Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Психологът отговаря: Кога и защо имаме нужда от цифрова детоксикация?

Психологът Анна Хникина за това защо е толкова важно понякога да се откажем от интернет и джаджите, свързани с него, и да направим една истинска дигитална детоксикация

детоксикация
Събуждаме се от алармата на телефона. Вместо утринна гимнастика преглеждаме социалните мрежи или гледаме сутрешните блокове на телевизиите. Проверяваме имейла по време на закуска и не се отказваме от дигителните джаджи до късно вечерта.

Подобен начин на живот не само, че не подобрява здравословното ни състояние, но дори го влошава. Затова много специалисти препоръчват да се осигури време за цифрова детоксикация, т.е. временно да се откажем компютъра, телефона и други устройства. Как тези „дни на разтоварване“ засягат нашето тяло, обяснява руската психоложка Анна Хникина в интервю за „Аргументи и факти“.

Как да разберем, че се нуждаем от цифрова детоксикация?

Всичко e на повърхността – цифровата детоксикация е необходима за онези хора, които прекарват повече време пред компютъра, вместо да са в парка или просто да се разхождат по улицата, с ръце, свободни от телефона.

Има хора, които не оставят таблетите, докато се хранят, дори когато са в тоалетната. Те остават включени където и да е. Тези хора се нуждаят от някакъв визуален или звуков съпровод, както всеки от нас се нуждае от въздух или вода: музика, аудиокниги, подкасти и т.н. Това е чудесен начин да избягат от вътрешното си аз, от техните мисли и чувства, да ги удавят в ненужна информация, казва психоложката.

Психоложката Анна Хникина

По принцип този „ден за разтоварване“ трябва да бъде организиран ако компютрите са част от вашата работа: проверявате пощата, отговаряте, водите счетоводство и т.н.

Между другото, работохолизмът – това също е един от начините да се отделиш от реалността и всичко, което може да предизвика притеснение. С други думи, това е социално одобрена форма на зависимост.

Времето, прекарано пред дигитално устройство, с или без интернет, не трябва да е повече от 4 часа. И това при положение, че работата ви не е свързана с използването на компютър

Повече от 5 часа на ден се счита за пристрастеност.

Анализирайте поне един ден от живота си, за да видите колко често държите телефона в ръцете си през деня. Ще се откажете още преди да сте стигнали до края на деня…

От клинична гледна точка повечето хора живеят като в сън. Те не виждат и не осъзнават какво се случва тук и сега. Нищо чудно, че днес има толкова много курсове за самопомощ, позитивно мислене, отваряне на чакрите и т.н.. Значението им се свежда до факта, че треньорите или тези, които се наричат ​​така, предлагат да спрем да живеем в свят на собствените илюзии и да правим всичко машинално. Като цяло, идеята е добра. Но, няма как да се постигне това с помощта на семинар, който продължава два или максимум три дни. За да се формира навик е необходимо да се подготвяме в продължение на повече от три седмици, ако не и повече. И това е доказано с помощта на много опити и изследвания в тази насока.

Цифровата детоксикация по някакъв начин ни доближава до тази цел. Отново, с течение на времето. Или иначе казано – редовно практикуване.

Колко често трябва да се организира цифрова детоксикация?

Оптимално – поне веднъж седмично. Препоръчително – поне 6 дни от месеца, особено за натоварени и / или силно зависими хора. Добре е да се прави и в рамките на поне една седмица на всеки 6 месеца. Вариантите са много и зависят единствено от възможностите, заетостта и усилията, които полага всеки един човек.

Започва се постепенно, както се лекува всяка зависимост. Първо половин час, след това един, после цял ден и т.н.

Преди това е добре да си осигурите някаква алтернативна заетост. Дали ще е разходка, четене на книга, среща с приятел или посещение на изложба – зависи изцяло от вас.

По принцип е по-добре да прекарате такива дни сами или далеч от града. Не е задължително да правите походи с палатки. Някои хотели в страната са перфектни за тази цел.

Като бонус за „невероятното ви страдание“ вие първо започвате да разбирате по-добре себе си, вашите вътрешни процеси. На второ място, ще започнете да виждате живота си със собствените си очи. Ще го споделяте със себе си и хората, които са на една ръка разстояние от вас – без да демонстрирате нищо на никого, нито да доказвате каквото и да било. Да живееш без да ти се налага да описваш чувствата с думи, или да четеш нечии преживявания върху екрана на компютъра или телефона – това вече е много!

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *