Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Учени: Водата за уста и антибактериалния сапун са опасни за здравето на хората

Водата за уста и антибактериалния сапун са модни и не особено нужни допълнения към съвременния начин на живот

Водата

Изплакващите средства убиват полезни бактерии за човешкото тяло. Към тях спада например азотния оксид, който участва в метаболитните процеси и регулира нивата на кръвната захар.

Обикновената вода за уста може да доведе до затлъстяване и диабет, съобщава pravda.ru. Руското издание е цитирало статия, публикувана в ScienceAlert.

Учените от Харвардския университет и университета в Пуерто Рико са анализирали данни от 1206 души на възраст 40-65 години, които са с наднормено тегло и имат повишен риск от развитие на диабет.

Специалистите са взели под внимание факта дали тези хора са използвали вода за хигиена на устната кухина веднъж на ден. Оказа се, че навикът да се използва вода за уста е тясно свързан с проблемите, придружаващи затлъстяването. Очевидно, изплакването убива полезни бактерии за човешкото тяло, например азотен оксид, който участва в метаболитните процеси и регулира нивото на кръвната захар.

В същото време руски учени от Института по теоретична и експериментална биофизика на Руската академия на науките потвърдиха опасността от добавяне на веществото триклозан към бактерицидния сапун. Според тях това вещество е способно да причини масивна смърт на чернодробните клетки, и по-специално, разрушаването на митохондриите, съобщава Росийская Газета. Първите експерименти са дали много добри резултати, в подкрепа на тяхното откритие.

Триклозанът е познат още от 1965 г. насам. Първоначално се е използвал като пестицид. Дълго време се смяташе за безопасен за хората, и активно се включваше в състава на различни почистващи препарати, домакински химикали и сапуни. По-късно стана ясно, че триклозанът е опасен за човешката репродуктивна система. Той провокира хормонални проблеми, алергични реакции и също така насърчава развитието на лекарствена резистентност при бактериите.

В Европейския съюз и Съединените щати вече съществува забрана за добавяне на триклозан към много потребителски продукти.

Източник: www.rg.ru, www.pravda.ru, www.sciencealert.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *