ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Колоноскопия – кога се нуждаем от това изследване?

Колоноскопия е визуален преглед на дебелото черво с помощта на много гъвкав ендоскоп, оборудван с LED камера, компютър и други, необходими за изследването инструменти

колоноскопия
Доктор Петко Карагьозов.

С помощта на колоноскопия се извършва биопсия, отстраняване на полипи, инжектиране на лекарство и др.

Колоноскопията се предхожда от предварителна подготовка, чиято цел е максимално почистване на червата. За целта се използва специален електролитен разтвор. Тази подготовка не изглежда прекалено изморителна. Единственото неудобство е, че отнема няколко часа, и човек трябва постоянно да е близо до тоалетната.

Кога се нуждаем от колоноскопия? Преди да се запознаете с експертно мнение по този въпрос, нека уточним няколко важни подробности.

С помощта на колоноскопия може да се диагностицира както колит, така и рак на дебелото черво. Тревожна тенденция напоследък е, че на все по-млади хора специалистите поставят диагнозата рак на дебелото черво.

Почти всеки от нас, още от раждането си, получава безценен подарък – здравето. Докато тялото работи нормално, хората наистина не мислят какво богатство имат. Животът обаче има свои собствени настройки: постоянен стрес, липса на сън, нередовна храна, влошаване на условията на околната среда. Всички тези фактори оказват негативно въздействие върху здравето ни. И идва момент, когато тялото започва да протестира срещу варварското отношение към него. Ако не чуем първите аларми, че нещо със здравето ни не е наред, ще платим висока цена за нашето бездействие.

Затова е необходимо да плануваме прегледите редовно, да спазваме предписанията на лекарите и да имаме сериозно отношение към здравето си

В началото на заболяването, рак на дебелото черво, оплакванията са доста неспецифични. Коремен дискомфорт, постоянна коликообразна болка, отслабване, подуване на стомаха, балониране и къркорене на червата.

Всеки човек е преживял поне един от тези симптоми. Какво трябва да направим и по какъв начин се диагностицира рака на дебелото черво? В кои случаи още е нужно да се направи изследването колоноскопия?

На тези и други въпроси в предаването по БТВ „Духът на здравето“ отговори доктор Петко Карагьозов.

Д-р Карагьозов е гастроентеролог в София. Понастоящем работи в МБАЛ Токуда АД. Той завежда направление Интервенционална гастроентерология към ІІ клиника по вътрешни болести. Преди това е бил част от екипа и на Клиника по гастроентерология и хепатология към ВМА София. Лекува още заболявания и проблеми на черен дроб, стомашно-чревен тракт, жлъчка, далак, панкреас и т.н.

Според д-р Карагьозов, българинът или много често ходи на лекар, или не обръща внимание на здравето си изобщо. Един от недооценяваните симптоми, при които е задължително да се потърси лекарско мнение, е засядане на храната в хранопровода, съпроводено от киселини.

Най-общи като изискват незабавна консултация с гастроентеролог

 

– промяна в ритъма на дефекация

– кръв в изпражненията

– дълговременна и неясна болка в гърба (може да индексира проблем с панкреаса)

– лесно засищане с малко храна

– фамилна обремененост.

Липсва златна среда кога пациентите трябва да се обърнат за консултация при специалист, уточни още д-р Карагьозов. Задължително е да се отиде на преглед, ако в семейството има поне два случая на рак на дебелото черво – поне десет години по-рано, от възрастта на която е регистрирано заболяването на тези роднини.

Хората, които са изложени на нисък риск трябва да бъдат включени в програма за скрининг на рак на дебелото черво след навършване на 50 години.

Колоноскопията е най-добрият инвазивен метод за откриване на проблеми в стомашно-чревния тракт. Тя се извършва за откриване или изключване на такива чревни заболявания като:

– полипи
– рак
– колит

По време на ендоскопията на дебелото черво лекарят разглежда всички стени на дебелото черво от вътрешната страна. Това позволява да се идентифицират всички заболявания в ранен етап.

Ранното откриване на болестта значително улеснява и опростява лечението.

Кога имаме нужда от колоноскопия?

1. Симптоми на тревожност, които пациентите сами могат да забележат:

– Освобождаване на кръв от ректума ;
– Отделяне на слуз от ректума;
– Запек или диария;
– Болка или подуване на корема
– Повишена умора и слабост,

2. При получаване на тревожни резултати от други медицински изследвания:

– Промени в рентгеновите и ултразвукови изследвания;

– Промени в анализа на кръвта (понижен хемолобин);

– Повишена специфичност на туморните маркери;

– Лабораторно откриване на латентна кръв в изпражненията.

При поне 90% от изследванията се ползва пълна анестезия. Колоноскопията не трябва да се използва без сериозен повод, защото при това изследване е възможно да се получат някои усложнения.

Всеки човек поне веднъж годишно трябва да планира посещение при гастроентеролог, независимо от липсата на оплаквания.

Източник: btv.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *