Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доктор Марк Бери: Нова диагностика и лечение на сколиозата без операция и железни скоби

Сколиозата е заболяване, което най-често се проявява в детска възраст. Възможно е, обаче тя да бъде предизвикана и от някои професии, при по-възрастните пациенти

сколиозата

Сколиозата има външни проявления, които трябва да накарат всеки родител да заведе детето на специалист. Най-често диагнозата се поставя от ортопед. Повод за посещението може да бъде дори и минимална промяна в позата на детето – когато едното рано е по-високо от другото, тялото е наведено прекалено напред или главата да е изкривена настрани.

При напредването на заболяването, гръбнакът започва да се „разпада“. От това следват болки в главата, врата и кръста, а малко по-късно и болки в коленете и краката, като цяло.

Говорим за сколиоза тогава, когато е налице s-образно изкривяване на гръбната и поява на гърбица от лявата или от дясната страна на гърба. Проблемът е триизмерен, защото има и изкрияване, и измества, завъртане, както и компресия на гръбначната система. Затова сколиозата се дефинира и като триизмерно изместване на гръбнака.

Най-често количествената оценка на изкривяването при сколиоза е измерването на ъгъла на Коб (Cobb angle). На снимката, която доктор Бери представи в предаването „Здравето отблизо“ по БНТ се вижда, че пациентът има 20-градусов ъгъл на Коб. Ъгълът на Коб се образува между линията, спусната успоредно спрямо горната хрущялна плочка на най-високо разположения прешлен, засегнат от изкривяването. Ако ъгълът на Коб е над 10 градуса, тогава вече може да говорим за наличие на сколиоза. При това изменение на гръбнака пациента само се наблюдава, или се изписва лечебна гимнастика, но не се стига до операция.

В момента, в който ъгълът на Коб стане 25 градуса, тук е границата, при която се носи специален корсет. Корсетът няма да разреши проблема със сколиозата, но поне ще облекчи общото състояние и ще забави развитието на болестта.

Когато изкривяването при сколиоза е 40-60 градуса, тогава вече лекарите препоръчват да се имплантират железни скоби в гръбначния стълб

Те имат за цел да стегнат и да изправят гръбнака.

Особеното на корекцията със скоби е, че тя не може да се прилага при пациенти, които са над 17-годишна възраст и имат дъгогодишен опит със сколиозата. Колкото и парадоксално да звучи, изправянето на гръбнака може да попречи на тяхното движение.

Чрез новия, иновативен метод на лечение на доктор Бери се постига изправяне на гръбнака от 28 градуса до положение, в което градуса на изкривяване е 16. И това, при положение, че не се ползват нито корсети, нито се слагат скоби, както и не се използват лекарства.

За какво всъщност става въпрос?

При изкривяването при сколиоза не е засегнат само гръбначния стълб, но мозъка на пациента. Мозъкът отговаря за поддържането в правилна позиция на тялото. Това е функция на гръбначния стълб, която се ръководи от мозъка. При сколиоза мозъкът подава неправилни сигнали на цялата мускулна група, която е около костната система.

Системата на доктор Бери работи с определени тежести, които имат за цел да подадат необходимите сигнали на мозъка, за да може той да даде правилна позиция на гръбнака и на цялото тяло.

Тежестите са една цялостна система, която се прикрепя на различни места на тялото. Подходът при всеки случай е индивидуален, защото при всеки пациент състоянието е различно. Системата на доктор Бери е помогнала дори на хора, при които е била насрочена операция (при над 40-градусово изкривяване). Целта на този иновативен метод е не просто да се гледат рентгенови снимки, при които се забелязва задоволителна промяна в изкривяването, но и да се подобри цялостното здравословно състояние на пациента.

Колко време е необходимо на мозъка, с помощта на системата от тежести, да промени сигналите, които изпраща на тялото? След колко време настъпва подобрението?

Доктор Бери каза, че минималният срок за подобрение е между 90 и 180 дни. Сколиозата е нервно-хормонално състояние, което причинява неправилната позиция на гръбнака. В два периода от живота е много интензивно това хормонално състояние. Единият период е по време на пубертета. Тогава човек хем расте, хем хормоните се „разбунтуват“ сериозно. След това терапията може да се приложи (при един минимален процент от случаите), когато се постигне зрялост, или иначе казано – до 22-23 години, въпреки, че и тогава продължава част от „надграждането“ на тялото. И накрая, вторият период е когато вече човек е достигнал зряла възраст, или по време на менопаузата, особено ако става въпрос за жена, болна от сколиоза. Защото, 80% при така наречената идиопатична сколиоза се среша при жени, или иначе казано – на всеки 8 болни жени и ма по един мъж, който страда от сколиоза.

Много е важно да се сзнае, че хирургичната намеса не лекува сколиоза. Дори и след хирургична намеса заболяването може да прогресира. Сколиозата може дори да счупи скобите, които са сложени по време на операцията. 30% от болните от сколиоза за претърпели повече от една операция, като при отделни пациенти операциите са над 10!

Доктор Бери подчерта, че гръбнакът е подвижна система. Когато се фиксира с метал, той няма как да се движи. Железните скоби, които се слагат по време на операция, са против природното предназначение на гръбначната структура.

В заключение американският специалист подчерта, че системата от тежести, която се прилага при сколиоза, е в състояние да помогне и на хора, които страдат от дископатия, например. Защото всяка една промяна във формата на гръбначния стълб рефлектира като болка било в коляно, било в шията или главата.

Източник: bnt.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *