Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-очевидните вредители на паметта: как мозъкът да работи 100%!

Паметта е наша основна референтна точка на света около нас. Паметта е тази, която ни прави това, което сме, защото функциите на паметта са невероятни


Паметта пази детските ни спомени, споменът от първата любов, целувка, първият път, когато сме станали родители и… всичко, което се случва и ще продължава да се случва с нас.

До края на дните ни паметта ще съхранява нашия живот, такъв какъвто е, а не какъвто го представяме пред другите.

Но въпреки това процесът на запаметяване е толкова сложен, че все още не е напълно разбран и изследван. Паметта е несъвършена и, следователно, уязвима към определени разрушителни сили. Тези сили могат да засегнат всякакъв вид памет: сензорна, дългосрочна или краткосрочна.

По-долу ще изброим някои убийци на паметта. Ако решите да ги избягвате, можете да помогнете и подобрите мозъчната функция, и да се възползвате максимално от всичките ѝ възможности.

Проблем със съхранението на паметта

1. Социални мрежи

Социалните мрежи носят скрита заплаха за нашата памет. До това заключение са стигнали учените от Калифорнийския университет. Днес е обичайно да чатим, да гледаме видеоклипове в YouTube и паралелно с това да слушаме музика и да качваме снимки на страницата си за социални контакти.

Такъв безкраен поток от излишна информация е като излишъка от мазнини или захар в човешкото тяло. Парадоксално е, че хората, които постоянно четат новини или гледат видеоклипове, са слабо ориентирани в същите области. Постоянното гледане и четене на огромно количество информация не спомага за нейното обмисляне.

2. Газирани напитки

Употребата на сода може да причини проблеми с паметта, както и да намали обема на мозъка. Това е установено от учени, а резултатите са публикувани в списанията Stroke и Alzheimer’s & Dementia.

Хората, които използват диетични газирани напитки ежедневно, са три пъти по-склонни да страдат от мозъчни удари и деменция, отколкото тези, които изобщо не употребяват такива напитки. Трябва да се отбележи, че причините, поради които газираното има отрицателен ефект върху мозъка, все още не са ясни, но изследователите свързват това с влошаване на кръвообращението.

3. Излишък на захар

Смята се, че за хората, упражняват интелектуален труд сладкото е полезно в неограничени количества. Това е много често срещан мит. Глюкозата е необходима за храненето на мозъка, но дневната доза на захар варира между 35-50 грама.

Прекомерната консумация на захар намалява когнитивните функции на мозъка и способността му да формира нови спомени. Захарта намалява производството на паметния хормон BDNF (невротрофичен мозъчен фактор).

4. Тютюнопушенето

Няколко проучвания показват, че голям процент пушачите, особено по-възрастните, изпитват спад, както в паметта, така и в общите когнитивни способности.

След навършване на 43 години се наблюдава рязък спад на вербалната памет сред пушачите (запаметяването на информацията устно). В допълнение, този вреден навик увеличава риска от болестта на Алцхаймер наполовина.

5. Липса на сън и системно недоспиване, както и прекалено много сън

Липсата на сън е лошо за паметта, ученето и производителността. Паметта и мозъкът, като цяло, са засегнати не само от количеството, но и от качеството на съня.

Например, качеството на съня е от жизненоважно значение за производството на един важен хормон мелатонин, който се произвежда само по време на сън, в пълен мрак, както и в интервала между 23:00 и 03:00 часа. ето защо е важно да се спазва режим на съня. Важно е и да се знае, че сънят не се наваксва.

Системната липса на сън може да влоши цялостното здраве, да стимулира сърдечно-съдовите проблеми, високото кръвно налягане, диабета и затлъстяването.

6. Лошо време

Липсата на „слънчевия“ витамин D води до намаляване на когнитивните способности. Обмислете това при избора на комплекс от мултивитамини, който да се ползва във времето между ноември и февруари.

7. Кофеин

Както се казва: „Една капка – лекарство, една чаша – отрова“. Ако се ползва разумно (до две чаши на ден) кафето не е чак толкова опасно за мозъка. Високите дози кофеин, обаче не са препоръчителни за добрата и ефективна работа на мозъка.

8. Силна музика

Австрийски учени откриха връзка между навика да слушате музика с пълна сила на звука и разстройствата на паметта. Факт е, че тялото възприема силния звук като сигнал за опасност.

Поради това започват да се произвеждат адреналин и кортикостероиди (хормони, които се отделят при стресови ситуации) и захар (енергия за справяне със заплахата). В този случай резервът на глюкозата в мозъка се активира, което води до намаляване на активността в тези части, които са отговорни за паметта.

9. Вредни мазнини

Злоупотребата с наситени и ненаситени мазнини (транс-мазнини) води до натрупването на „лош“ холестерол в организма. Той застрашава мозъка – плаките на холестерола пречат на кръвоснабдяването и нормалната мозъчна активност.

Вместо вредните мазнини, включете в храната полиненаситени мазнини (орехи, риба, соя, тофу) и мононенаситени мазнини (авокадо, зехтин, маслини, слънчоглед или сусамово масло).

10. Алкохол

Основната опасност в алкохола е етанолът, който отравя тялото и нарушава хипокампуса. Епизодичната употреба на алкохол позволява на организма да се пречисти от токсичните му ефекти, но при системна употреба паметта се разстройва.

Животът е красив и си струва да запомним всички значими мигове от него. Избягвайки тези убийци на паметта, ще бъдем сигурни, че най-ярките ни спомени никога няма да бъдат забравени.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *