Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Възстановяване на хрущялната тъкан: кои са най-сигурните и ефективни начини?

Хрущялната тъкан е деликатна, но и много необходима. Освен това тя може да се възстановява сама. Но здравето ѝ зависи от грижите, които полагаме за нея


Докато сме млади не си даваме сметка колко ценен дар е да можем да ходим, да тичаме и подскачаме. Много от младежите сигурно си мислят, че радостта от движението ще остане за цял живот. Както и че голяма част от старите хора, които се движат трудно, са просто болни хора.

Защо повечето хора изпитват затруднения при ходене и други ежедневни дейности? Защото имат проблем със ставите. А проблемът със ставите често започва с изтъняване на хрущялната тъкан.

Основните фактори, които предизвикват механизма на разрушаване на ставите, са хормонални нарушения, прекалено много физически упражнения, нараняване, липса на движение (това най-вече се отнася за градските жители), лошо кръвообращение.

Но, за разлика от други части на тялото, хрущялът има способността да се самовъзстановява. Този процес директно зависи от дневната диета на човека. Разбира се, диетата е съпътстващо лечение, и в много от случаите е задължителна. Лечебното хранене е до живот, не забравяйте тази важна подробност. Както не бива да пропускате да се преглеждате и консултирате редовно при лекар-специалист, който ще назначи адекватно лечение.

Често основата на медицинската терапия са лекарства от групата на хондропротекторите. Те са в състояние да активират процесите на възстановяване в хрущяла, както и да увеличат силата му.

Въпреки това, като добавите определени храни към менюто си, можете да подобрите храненето на хрущялите и да създадете оптимални условия за неговото възстановяване и функциониране. Тези вещества са необходими преди всичко за хората, които страдат от хронични болки в ставите.

Възстановяване на хрущялната тъкан

1. Колаген

В ставите, този протеин образува вид мрежа, която служи като рамка, като дава сила и еластичност. Храни, чрез които можем да си набавим колаген са костно-местните супи и бульони, както и желирани меса и зеленчуци. Задължително за хората с болни стави е да пият желатин сутрин на гладно.

2. Сяра и селен

Сярата е специален микроелемент, чрез който се набавят протеогликани (молекули, предоставящи хидратация на хрущяла). Често при проблеми с хрущяла броят на протеогликаните намалява. Съединителната тъкан става суха и крехка. И ако има дефицит на сяра на този фон, тогава болезнените усещания се увеличават.

За да се осигури добро смазване на хрущяла, трябва да попълните не само резервите от сяра, но и от селен. Без него сярата не може да се превърне в добър строителен материал за хрущяла. Поради това лекарите силно препоръчват да включите в диетата си продукти като яйца, говеждо месо, мляко, пиле, риба треска, моркови, бобови растения и зърнени храни.

3. Омега-3 мастни киселини

Тези специални киселини имат противовъзпалителен ефект и активират процесите на възстановяване в хрущяла. За да запълни дефицита на мастни киселини, трябва редовно да ядете херинга, сьомга, сардини, скумрия. Тези храни са изключително висококалорични, затова е най-добре да ги консумирате 4-5 пъти в месеца, приготвени на пара или печени.

Ето и няколко добри рецепти от народната медицина, които ще помогнат за възстановяване на хрущялната тъка, както и за премахване на болката

1. За да подготвите следващия лечебен компрес, вземете 1 супена лъжица растително масло, мед и суха горчица. Смесете всички съставки и ги затоплете във водна баня, като постоянно бъркате. След това поставете сместа върху чист памучен плат. Сложете превръзката върху болезненото място, покрийте с найлон и изолирайте. Такова лечение на ставите се препоръчва да се извършва всеки ден в продължение на един месец.

2. Поради своя медицински състав солта отдавна се използва за елиминиране на различни ставни патологии. Основното предимство на соленото лечение е, че е лесно да се използва у дома.

В подходящ леген или вана се разтваря морска сол. Към нея може да прибавите следните компоненти:

– екстракт от бор;
– лайка;
– инфузия от овесена слама или зелен овес.

Солените бани не бива да се правят ако по кожата има открити рани, кожни заболявания от гноен тип, гъбични лезии, наличие на тромби и емболия.

Източник: lechenie-narodom.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *