Възможни усложнения при киселинен рефлукс (киселини в стомаха): езофагит, рак на хранопровода и други

Съществува схващане, че заболяването киселинен рефлукс е по-скоро досаден, тривиален проблем, който може да премине с лекарства, които се изписват без рецепта

киселинен рефлукс

Но в действителност нелекуваната или недостатъчно лекувана киселинна рефлуксна болест (или още позната под съкращението ГЕРБ) носи постепенно настъпващи тежки заболявания. Те обичайно започват с възпаление на хранопровода, което води до язви на хранопровода и след това появата на области, в които има белези и стесняване на хранопровода, известни като стриктури. Когато киселинният рефлукс продължава непрекъснато, може да се развие състояние, наречено Баретов хранопровод, което може да прогресира до рак на хранопровода. Макар това да звучи злокобно, добрата новина е, че повечето потенциални усложнения при киселинен рефлукс не само са лечими, но и могат да бъдат предотвратени.

Езофагит и язва на хранопровода

Най-често срещаното усложнение на киселинния рефлукс е възпалението на хранопровода, известно като езофагит. Стомашната киселина причинява увреждане на клетките, които линират хранопровода, което води до болка, чувствана като киселини в стомаха. Това не само е притеснително, само по себе си, но трябва да се мисли за езофагит като усложнение от нелекуваните киселини.

Тъй като киселинно-медиираната травма продължава в хранопровода, обвивката започва да се разпада и се образуват язви. Язвите са силно възпалени отворени рани, които приличат на кратери. Ако язвата на хранопровода не се лекува, тя може да кърви, понякога обилно, затова е препоръчително да се направи спешна консултация със специалист.

Езофагеални стриктури

Друго усложнение на киселинното увреждане в хранопровода са белези, с последващо развитие на стеснени области, известни като стриктури. Хранопроводът обикновено е орган, който се разширява и се свива, за да преминат през него различни количества твърда и течна храна. Тъй като подвижните клетки се заменят с тъкан, която е леко удебелена, хранопроводът става твърд и стеснен. Когато е тежка, храната ще се спре в хранопровода, което постепенно ще затрудни поглъщането ѝ. Следващото, което ще се случи е затруднения с дишането. Точно като запушен душ или канализационна тръба, когато човек има стриктура на хранопровода, храната може да се върне над зоната на стриктурата, за да попадне обратно в гърлото и устата. Обикновено симптомите, причинявани от стриктурите, се развиват постепенно, като се започне с коварното спиране на храна, което причинява затруднено дишане, а често и спиране на дишането.

Баретов хранопровод

Отвъд доброкачественото естество на продължителното, предизвикано от киселини, възпаление на хранопровода се крие възможността за появата на потенциално предракови и ракови състояния. При постоянно увреждане на рефлукса, клетките, които нормално са в долната част на хранопровода, могат да започнат да се заместват с клетки, наподобяващи тези, които обикновено направляват стомаха. Наличието на стомашно подобни клетки в хранопровода се нарича „езофагус на Барет“.

Приблизително 5 до 15% от хората, подложени на ендоскопия за киселинен рефлукс, имат бариерен хранопровод, според статия, публикувана в медицинското списание The Lancet през март 2009 г. Мъжете обикновено развиват хранопровода на Барет два пъти по-често от жените, и това е най-често срещано при господата над 50-годишна възраст. Хората с хранопровод на Барет имат много по-голяма вероятност да развият аденокарцином на хранопровода, отколкото тези, които нямат това условие. Лоша статистика и прогноза на специалистите е, че всяка година приблизително един на всеки 750 души с хранопровод на Барет ще бъде диагностициран с рак на хранопровода. данните са взети от друга статия, публикувана в The Lancet през 2015-та година.

Рак на хранопровода

Най-опустошителното усложнение на болестта киселинен рефлукс е ракът на хранопровода – особено аденокарцином на хранопровода. Според статия в броя на списание Cancer от юни 2013 г. честотата на аденокарцинома на хранопровода е нараснала безпрецедентно с 650% от 1975 г., което го прави най-бързо растящият рак в Америка и Европа.

Докато няколко други злокачествени заболявания, като рак на белите дробове, рак на гърдата и рак на дебелото черво са по-чести, ракът на хранопровода обикновено не се диагностицира до сравнително къс етап, когато е по-малко способен да бъде лекуван успешно.

Усложнения при ларингофарингеална рефлуксна болест

Има няколко потенциални усложнения на заболяването ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест ). Хората с нелекувана или недостатъчно лекувана гастроезофагеална рефлуксна болест имат повишена вероятност за развитие на астма; стеноза (стесняване) на гласовите струни; доброкачествени тумори на гласните струни, наречени грануломи; или рак на ларинкса (гласовата кутия) или фаринкса (гърлото). Важно е да се отбележи, че въпреки че ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест ) се счита за рисков фактор за тези състояния, проучвания не са доказали, че ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест ) ги причинява директно.

Предупреждение

Поради възможността от сериозни усложнения от киселинния рефлукс, важно е да потърсите медицинска помощ, ако имате симптоми, които предполагат някакви проблеми в хранопровода, включително киселини в стомаха, регургитация или усещане за залепване на храната в областта на гърдите. Трябва също така да се консултирате с Вашия лекар, ако имате симптоми, които могат да се дължат на ГЕРБ, като хронична кашлица в продължение на повече от осем седмици, дрезгав глад, често прочистване на гърлото или усещане за чужд предмет в гърлото.

Източник: www.livestrong.com, автор на статията д-р Джонатан Д. Авив (Jonathan E. Aviv, MD, FACS)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *