Цистит, пиелонефрит, бъбречни колики – как да се избегнат: съветите на най-добрия московски уролог

Победителят в проекта „Московски лекар“*, урологът Дмитрий Колбасов дава съвети за читателите на AIF.ru. Специалността на доктор Колбасов е урология

бъбречни колики
Цистит, пиелонефрит, бъбречни колики – как да се избегнат? Как да се уверите, че инфекцията няма да се превърне в хронично заболяване?

На какво трябва да се обърне внимание, симптоми, които могат да посочат проблеми с пикочните пътища, както и какви са мерките за профилактика на различни урологични заболявания –
това е информацията, която дава московския уролог Дмитрий Колбасов.

Често възниква въпросът кога хората трябва да се обърнат към уролог. Важно е да се разбере, че това се случва почти винаги доста късно. И да се подчертае дебело, че хората приемат профилактиката като нещо излишно, казва доктор Колбасов.

Московския уролог Дмитрий Колбасов

Какво трябва да ви накара да отидете при уролога?

Да започнем с това – вероятно сте на около 40-50 години. Първо, след 50 години всеки човек трябва да посещава лекаря веднъж годишно, да прави специални тестове, да контролира уринирането си, за да може в ранен етап да се диагностицират някои тежки заболявания. Човек трябва да посети уролога ако има нощно уриниране, ако е налице болка по време на уриниране, ако има кръв в урината си. Всички тези симптоми трябва да накарат пациента незабавно да потърси уролог.

Що се отнася до жените – инконтиненцията при дамите е много честа. До 40% от жените страдат от това заболяване. Повечето от тях се колебаят да се потърсят лекарска помощ, или пък се срамуват. Има и такива, които вярват, че това е нещо напълно нормално. Съответно, ако съществува такъв проблем, той трябва да е задължителен повод да се обърнете към уролог, и да обсъдите с него въпросите от по-нататъшното лечение.

Трябва да се има предвид, че спонтанното изпускане на урина се наблюдава дори при жени малко над 30 години. Това съвсем не е старчески проблем вече.

Когато става дума за бъбреци, хората решават да потърсят лекар едва когато получат бъбречни колики

Това е болезнено и страшно състояние, което говори за наличие на камъни в бъбреците. Нищо не пречи човек да си пусне едно елементарно изследване на урината, поне на три месеца. И поне тези два показателя да бъдат наблюдавани- белтък и албумин-креатининово отношение в урината (UACR).

Съществува урологична диагноза, която често се проявява без особени симптоми, като например нефропатоза, или ектопичен бъбрек

Ектопичен бъбрек се нарича още и изпадане на бъбрека, която може да се случи и заради травма, разбира се. При децата това се случва по време на растежа. Но често тази болест се среща и при по-слаби млади жени. Настъпва на фона на слабостта на лигаментния апарат на бъбреците, както и на недостатъчното количество мастна тъкан.

При пропускане на бъбреците могат да се посочат симптоми като болка в областта на лумбалната област. Те обикновено са по-локализирани отдясно, усилват се вечер, особено ако човек прекарва цял ден на крак. В такава ситуация е необходимо да се направи изследване и след това да се реши какво да се прави с нефропотозата.

Обикновено се използва консервативна терапия, включваща физически упражнения за укрепване на мускулите на коремната стена и мускулите на гърба. Плуването, например, е идеално, смята доктор Колбасов.

Цистит… Какво да кажем за цистита? Това е една от болестите, които жените предпочитат да лекуват сами. Купуват си някакъв антибиотик, или препарат, рекламиран по телевизията, пият един-два пъти, и болката отшумява. Няма ги и неприятните усещания, но това не означава, че болестта си е отишла.

Важно е да се разбере, че циститът е хитър – той лесно може да стане хроничен

Следователно е необходимо антибиотиците да бъдат предписани от лекари след изследване. Голяма част от усещанията, които цистита причинява, може да отшумят след втората-третата таблетка. Но ако лекарствата не се прилагат систематично, може да възникнат проблеми. Дори ако проявите на цистита са много болезнени – чувствате, че излизането от дома ще бъде просто невъзможно и болката е режеща и силна, е необходимо да съберете сила и да отидете на лекар. Защо?

Защото проблемите с пикочните пътища могат да се появят сравнително лесно.

Сред причините са хипотермия, стрес, недохранване. Освен това пушенето е един от основните проблеми. То може да причини не само белодробен тумор, но и рак на пикочния мехур. При тези, които пушат, този риск нараства десетки пъти и в ранна възраст. Превишение на телесното тегло, захарен диабет – при хора с такива проблеми урологичните заболявания са още по-често срещани.

Въпроси, свързани с превенцията

Ако няма отделни противопоказания, например назначени от кардиолог или съществуването по-тежки бъбречни проблеми, е необходимо да консумирате поне 2-2,5 литра течност на ден. Понякога пием малко вода, добавяме към това лоши навици и резултатът е жалък и често болезнен. Също така е много важно да се намери компетентен лекар.

Обикновени препоръки, като например да носите памучно бельо, да изберете правилните хигиенни средства – всичко това ще ви спести някои тревоги, свързани с бъбреците. Честата смяна на сексуални партньори е добре да се избягва, както и посещението на басейни, които имат лоша хигиена, или са посещавани от много хора.

*Проектът „Московски лекар“ започна през 2017 г. Целта му е да идентифицира най-добрите от най-добрите и да насърчи лекарите, които постоянно подобряват професионалното си ниво. За да се получи почетна титла, трябва да се премине теоретичен и практически изпит, както и да се издържи интервю с експертна комисия. На тези, които успешно са преминали всички тестове, се дава специален знак за качество – знак на московския лекар. За пациентите това е сигнал, че лекарят е добър специалист и е професионално компетентен.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *