ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Професор Лъчезар Трайков: Лошият контрол на високото кръвно налягане ускорява появата на болестта Алцхаймер!

Атеросклерозата, като следствие от високото кръвно налягане е заболяване, което може да бъде причина за една по-късна диагностика на болестта на Алцхаймер

болестта на Алцхаймер
Професор Лъчезар Трайков

Професор Лъчезар Трайков е един от най-големите български специалисти в областта на неврологията. В предаването „Здравето отблизо“ на БНТ той обясни какво е новото при лечението на болестта на Алцхаймер, както и дали има и каква е разликата между обикновена старческа деменция и болестта на Алцхаймер. Професор Трайков поясни още защо контролът на кръвното налягане е важен за добрата работа на нашия мозък.

Според медицински проучвания, до 2050-та година светът ще бъде населен с безпаметни дълголетници. Болестта Алцхаймер ще бъде втората епидемия, след високото кръвно налягане.

Има ли разлика между деменция и болестта на Алцхаймер? Да, каза проф. Трайков, и тя е много съществена. Хората трябва да знаят, че има разлика между това да не си в състояние да организираш ежедневието си, както и да не можеш да стигнеш от точка А до точка Б, и това да забравиш къде точно си сложил ключовете.

Въпреки оптимистичните новини, че е открит нов метод за лечение на болестта на Алцхаймер, професор Трайков каза, че все още е рано да се говори за някакъв съществен пробив в тази област.

Както при всяко сериозно заболяване, така и при болестта на Алцхаймер ранната диагностика е много важна. Всеки човек, който има затруднения с това не само да помни кой ден и коя година сме, но и да не може да събере необходимите неща за едно кратко пътуване, например, трябва да се подложи на скрининг-тест за диагностициране на болестта на Алцхаймер. И това трябва да стане задължително за хора, които са навършили 65 години. Ако един по-млад човек изпитва затруднения с паметта, това може да се дължи на преумора или стрес.

Изключително малка част от хората, които са под 50 години, страдат от Алцхаймер

При възрастните хора проблемите с паметта са по-различни. Те може да са предизвикани от няколко, различни от Алцхаймер, заболявания. Това може да е и мозъчно-съдова болест, или съдова деменция. И тук, професор Трайков подчерта една много важна особеност – високото кръвно е пряк път към болестта на Алцхаймер.

Факторите, които биха могли да отключат появата на Алцхаймер са три:

– високо кръвно нялягане

– висок холестерол

– и диабет.

Тези три фактора имат категорично отношение към интелектуалните ни способности, подчерта професор Трайков.

Усещането за несправяне, колебанието, че няма да можем да се справим с ежедневни дейности, с умствена работа, така както е било досега, независимо дали става въпрос за някакъв вид професионална дейност – усещането за несигурност е първата аларма, която трябва да ни предупреди за по-сериозни проблеми с работата на нашия мозък.

Какви са новостите при лечение на болестта на Алцхаймер?

Болестта на Алцхаймер е факт вече повече от 200 години, но все пак науката не е напреднала много по отношение причина и лечение на заболяването. Ясни са механизмите, но самото лечение е все още загадка за невролозите.

Как да се предпазим от болестта на Алцхаймер, за да не се превърне тя в наша диагноза?

Професор Трайков подчерта, че спазването на Средиземноморската диета все още е един от най-големите и доказани от науката протективни фактори за предпазване от Алцхаймер. Обикновените разходки също са много полезни за мозъка. А третият протективен фактор са социалните контакти. Човек не бива да се превръща в социален пенсионер. оттеглянето от работа не трябва да означава и оттегляне от социума, каза професор Трайков.

Източник: bnt.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *