Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Университетът в Глазгоу предупреждава: бабите и дядовците са опасни за здравето на децата!

Бабите прехранват внуците и ги предпазват от прекомерно физическо натоварване. Дядовците също не винаги реагират адекватно, според ситуацията

бабите

Безспорно, от бабите и дядовците има огромна полза. И тази полза е доказана във времето. Но, всяко нещо с времето си, казват възрастните хора. И, ако преди 30-40 години от бабите и дядовците наистина имаше нужда, то днес тя е малко спорна.

Вина за това нямат нито родителите на детето, нито по-възрастните му роднини. Вината е изцяло на времето, на забързаното ежедневие и трудния начин на живот.

Някога родителите са отглеждали малките деца по-дълго време. Това не е налагало задължителното присъствие на бабата, поне през първите 3-4 години. Днес младите жени не могат да си позволят да стоят у дома повече, отколкото им позволява майчинството. Животът е скъп, а понякога и труден. Те тръгват по-рано на работа, и това налага подкрепа от страна на бабите и дядовците. Но, да се грижиш за дете на 2 години е съвсем различно, отколкото да наглеждаш едно 3-4 годишно хлапе.

Много неща са се променили, от времето когато сегашните родители на малки деца, са били деца. Именно поради това учените алармират, че бабите и дядовците не са чак толкова полезни за малките деца. Както показват наблюденията, прекомерното настойничество на по-старото поколение често води до затлъстяване, и свързаните с него сериозни заболявания, на внуците. Такива заболявания са диабет, а понякога дори и високо кръвно налягане.

Бабите редовно прехранват внуците. Дядовците нямат време, или пък желание, да им предложат повече физически занимания, съобщава РИА Новости, цитирайки публикация на Глазгоуския университет .

В доклада на британските експерти се казва: „Бабата и дядото, опитвайки се да угодят на малките деца, са склонни да им дават храни, които не само, че не са полезни, но и са доказано вредни. Дори и при най-малкия намек за проблясък на гняв, от страна на детето, бабата ще изкара от шкафа кутия с бисквити, вафли или буркан с Нутела. Само и само „мир да има“.

Според изследванията на учените от Университета в Глазгоу, ролята на по-възрастните роднини е не чак толкова полезна за децата

Готова да помогне и да сподели опита си, бабата все още не осъзнава, че внукът не е нейно дете. Следователно стратегията е „прекомерна грижа и внимание“. Бабата смята, че тя знае точно как да се отнася добре с внука си, как да го облича и храни. И в този случай, тя не се интересува от мнението на майката – „младите хора едва ли знаят толкова, колкото ние сме научили от тоя живот“.

Това самосъзнателно поведение е оправдано от желанието да бъде необходима и уважавана. Като дава любов, бабата иска да получи същото в замяна. Обсебващото възпитание на някои възрастни е продукт от липсата на внимание от страна на собствените им деца. В своя внук те виждат източник на безпристрастна любов, от която се нуждаят толкова много.

Някои възрастни хора се страхуват, че внучето им може да се изгуби по улиците, или да попадне в инцидент. И поради тази причина те често налагат „домашен арест“, което ограничава активността на децата.

Освен това, по-възрастните хора днес не се притесняват да пушат в присъствието на деца. Междувременно е известно, че пасивното пушене в детството увеличава риска от развитие на заболявания в зряла възраст.

Експертите се оплакват, че общественото здраве не взема предвид кой отглежда децата. Това, че по-старото поколение често се грижи за хлапетата, е добре за младите родители. Така им се дава време да починат, или да работят, или да не се притесняват, че няма кой да вземе детето им от яслата. Но, трябва да се има предвид, че по-възрастните хора са слабо информирани за здравните проблеми, които са актуални днес.

Какво препоръчват специалистите?

Най-простата препоръка е децата да се отглеждат от бабите и дядовците само при условие, че те ще се съобразят с режима, наложен от родителите.

Източник: www.woman.ru, www.ria.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *