Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ОСПЕН / OSPEN

Съдържа феноксиметилпеницилин (калиева сол), захарин натрий, магнезиев стеарат, макрогол, малтодекстрин, поливидон, талк, ментово масло, титанов диоксид, хипромелоза

Предназначение

оспенОСПЕН е перорален пеницилин с висока активност (под формата на таблетки от 500, 1000 и 1500 мг, или на сироп). Ефективността на медикамента се дължи на активната съставка феноксиметилпеницилин. Действа бактерицидно, като потиска биосинтезните процеси в клетъчните стени на широк спектър от патогенни микроорганизми.

Продуктът се прилага за лечението на инфекции, локализирани в различни органи и системи: уши-нос-гърло, пневмонии и бронхопневмонии, кожни инфекции, повърхностни рани от изгаряния и ухапване от насекоми, и пр. ОСПЕН е подходящ за профилактика срещу групи патогени като стафилококи, тежки усложнения от типа на ендокардит и гломерулонефрит, и др.

Как се приема

Дозирането и продължителността на приема трябва да бъдат определени от лекар в зависимост от състоянието на пациента и точната му диагноза. Определящи фактори също са възрастта и килограмите телесно тегло.

На деца над 6-годишна възраст могат да се дават 2-3 таблетки оспен от 500 мг, като се следи за равномерни интервали между приемите.

Подрастващи над 40 кг и възрастни над 60 кг вземат по една таблетка оспен 1000 мг три пъти дневно, т.е. през 8 часа.

Индивидуално се определят дневните дози при пациенти с наднормено тегло, пациенти – подготвяни за оперативни интервенции и пр.

Таблетките се поглъщат цели – с вода, един час преди поредното хранене.

При неволно превишаване на определените от лекуващия дневни дози са възможни смущения от рода на болки и смущения в стомашно-чревния тракт и нарушения на водно-солевия баланс. В такива случаи е резонно да се потърси медицинска помощ

Възможни нежелани ефекти

Възможните реакции на първо място се отнасят към алергични прояви – обриви, сърбеж и зачервяване на кожата, отоци по лицето и гърлото, анафилактичен шок.

ОСПЕН може да провокира стомашно-чревни смущения като гадене и повръщане, диария, усещане на тежест в стомаха.

При по-продължителен прием е възможно да настъпят отклонения в кръвните показатели, които също следва да проследяваме.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ОСПЕН не се употребява при алергия към някой от компонентите на продукта.

Не използвайте при пациенти със стомашно-чревни заболявания, страдащи от повръщане и/или диария.

Рискови пациенти, за които всеки път се преценява безопасността на терапията с ОСПЕН, са тези с бронхиална астма, бъбречни и чернодробни увреждания.

Бременни и кърмачки биха могли да приемат ОСПЕН, ако това е крайно необходимо и под лекарски контрол.

Противопоказан за деца под 6 години.

Взаимодействие с други медикаменти

ОСПЕН не се комбинира с бактериостатично действащи антибиотици. Специално внимание за дозиране и график на прием с противовъзпалителни, противоревматични, антипиретици, пробенецид и др.

ОСПЕН намалява надеждността на оралните контрацептиви при паралелен прием.

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за опаковка от 30 таблетки по 500 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *