Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Виолета Димитрова: Неправилното лечение разболява много повече жлъчния мехур, отколкото преяждането

Хомеопатията и народните рецепти влошава състоянието на жлъчния мехур, предупреждава проф. Виолета Димитрова

жлъчния мехур

По време на декемврийско-януарските празници, черният дроб и жлъчния мехур са двата органа, които най-много страдат от неразумното хранене. Преяждането предизвиква влошаване на работата на тези два органа, дори и при здрави хора.

В здравното предаване на предаването „Пулс“, което се излъчва по Канал 3, професорката уточни, че българинът неправилно нарича жлъчният мехур „жлъчка“. Жлъчката е жлъчния сок се секретира от черния дроб и служи за пренасянето и трансформирането на различни хранителни вещества от черният дроб през жлъчния мехур до червата. Тя служи и за разграждане на мазнините. Накрая жлъчката стига до дванадесетопръсника, за да стимулира перисталтиката и да забави гниенето на хранителните остатъци.

Когато човек не се храни жлъчката се събира в жлъчния мехур. Когато преяжда, жлъчката отново се събира там. Жлъчният сок съдържа най-вече вода, жлъчни киселини и пигменти и слуз. Когато водата се усвои, жлъчният сок се сгъстява. Сгъстеният жлъчен сок е причина за жлъчните колики и оттам – за образуването на камъни в жлъчния мехур.

Лошото на самолечението на жлъчния мехур е, предизвиква сериозно усложнение на здравето и на двата органа – черния дроб и жлъчния мехур. В рецептите, които хората си разменят по всевъзможни начин, най-често присъства лимонен сок. Лимонената киселина попада в червата, където „осапунва“ мазнините. Те се превръщат в нещо, което само прилича на камъните, които се образуват в жлъчния мехур. Хората се освобождават от тях, и си мислят, че ето на – рецептата работи!

Жлъчният мехур и каналите, които идват от черния дроб най-накрая се сливат заедно с панкреатичните канали и и по този начин влизат в дванадесетопръсното черво, казва проф. Виолета Димитрова.

Ширината на тази папила, която се оразува, е два милиметра. През нея нама как да излезе нито камък, нито пресъчинка, уточни специалистката

Най-често при подобно „лечение“ се получава запушване на папилата, и от това се получава жлъчна криза. Кризите могат да дойдат от жлъчния мехур, но може да дойдат и от жлъчните пътища. Когато дойдат от жлъчния мехур и не преминат препятствието на канала, се получава остър холицистит. Когато кризите се случват в крайните части на жлъчните канали, тогава пожълтяване, панкреатит и т.н.

Хората не бива да залитат по алтернативни методи на лечение, а да търсят своевременно съдействие и помощ от специалист.

Причините за острия холицистит са много. Има хора, които просто имат тесни жлъчни пътища. Това заболяване засяга най-често жените, във всяка възраст. Жлъчката има различни съотношения, като състав. Приема на тлъсти, сладки и пикантни храни нарушават състава на жлъчния сок. Сокът, който се намира в жлъчния мехур, е по-концентриран от течността, която изтича към червата. при нарушено съотношение на съставките на жлъчния сок се получава утаяване. Когато утаяването е факт, се получава т.н жлъчна кал или жлъчен седимен. И това непрекъснато се трупа, трупа, и не след дълго камъните в жлъчният мехур са факт.

Като изключим анатомичните особености, най-често храненето е това, което разболява жлъчния мехур и черния дроб.

Има случаи, при които нервната система участва повече, отколкото предполагаме, в образуването на жлъчни камъни или колики. и тук стигаме до двата основни фактора, които разболяват съвременния човек – хранене и стрес. При по-чувствителните и нервни хора се получава т.н дискинезия. Появява се болка в подребрието, не се знае откъде е тази болка, престава да яде, да пие течности и жлъчния сок става още по-гъст. Започва да се утаява по-често, и така се образуват камъните в жлъчния мехур.

Образуването на жлъчни камъни е много сложен процес. Процес, който не може да бъде прекъснат или излекуван с проста рецепта от народната медицина

Симптоматиката при жлъчно-каменната колика е лесно различима. При наличието на колики болката затихва и се засилва. При коликите всичко е въпрос на нервно свиване – свива се жлъчния мехур, и се отпуска.Коликата е една вълнообразна болка, която човек няма как да сбърка. Ако има и възпалителен процес, се получава една постоянна компонента – на болка, която може да трае дълго време.

По принцип, камъните не болят, и затова интернистите много често казват на пациентите : „Като не те боли нищо, не се оперирай!“. Да, но липсата на болка не е гаранция, че този процес няма да започне отново.

Нелекуваните камъни в жлъчния мехур могат да станат причина за раково заболяване. Профилактиката е най-доброто лечение, припомня специалистката. Диетично хранене и редовни прегледи са в състояние да предотвратят усложненията, причинени от жлъчни колики и възпаления.

Проф. Димитрова е национален консултант по хирургия. През 2003 г. нейният екип извършва първата в България трансплантация на чернодробни клетки.По това време в света са извършени едва двадесетина операции от такъв тип.

През 2005 г. проф. Димитрова ръководи и първата успешна трансплантация на черен дроб от трупен донор в страната.

Удостоена е с най-високото професионално-съсловно звание, „Лекар на България“, през 2009 г. Автор е на над 100 научни труда.

Началник на Клиниката по обща и чернодробно-панкреатична хирургия.
Притежава специалности „Хирургия” и „Онкология”. Автор е на над 100 научни труда. Приоритетните й области са жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия, по които е специализирала в Германия и Франция.

Източник: http://kanal3.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *