БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Д-р Николай Кътев: Полза от домашните рецепти за премахване на камъни в жлъчката няма, има само вреди!

Иновативен, мулти дисциплинарен и щадящ метод за премахване на резидуални камъни от жлъчката представи д-р Кътев в предаването на БНТ „Здравето отблизо“

жлъчката

Безкръвното премахване на жлъчката е метод, познат в хирургията, вече повече от двадесет години. Лапароскопската холецистектомия (безоперативно премахване на жлъчката) е рутинен метод, превърнал се в „златен стандарт“ за съвременната медицина и хирургия, каза доктор Кътев в предаването на БНТ – „Здравето отблизо“.

Доктор Кътев и неговите колеги от болница „Токуда“, където той работи, прилагат отскоро един мулти дисциплинарен метод при лечението на жлъчно-каменната болест.

Защо и кога е необходимо да се прилага този нов, иновативен метод? Според данни на западни хирурзи, при 5 до 20% от пациентите, които са претърпели безкръвна операция на жлъчката, се откриват резидуални камъни, които могат да останат в общия жлъчен канал. Те може да не се „хванат“ предоперативно или интраоперативно. Една трета от тях се изчистват от самия организъм, по естествен път. Другите две трети от резидуалните камъни в жлъчката, които остават, създават сериозни проблеми на тези пациенти.

В болница „Токуда“, безкръвното премахване на остатъчните камъни в жлъчката, се извършва съвместно с гастроентеролозите доктор Петко Карагьозов и доктор Иван Тишков. Камъните, които след операцията, са преминали в жлъчните канали, се премахват едномоментно, с комбинирана операция и ERCP (ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография).

По време на  гастроентерологичната част, чрез гастроскоп и друга специална апаратура, се влиза в стомаха на пациента, и оттам специалистите правят разрез на папила фатери (тя свързва жлъчните пътища с дванадесетопръстника). Оттам се вкарва контраст, за да се идентифицират камъните в общия жлъчен канал, и съответно да ги изкарват.

След като като гастроентеролозите са приключили със своята част, по безкръвен път се „влиза“ в жлъчката и се фиксират се камъните. За да се премахнат, се правят малки, почти незабележими отвори върху корема на пациента, през които се изкарват камъните. Тези отвори хирурзите наричат „портове“. Най-големият порт, който се прави, за да се изкарат камъните, е с диаметър 10-12 милиметра, а малките портове са 5 милиметрови.

Безкръвните операции на резидуалните камъни в жлъчката предлагат един изключително бърз следоперативен възстановителен период

Безкръвните операции са все по-предпочитан метод в хирургията. Защо? Защото два-три часа, след като премине общата упойка, оперираният може да се движи нормално, а на другия ден – да си отиде у дома.

Доктор Кътев определи най-честите причини за образуване на камъни в жлъчката. Жлъчни камъни се образуват поради дисбаланс между съставките на самия жлъчен сок, застой или липса на движение на стената на жлъчния мехур и други. Има рискови групи хора, които са предразположени към образуване на камъни в жлъчката, и това са – хора с наднормено тегло, след като са навършили 40 години, които предпочитат да хапват по мазни храни.

Възможен ли е живот с камък в жлъчката?

Според доктор Кътев живот с камък в жлъчния мехур е възможен, но всяко едно отлагане на операцията крие рискове. От голямо значение е размера на камъните в жлъчния мехур. Ако камъните са малки, те могат да преминат в жлъчните пътища. Ако камъните са големи, възможно е в дългогодишен аспект, заради непрекъснатото травматизиране на стената и лигавицата на мехура, и съответното възпаление, да настъпят още по-неприятни усложнения на цялостното здравословно състояние.

Има ли ефект от домашното прочистване на камъните в жлъчката с рецепти от народната медицина?

Редица медицински проучвания, проведени от хора с медицинско образование, доказват че рецептите за изчистване на камъни в жлъчката нямат ефект. Напротив, при тях има някои рискове, с които всеки трябва да се съобрази. Рисковете най-вече са свързани с различните методи за премахване на камъните. В повечето случаи се стига до разбиване на вече съществуващи камъни, части от които преминават в жлъчните пътища, или риск за образуването на нови камъни.

Превенция и следоперативни грижи

Доктор Кътев препоръчва да се спазва диета, при която е ограничен приема на мазнини. Функцията на жлъчния сок е свързана с метаболизма на мазнините. Тази диета е добре да се спазва само седмица-две след щадящата операция за премахване на жлъчката или камъните в нея. След това се преминава на здравословен, балансиран начин на хранене, препоръчителен както за болни, така и за здрави хора.

Много хора се притесняват, че след операция на жлъчката, ще останат без орган, който произвежда жлъчен сок. Доктор Кътев поясни, че всъщност черният дроб е този орган, а жлъчката е един вид резервоар на жлъчен сок.

Източник: bnt.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *