация

Какво е свързана с възрастта макулна дегенерация? Това е заболяване на очите, което засяга все по-млади хора

 макулна дегенерация

Свързаната с възрастта макулна дегенерация е влошаване на макулата, която е малката централна област на ретината на окото, която контролира зрителната острота .

Здравето на макулата определя способността ни да четем, разпознаваме лица, да шофираме, да гледаме телевизия, да използваме компютър и да изпълняваме всяка друга визуална задача, която изисква да виждаме детайлите.

Дегенерацията на макулата е водеща причина за загуба на зрението сред по-възрастните хора в България. Поради застаряването на населението броят на хората, засегнати от свързаната с възрастта макулна дегенерация, се очаква да се увеличи значително през следващите години.

Наблюдава се и още един тревожен факт – заболяването, което преди време е наричано сенилна макулна дегенерация, днес засяга все по-млади хора. Ако някога е била наблюдавана при хора над 70 години, то днес макулната дегенерация се среща и при пациенти, които едва са навършили 50 години, каза професор Петкова в предаването на БНТ – Здравето отблизо.

Проф. Ива Петкова

Мокри и сухи форми на макулна дегенерация

Макулната дегенерация се диагностицира като суха (не-неоваскуларна) или мокра (неоваскуларна).

Макулната дегенерация засяга основно централната визия, което води до „слепи петна“ непосредствено пред погледа на човек.

Сухата форма е по-обичайна от мократа форма, като около 85 до 90 процента от пациентите с макулна дегенерация са диагностицирани със суха макулна дегенерация. Мократа форма на заболяването обикновено води до по-сериозна загуба на зрението.

Сухата макулна дегенерация е ранен стадий на заболяването и може да бъде резултат от стареенето и изтъняването на макуларните тъкани, отлагането на пигмент в макулата или комбинация от двата процеса.

Сухата макулна дегенерация се диагностицира, когато жълтеникави „късчета“ (съдове) започват да се натрупват в и около макулата. Смята се, че тези петна са отлагания или отломки от влошаващата се тъкан. От своя страна те са причина за различни кръвоизливи и отоци в окото.

Постепенната централна загуба на зрението може да възникне при суха макулна дегенерация, но обикновено не е толкова тежка, колкото мокрите симптоми на заболяването. Въпреки това, сухата макулна дегенерация, в продължение на години, може бавно да прогресира до атрофия – постепенно разграждане на клетките на ретината, което също може да причини тежка загуба на зрението.

До сега, и двете форми на макулна дегенерация нямат адекватно медицинско лечение, освен приема на витамини и хранителни добавки. Те забавят, но не спират процеса на атрофия

Лечението на мократа форма на макулната дегенерация се извършва чрез инжекции вътре в окото, в стерилна операционна зала и представляват така наречените блокатори на вазо-протерафинните фактори – т.е. тези фактори, които стимулират растежа на съдовете.

Инжекциите се правят всеки месец, по различни схеми. Това е и една от задачите на модерната офталмология – какви да бъдат тези схеми, така че зрението да бъде максимално запазено и да не се правят толкова често тези инжекции.

И макар, че има фактори, свързани с това особено тежко заболяване на очите, които са притеснителни, днес то може да бъде диагностицирано сравнително рано и качествено може да се следи пациента.

За превенция при това заболяване не може да се говори. Макулната дегенерация е свързана с възрастта. освен това, има и други фактори, които могат да го предизвикат. Най-сериозният от тях е тютюнопушене. Дори има термин, който е въведен заради този доказан научно и практически фактор – пакетогодини.

Болестта на последните години, както специалистите наричат свързаната с възрастта макулна дегенерация, се свързва още и със затлъстяването, високото кръвно налягане, наследственост и обездвижване.

Хранене и дегенерация на макулата

Много здравни организации и независими изследователи провеждат проучвания, за да установят дали диетичните изменения могат да намалят риска от развитие на макулна дегенерация и загубата на зрение, свързани със състоянието. Някои от тези проучвания разкриват положителни асоциации между доброто хранене и намаления риск от дегенерация на макулата.

Например, някои проучвания предполагат, че диета, включваща много сьомга и други нетлъсти риби, съдържащи големи количества омега-3 мастни киселини, може да помогне да се предотврати заболяването или да се намали рискът от прогресиране.

Други проучвания показват, че добавките, съдържащи лутеин и зеаксантин, увеличават плътността на пигментите в макулата, които са свързани със защитата на очите от свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

Професор Ива Петкова е началник на Клиниката по офталмология към УМБАЛ „Александровска”

Тя е национален консултант по офталмология от 2010 год. до настоящия момент.

Носител е на награда на в. „24 часа” за 2012 и за 2014 год. – „Лекар, на когото българите вярват”.

Проф. Петкова е член на „Лекарската лига на България” по проект на „Дарик” радио „Най-добрите лекари в София”.

Има научни интереси в областта на витреоретиналата хирургия, в частност – хирургия на макулата, тежка витреоретинална патология при отлепване на ретината и диабет; хирургия на катаракта, рефрактивна хирургия.

Контакти

УМБАЛ „Александровска” ЕАД – 02/923-02-34; е-mail: ivapetkova@abv.bg

СБАЛОБ „Зора” ООД – 02/931-22-81; е-mail:svetlina_zora@abv.bg

Източник: www.bnt.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *