ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЕТО как комбинираните лекарства при настинка и грип, увреждат здравето!

Няма да пропуснем и тази зима да ви напомним защо не бива да се доверявате сляпо на прахчетата за настинка. В тази статия ще прочетете обновена информация по темата

прахчетата

Никой не може да каже как и кога станахме едва ли не зависими от сезонните лекарства. Става въпрос за прахчетата срещу простуда и грип, които се продават без рецепта. В същото време производителите на лекарства постоянно увеличават обхвата на потребителите: те вече произвеждат прахчета за деца и за хора с диабет (без захар). Предлагат се и все по-различни вкусове.

Постоянно рекламираните лекарства здраво удрят в джоба, но в тях няма нищо уникално. Те спокойно могат да бъдат заменени от обикновен лимон с чесън, например.

Ето една проста и изпробвана рецепта:

– при първи симптоми на грип и настинка, смесете лимонов сок, кисело мляко и счукан чесън. Към сместа добавете и малко зехтин. Няма количество – прави се на вкус и се взима поне три пъти на ден. През деня избягвайте консумацията на сладки храни и напитки. Яжте препечена филия със сирене и неподсладен чай. Пийте много течности и си правете гаргара и парна баня с лайка и сода. Този метод е не само по-евтин, и доста по-ефикасен.

Прахчета при настинка и грип

„Втрисане, хрема, треска и главоболие? Има мощно средство за лечение на грип и настинка „- чуваме от телевизионния екран.

„Terflu“, „Fervex“, „Coldrex“ и много други, подобни на тях – всички те са на основата на парацетамол с добавени вазоконстрикторни вещества, изкуствени подсладители и аскорбинова киселина.

Такива лекарства могат временно да отстранят основните симптоми на острите респираторни вирусни заболявания. Трябва обаче да се знае: прахчетата дават само временно облекчение. И в инструкциите на повечето от тях е написано черно на бяло: премахват симптомите.

Увреждане на здравето от комбинираните средства, които се взимат при настинки

Разглеждайки по-задълбочено съдържанието на комбинираните средства, които почти всеки взима при настинка и грип, разбираме, че те стържат фенилефрин хидрохлорид и парацетамол, както и, в зависимост от конкретното лекарство, впечатляващ списък от Е-добавки: E104, E110, E129, E331, E637, E950.

Парацетамол е лекарствен продукт, аналгетик и антипиретик. Има способността да намалява температурата, облекчава болката, парализирайки чувствителността на засегнатия орган. Трудно предизвиква пристрастяване. Казано накратко: парацетамолът трябва да се приема с най-голяма предпазливост.

Линията между помощ и вреда при парацетамола е прекалено тънка: предозирането е възможно да причини непоправими увреждания на черния дроб, бъбреците и кръвоносната система. Анализирайки последните случаи на отравяне в Обединеното кралство (2000 г.), Австралия (2004) и САЩ (2005 г.), учените заключават, че основната причина за чернодробна недостатъчност е предозирането с парацетамол. (Източници – patient.info, express.co.uk, health24.com, webmd.com)

Поради факта, че отравянето с парацетамол е често срещано, лекарите силно препоръчват да запомним, че еднократната максимална доза парацетамол е един грам, а дневната – четири грама. За сравнение, в едно прахче „Терафлу“ има 325-750 mg парацетамол, а в „Колдрекс“ – 1000 mg! Сами може да си направите сметката, като се има предвид указания дневен прием на прахчетата.

Пациентите обикновено не обръщат внимание на това, и предвид широката реклама и свободната продажба, минават на режим „самолечение“, след което получават ужасни усложнения.

Фенилефрин (фенилефрин хидрохлорид) е адреномиметик. Прилага се, за да се увеличи кръвното налягане, преди операция, за интоксикация, при инфекциозни заболявания и други. Строго е забранено прилагането на лекарството при хора, страдащи от артериална хипертония и тежка атеросклероза.

Парацетамолът и фенилефрина имат впечатляващ списък от противопоказания и странични ефекти

В края на краищата, ние разгледахме само два съставни елемента на типично „антикатарално“ лекарство! Оказва се, че ако изучим целия състав, страничните ефекти могат да представляват една доста дълга таблица.

Обърква също и една ясна клауза в инструкцията: „то е противопоказано за пациенти със свръхчувствителност към компонентите на лекарството“. Но как обикновеният човек, който не е опитал новото рекламирано лекарство, да знае дали неговият организъм е чувствителен към фенилефрин?

Жълтият цвят на повечето прахчета е водоразтворимо багрило. Благодарение на него те придобиват весел цитрусов цвят. Това е сулфатна версия на канцерогенното багрило Судан I. Поради това багрилото Судан I може да присъства в боята Е110 като примес.

В допълнение, E110 може да доведе до алергични реакции, особено при хора с непоносимост към аспирин. Другите нежелани реакции на E110 могат да включват: гадене, уртикария (обрив), оток на бъбреците и хромозомни увреждания. Хранителната добавка E110 често е причина за лошо храносмилане, повръщане и коремна болка.

Оцветяването „Жълт хинолин“ (хранителна добавка Е104) е синтетичен жълто-зелен цвят. Добавката Е104 може да причини възпаление на кожата, уртикария, анафилаксия, астматични пристъпи. В някои държави е забранено, тъй като оказва неблагоприятно влияние върху човешкото здраве. От използването на багрилото Е104 се отказаха Япония, САЩ и Норвегия.

Евтина и ефективна алтернатива

Повечето препарати на прах за грип и настинка могат да бъдат заменени с прости и достъпни аналози. Всичко, което трябва да направите, е да вземете таблетка парацетамол и аналгин, а след това да пиете горещ чай с лимон. Ефектът ще бъде точно същият, казват експертите.

Източник: netdoctor.co.uk

ВИТАМИН C с удължено освобождаване
ВИТАМИН C с удължено освобождаване, немско качество

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *