Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доктор Рада Маркова: Как да различим вирусната пневмония от бронхиолит или обикновен трахеид?

Вирусната пневмония е едно от най-тежките изпитания за белите дробове. Вирусната пневмония е особено опасна за малките деца и възрастните хора

вирусната пневмония

Вирусната пневмония пневмония трябва да се диагностицира и лекува навреме. През есенно-зимния сезон заболяването вирусна пневмония е възможно да се срещне сравнително често. Враг номер едно през зимата, вирусната пневмония може да бъде объркана и с други, не чак толкова страшни заболявания.

Висока температура, гадене, а често и повръщане, болка в гърдите, ставите и мускулите – всичко тези страшни симптоми понякога можем да припишем и на безобидната настинка. Но, освен всичко друго, тези симптоми могат да бъдат и предтекст за снимка, чрез която лекарят да открие една от най-страшните зимни инфекции – вирусната пневмония.

Пневмонията е сериозен възпалителен процес на паренхива на белите дробове. Този процес поразява алвеолите и пространството между тях. Когато възпалението обхване целия лоб, се нарича лобарна пневмония, а когато са засегнати брохите и алвеолите – бронхо-пневмония.

Заболяването най-често започва заради усложнена инфекция на горните дихателни пътища – простуда, грип, усложнения след прекаран остър или хроничен бронхит. Много често вирусната пневмония се предава и чрез контакт със заразен човек, вдишвайки миниатюрните капчици, които се разпръскват при говор, кихане или кашляне.

Вирусната пневмония се лекува лесно, след като веднъж бъде диагностицирана. Хората, които са преживели това заболяване, трябва задължително да наблегнат на профилактиката през студените сезони.

Доктор Рада Маркова е плумолог. Д-р Маркова завършва медицина в Медицински Университет – Варна като „Златен Хипократ“ на випуска. В момента работи в Първа Детска Консултативна Клиника в София. За преглед и консултация с доктор Маркова може да звъннете на телефоните на клиниката – : 02/ 401 78 78, 0887 550 322, на които да си запишете час за посещение.

Доктор Рада Маркова

Доктор Маркова подчерта пред камерите на БНТ, че вирусните пневмонии бележат все по-голям ръст на заболеваемост. Стига се и до смъртни случаи, и то най-вече при деца, от т.н. „малка възраст“ – до 5 години. Освен вирусните, бактериалните пневмонии също са опасни за здравето. Децата страдат от пневмонии, заради ниския имунитет, който имат децата, както и заради събирането им в детски колективи.

При групата на бактериалните пневмонии много често има носителство в носоглътката, при децата

И когато спаднат защитните сили бактериите и вирусите продължават своя път надолу, към белите дробове. Пневмония без кашлица няма, каза доктор Маркова.

Каква е разликата между вирусната пневмония от обикновения трахеид?

Заболяването трахеид, както и другите заболявания от тази група – бронхит и бронхиолит, са вирусно обусловени. Бронхиолитът е характерно заболяване при малките деца под две години, което се изразява със затруднено дишане, т.н „свиркащо дишане“. Налице е трудно вдишване и издишване на въздуха. Явява се и пъшкане или стенен при дишане, заради болката, която детето изпитва. Това заболяване, бронхиолитът, може да доведе до сериозна дихателна недостатъчност, при което е наложително болнично лечение. При това заболяване лечението протича без използването на антибиотици.

Трахеитът също е болезнено състояние, което е свързано с болка кашляне и кихане. Болката се усеща най-често в задгръдната кост. Налице е и лека промяна в гласа. Това е възпаление на трахеята, което има много по-ясно изразена симптоматика, за разлика от пневмонията.

И бронхиолитът, и трахеитът са съпроводени от болка, силно изразено дишане, отделяне на секрети и упорита кашлица. Пневмонията е тихо заболяване, което за разлика от другите две се лекува само и единствено с антибиотици в лечебно заведение.

Като профилактика доктор Маркова препоръчва използването само и единствено на естествени имуностимулатори – прополис и черен бъз. Децата имат нужда и от добър хигиенно-диетичен режим – разходки, независимо от температурите навън и топла, домашна храна.

Източник: bnt.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *