ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Иновативни интервенции в кардиохирургията могат да поправят всяко сърце

Аорто-коронарен байпас е иновативен метод, който осигурява намалена смъртност и заболеваемост, и еквивалентна 10-годишна преживяемост

aорто-коронарен
Аорто-коронарното манипулиране или коронарния байпас е операция, която позволява възстановяване на кръвотока в артериите на сърцето (коронарните артерии), заобикаляйки мястото на стесняване на коронарните съдове.

Това е хирургически метод за лечение на коронарна сърдечна болест, който има за цел директно увеличаване на коронарния кръвен поток, т.е. реваскуларизация на миокарда.

Индикации за реваскуларизация на миокарда (коронарен байпас)

Основните индикации за реваскуларизация на миокарда са:

1) тежка ангина пекторис, резистентна на лекарствена терапия.

2) прогностично неблагоприятно увреждане на главните коронарни артерии със стеснения до 75% и повече,

3) запазена контрактилна функция на миокарда.

Противопоказания за аортокоронарното манипулиране традиционно се считат: дифузни лезии на всички коронарни артерии, рязко намаляване на изтласкването на лявата камера до 30% или по-малко с клинични признаци на застойна сърдечна недостатъчност.

Съществуват и общи противопоказания под формата на тежки съпътстващи заболявания, по-специално хронични неспецифични белодробни заболявания, бъбречна недостатъчност и онкологични заболявания. Всички тези противопоказания са относителни.

Старостта също не е абсолютно противопоказание за прилагането на реваскуларизация на миокарда, т.е. по-правилно е да не говорим за противопоказания за аорто-коронарен байпас, а за фактори на операционен риск.

Последното беше доказано съвсем скоро в България, където се извърши аорто-коронарен байпас на 93-годишен пациент. Операцията беше извършена от професор Генчо Начев. Чрез аорто-коронарния байпас беше постигнато заобикаляне на едно стеснение на коронарните артерии, което причинява по-малко кръвоснабдяване и приток на кислород и хранителни вещества, важни за работата на сърдечния мускул. По този начин, като се заобиколи, се пуска достатъчно кръв и мускула се възстановява, доколкото е възможно.

Професор Генчо Начев

Възрастта не е противопоказание за нито едно лечение. Има разлика между календарна и биологична възраст, което ще рече, че органите на един 90-годишен човек може да са в добро състояние, за разлика от органите на един 40-годишен човек, чиито органи са амортизирани от нездравословен начин на живот. Рискове при операцията, или по-скоро при поставяне на аорто-коронарния байпас е дългогодишно високо кръвно налягане или промени в липидния профил на пациента.

Кое е най-новото, което се случва в кардио-хирургията?

През 2006-та година, след обучение във Франция, професор Генчо Начев и неговия екип започва поставянето на транскатетърни аортни клапи. Наскоро лекарите от болница“Света Екатерина“ поставиха изкуствено сърце на 19-годишно момче. В този смисъл, България не изостава откъм иновации и новости в крадиохирургията, но главните трудности, които срещат специалистите, са свързани с поемането на тези интервенции от Здравната каса.

Във видеото може да видите подробно и достъпно илюстрирано поставянето на аорто-коронарен байпас.

Източник: credoweb.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *