Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нулева (универсална) кръвна група ще спаси милиони човешки животи!

Учени откриха как да създадат универсална кръвна група, ползвайки за база нулевата кръвна група

кръвна група
Ако клиничните тестове се окажат добри, това би означавало много спасени животи.

Проблемът с липсата на донорна кръв е много остър в нашето общество. Това се дължи най-вече на дефицита на донори, както и на специалните изисквания, които се налагат върху тях. Лекарите смятат, че решаването на този проблем може да се постигне чрез преодоляване на несъвместимостта на кръвните групи.

За създаването на универсална кръвна група, лекари и специалисти работят в продължение на няколко десетилетия. И, благодарение на техните общи усилия, наскоро се появи значителна промяна в научните изследвания.

Още преди десетина години, ръководейки екип от учени от Дания, САЩ и Швеция, професор Хенрик Клаузен започна да работи върху метод, благодарение на който да се създаде една универсална кръвна група.

Нашата кръв се разделя на четири групи, поради наличието в нея на специфични антигени, наречени аглутиногени А и Б в еритроцитите, и аглутини А и В – в кръвната плазма. Нулевата кръвна група съдържа само аглутини А и Б, докато в останалите групи са наблюдавани различни комбинации: кръвна група А – А и В, кръвна група Б – А и Б, а кръвната група АВ – А и В.

Или казано по друг начин – групите A и B имат две различни захарни молекули

Тези молекули са „виновни“ за наличието на имунна реакция при кръвопреливане, различно от нулевата група.

Малко по-сложно е положението при хората от кръвната група АВ. Те са и най-ощетени при кръвопреливане, както и при кръводаряване, тъй като в състава на тяхната кръв се откриват и двете смъртоносни молекули.

Хората, които имат нулева кръвна група, са привилегировани, тъй като тези две смъртоносни молекули липсват в тяхната кръв.

Екипът, ръководен от проф. Хенрик Клаузен, успя да се справи със смъртоносните молекули. Те изследваха хиляди видове микроскопични организми. Благодарение на това беше установено, че бактериите Елизабеткингиа менингосептикум и Бактероидес фрагилис синтезират ензими, които без проблем се справят със захарните молекули в червените кръвни телца на хората, които имат кръвни групи A, B и AB.

Проф. Клаузен е на мнение, че проблемите, които са свързани с кръвопреливането, ще бъдат решени в най-близко бъдеще.

Днес новият метод за „кръвна трансформация“ е излязъл от лабораторията и е подложен на клинични проучвания. На този етап само няколко болници имат от новата универсална (нулева) кръвна група.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *