Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ендометриоза – билки, рецепти и добавки, които помагат при коварното заболяване

Ендометриоза – прочетете всичко най-важно за заболяването, както и съвети за лечение

ендометриоза
Ендометриозата е автоимунно заболяване!

Ендометриоза е автоимунно заболяване, при което вътрешната обвивка или още лигавицата на матката, наречена ендометриум, се разпространява извън самия орган.

По правило с всяко менструално кървене се изхвърля по-голямата част от лигавицата на матката. Онази част, която остава, започва да се развива отново, като размерите й се увеличават. С настъпването на новата менструация цикълът се повтаря. Тази цикличност се променя единствено при наличието на бременност и след навлизането в менопауза.

През която и да е фаза на разгледания цикъл ендометриална тъкан не трябва да се открива на друго място, освен в матката. При около 15 % от жените обаче ендометриални огнища се разпространяват и в други органи, най-често в коремната кухина и по точно в таза. Възможно е, макар и в редки случаи, да се открият подобни огнища из цялото тяло – в белите дробове, ставите, дори в мозъка.

Най-честите оплаквания, които предполагат преглед, са болки в областта на корема и таза. По време на самия преглед често се откриват кисти (ендометриозни огнища) по яйчниците, пълни с артериална кръв. Към днешна дата лапароскопията и лапаротомията си остават най-прилаганите интервенции за диагностика и лечение.

Как се разпознава ендометриозата?

В зависимост от това къде са се разпространили ендометриозните огнища и в каква фаза е заболяването, се наблюдават различни оплаквания и симптоми.

При повечето пациентки заболяването се установява след прегледи, наложили се заради характерна болка в областта на таза. Самата болка при ендометриоза може да се сравни с тази по време на менструация. По правило започва да се усеща с началото на менструалното кървене или няколко дни преди това. При някои пациентки обаче обхваща периода на овулация, като може да продължи с дни и да се слее със следващия предменструален период.

По време на полов контакт също е възможно да се изпитват болка и дискомфорт, като състоянието се нарича диспареуния и се наблюдава най-вече при дълбоко проникване.

Макар и в по-редки случаи, ендометриозата може да причини болка и по време на уриниране и дефекация. Наличието на кръв в урината или газове в червата също са характерни оплаквания за състоянието.

Смущенията в месечния цикъл също се разглеждат като възможни признаци на заболяването. При по-тежки форми може да се говори дори за инфертилитет.

Причини за развитието на ендрометриоза

Няма единодушие по причините за развитие на ендометриоза!

Въпреки че науката напредва с всеки изминал ден, все още няма еднозначен отговор на въпроса какво причинява разпространението на ендометриум извън пределите на матката.

Няколко са основните теории, които дават обяснение на състоянието. Мнозина смятат, че реалната причина се крие някъде в допирните точки помежду им.

Теория на имплантирането

В началото на ХХ век изтъкнат американски гинеколог прави следното заключение, въз основа на което се формира т.нар. теория на имплантирането. По своята същност менструалната кръв съдържа пренесени живи клетки от лигавицата на матката. Посредствмо маточните тръби тази кръв лесно се разпространява, а наличните в нея ендометриални клетки се прикрепват към мембраната, покрила коремната кухина. Там те образуват струпвания, реагиращи на хормоналните промени в организма по същия начин, по който и ендометриума в матката.

В подкрепа на тази теория идва и обстоятелството, че при преобладаващата част от пациентките поразени от ендометриозни огнища са и фалопиевите тръби.

Теория на преобразуването

В основата на тази теория стои схващането, че доколкото ендометриумът и перитонеумът, покриващ коремната кухина, имат еднакъв ембрионален произход, то клетките от перитонеума лесно могат да се преобразуват в ендометриум и да кървят в резултат на цикличните хормонални процеси в тялото на жената.

Теория на емболията

Според тази теория ендометриалните клетки се разпространяват чрез кръвния поток под формата на емболи. Това им позволява да достигнат до отдалечени органи и системи в тялото. Тази е единствената сред теориите, която може в някаква степен да обясни как ендометриозни огнища се откриват извън коремната кухина.

Връзката между ендометриозата и фертилитета

Ендометриозата често предизвиква безплодие!

Ако ендометриозата не предизвиква болка или друга форма на дискомфорт, която да провокира посещение при специалист, то много жени дори не подозират за състоянието си. Именно поради това за нея често се разбира след месеци неуспешни опити за забременяване.

Самата връзка между заболяването и фертилитета може да се разглежда в 2 посоки. В началните фази на разпространение на ендометриозна тъкан ефектът е по-скоро върху имунната система. С напредването си болестта често създава и механична невъзможност за забременяване. Става дума за сраствания, които могат да обхванат както яйчника, така и фалопиевите тръби. В същото време, в напреднал стадий голямата по обем тъкан извън матката може да притиска яйчника и по този начин да намали броя на качествените яйцеклетки, посредством които може да се постигне успешна бременност.

Риск в немалка степен крият и интервенциите за отстраняване на срастванията, като от огромно значение е къде са разположени и какво са обхванали огнищата.

Именно поради това при много жени в напреднала фаза на ендометриоза се препоръчва ин витро оплождане дори след операция за отстраняване на ендометриозните сраствания.

Лечение на ендометриоза

На този етап на развитие на медицината ендометриозата се лекува както оперативно, така и медикаментозно. Изборът на подход в немалка степен зависи от фазата на болестта и пораженията, които е нанесла.

По правило лечението започва с медикаменти с по-общо предназначение като ибупрофен или напроксен. Целта е да се тушират болката и възпалението. Едва след обстоен преглед, който в повечето пъти се състои в лапароскопия, може да се постави точна диагноза и да се предприеме целенасочено лечение.

Смята се, че отстраняването на срастванията и огнищата по хирургичен път е най-добрият път за лечение. Изгарянето с лазер, например, е приложимо при малки ендометриозни струпвания. При тежки сраствания е неприложимо.

За жалост, дори след хирургическа интервенция и изрязване на тъкан ендометриозата може да се появи отново. Смята се, че докато тялото на жената произвежда естроген, заболяването може да прогресира и да се развие отново.

Народни рецепти при еднометриоза

В следващата част от материала ще разгледаме няколко от най-популярните народни рецепти, които се препоръчват при ендометриоза.

Тампон с прополис

Започваме с писмо от Станка Петрова, изпратено ни на електронната поща:

народни рецепти при ендометриоза
От прополис се приготвят тампони при ендометриоза!

Здравейте! Преди 8 години горе-долу ми поставиха диагноза ендометриоза. Няма да се спирам по отделно на всички лечения, през които преминах. Пиша ви, за да ви споделя рецепта за тампони, приготвени у дома, които при мен гарантирано премахват болката.

Трябват ви пресни листа от алое. Изстисква се сок от тях, колкото 2 супени лъжици. Към сока се прибавя 1 лъжица мед и 3 – 4 зрънца прополис. Бъркат се съставки, докато сместа стане гладка. С така получената смес се намазва тампон, който се поставя във влагалището. Каквото остане от сместа, оставям в хладилника.

С тампона прекарвам нощта. Повтарям няколко поредни вечери до отшумяване на кризата.”

Гъша мас

Чрез използването на чиста гъша мас също могат да се приготвят лечебни тампони за вагинално приложение. Важно е обаче продуктът да е качествен и чист. Малко количество от него се разтопява на водна баня, добавя се малко невен и се напоява тампон. Оставя се да действа няколко часа, като препоръчително е през това време тялото да е в покой.

Глина

Популярна е рецептата на за лечение на ендометриоза с глина. За целта от аптеката трябва да се снабдите с медицинска глина. Малко количество от нея се разбърква с вода и се намазва долната част на корема. Оставя се да действа до втвърдяване на глината, след което се отмива. Процедурата се повтаря 21 последователни дни.

Пиявици

Макар да ви звучи неприложимо, пиявици също се използват при разпространили се клетки от ендометриума. Важно е да не се пристъпва към самолечение, което на практика е и невъзможно.

За лечение на ендометриоза се препоръчва терапия от 10 – 15 сесии. Каква ще е паузата между отделните сесии и какъв ще е интензитетът на курса трябва да определи специалист.

Сок от цвекло

Сред най-популярните методи за лечение на ендометриоза у дома е приемът на сок от цвекло. Приложението му е елементарно – приготвя се сок от цвекло, като на ден трябва да се изпиват между 50 и 100 мл.

Друг вариант за лечение с цвекло е приготвянето на компрес. За целта се настъргва малко количество от зеленчука и се поставя върху парче памучен плат. Прикрепя се към долната част на корема. Покрива се с парче найлон и се омотава с топъл шал. Така се прекарва нощта.

Противозачатъчни
За временно облекчение помагат и противозачатъчните!

Като крайно средство за спиране на болките при ендометриоза, които в някои случаи са нетърпими, може да се приложи и курс с противозачатъчни. Хормоналният препарат се приема за дълъг период без прекъсване, като през това се смята, че ендометриозните огнища се се свият и ще утихнат. За жалост, при спиране на приема на противозачатъчни, вероятността от повторно разрастване на ендометриума е голяма.

Билкова помощ при ендометриоза

Ако след всичко, което сте изчели дотук и което сте изпробвали, изборът ви за лечение на ендометриозата падне върху билките и билковите рецепти, приготвили сме ви списък с изпитани лековити растения, помагащи при коварната женска болест. За преобладаваща част от тях е в сила твърдението, че едновременно имат провитовъзпалително действие и регулират хормоните в женския организъм.

Ето кои билки подбрахме за вас:

Орлови нокти

Билката орлови нокти, позната още като клинавиче, се радва на широка популярност при лечението на редица женски проблеми. Благодарение на своите противовъзпалителни свойства тя помага при състояния като ендометриоза и болезнена менструация. Най-популярната рецепта с орлови нокти, която намалява болката и дискомфорта, предизвиквани от разгледаното заболяване, е тази:

Необходими са 4 ч.л. орлови нокти (важно е да се има предвид, че лековитата част от растението е стъблото, което се използва след сушене). Дрогата се залива с ½ литър гореща вода и се оставя да се настои за 30 минути. След прецеждане от нея се приема по 1 ч.ч. преди всяко от трите хранения за деня.

Гръмотрън

Още една популярна билка за лечение на женски смущения е гръмотрън. Според билкари ползите й се крият в съдържащите се в нея фитостерин и гликозиди, които имат мощно противовъзпалително действие. Именно те спомагат за бързото възстановяване от пораженията, предизвикани от разптространението на ендометриума.

Самата билка спомага и за цялостното укрепване на организма. Чрез диуретичното и жлъчегонното си действие тя подпомага изхвърлянето на токсините и подобрява функционирането на всички системи и органи.

С лечебна цел при женски полови смущения се използват корени от гръмотрън. Подходяща форма на приложение е както спиртният извлек, така и настойката.

Рецепта за приготвянето на спиртен извлек четем в коментар под наша публикация. Той е на Jivka_D:

„…Приготвям си следната рецепта, защото нямам време и възможност да правя чай по няколко пъти на ден. 10 лъжици корени от гръмотрън, предварително почистени, изсушени и начупени, ги поставям в буркан от 600 мл. Допълвам с домашна ракия, но да не е над 50 градуса. Оставям на тъмно място за поне 2 седмици, като периодично разклащам (бурканът трябва да е добре затворен). След като прецедя извлека, пак съхранявам на тъмно и хладно или в хладилник. Капвам по 5 капки в чаша с вода и изпивам. Това ми замества дневната доза от билката. Мога да кажа, че ефектът е равен – пак не усещам болка от дясно, която иначе е нетърпима…”

А самата отвара от гръмотрън при ендометриоза се приготвя, като 2 с.л. от корени от билката се залеят с 500 мл гореща вода. След половин час се прецеждат и лековитата отвара се приема на 3 пъти през деня поне 30 минути преди хранене.

Дафинов лист
билки при ендометриоза
Дафиновите листа са не само подправка!

Биоактивните съставки (евкалиптол, сескитерпени, линалол, феландрен, терпинеол и други) превръщат дафиновия лист от ароматна подправка в билка с ползи за здравето в много отношения. И в миналото, и днес уханното растение се използва при кашлица и диабет, при тромбофлембит, както при множествот типично женски неразположения, каквито са болезнената менструация и ендометриозата. Именно при ендометриоза на помощ идват и адстрингентни свойства на билката – да затяга тъканта и да спира секрецията.

Различни са формите, под които дафиновият лист може да се приложи като лек. Конкретно при ендометриоза е възможна употребата на спиртен извлек, напитка или масажно олио. В миналото билката дори се е използвала за вагинални промивки, но ползата на точно това приложение не е напълно потвърдена.

Ако решите да опитате дали дафиновият лист е вашето средство за облекчаване на болката при ендометриоза, то необходимо е ежедневно да си приготвяте чай. За целта 4 – 5 листа изсушени листа се заливат с 500 мл вода. След около ¼ час напитката се прецежда и се разделя на 3 равни части. Пие се на 3 пъти през деня задължително след храна, защото някои от иначе полезните вещества в дафиновия лист имат дразнещ ефект по отношение на стомашната лигавица.

Канела

Още една подправка с доказани ползи за здравето при типично женски неразположение е канелата. За нея се знае, че приложението й подпомага настъпването на кървене, когато месечният цикъл закъснява. Освен това ограничава прекомерното кървене по време на менструация, като в същото време подобрява кръвоснабдяването на половите органи. Това е от съществено значение както за репродуктивните функции, така и за ефективното и бързо регенериране на ендометриума.

Рецептата за употребата на канела от жени с нарушения в половата система е следната. Приготвя се чай от 1 пръчица канела и 1 ч.ч. гореща вода. Може да се добави и малко количества пчелен мед, но след като напитката леко се охлади.

Бял равнец

Смята се, че белият равнец е най-ефикасното природно средство за спиране на обилно менструално кървене, каквото ендометриозата често предизвиква. Този си ефект растението дължи на стягащото си действие, което ограничава притока на кръв към разрасналата се ендометриозна тъкан.

За регулиране на менструалните смущения се препоръчва ежедневен прием на чай от билката. Всяка доза се приготвя, като 1 ч.л. от билката се запари в 250 мл вода. След прецеждане се изпива на малки глътки сутрин на гладно.

Джинджифил

Джинджифдилът също често се препоръчва при разрастване на ендометриума. Лековитият корен помага при това състояние заради мощното си противовъзпалително действие.

Рецептите с употребата на джинджифил са многобройни. Причината се крие в многообразието от положителни за здравето качества.

Ако искате цялостно да укрепите организма и в същото време да ограничите болката и възпалението, провокирани от ендометриозата, можете да си приготвите следния лек. 1 ч.л. настърган корен от джинджифил се запарява за 30 минути в 200 мл вода. След като се прецеди, отварата се разделя на 3 приблизително равни части, които се изпиват в рамките на деня.

Червена малина

В листата от червена малина се съдържа цял арсенал от полезни вещества – витамин А, витамин В комплекс, още витамини С, Е, танини, киселини и полезни микроелементи. Приложението й в народната медицина се свързва с по-голямата част от неразположенията, характерни за времето на менструация. Именно заради тези й свойства да облекчава характерно женски болежки, билката се използва и при ендометриоза.

Нещо повече – листата от червена малина имат тонизиращ ефект по отношение на мускулатурата на матката, което ограничава малко или много разпространението на клетки от ендометриума извън самия орган. Освен това, намалява притока на кръв по време на месечното кървене. По този начин ендометриозните огнища остават неснабдени. Това пък ограничава прекомерната загуба на кръв през менструацията.

Най-ефикасното и в същия момент лесно приложение на листата от малина като лек е следното. 1 ½ с.л. изсушени и предварително почистени листа се заливат с 300 мл гореща вода. Оставят се за 3 часа, след което прецеждат. Препоръчителният дневен прием е по 3 чаши по около 100 мл всяка, разпределени през целия ден.

Билкова рецепта при ендометриоза на лечителя Димков

В популярен женски форум четем и билкова рецепта при ендометриоза, препоръчана от лечителя Петър Димков. Ето я и нея:

рецепта на димков при ендометриоза

Преди да приключим този материал ще допълним само, че заради прогресивния характер на заболяването от изключително значение е подлагането на периодични профилактични прегледи.

Какъвто и метод за лечение да изберете, дори хирургическа интервенция за премахване на огнища и сраствания, той не дава 100-процентова гаранция, че ендометриозна тъкан няма да се разпространи повторно извън матката.

Източници:

https:// www.lekuva.net (архив)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/149109.php

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Ендометриоза – билки, рецепти и добавки, които помагат при коварното заболяване

  1. Иванка Кирилова каза:

    Много полезна информация, благодаря! Някой пробвал ли е рецептата на д-р Димков и има ли ефект?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *