Кога се налага операция на хернията?

Здравейте, аз съм на 29 години и преди 4 месеца ми откриха хиатална аксиална херния със В стомашен пролапс без ерозии. След изписаното ми лечение сякаш стомахът ми се успокои малко, но 20 дни след това нещата Отново се влошиха. При повторното си посещение при лекуващия ми лекар той ми предписа същото лечение. Но и след него нямам никакви подобрения. Проблемът е, че започна да ми става лошо, вие ми се свят, глава­та ме стяга отзад, получавам постоянно газове, а понякога имам чувството, че като ми се подуе коремът, не мога да си поема въздух. Старая се да ям по-малко и по-често, но нямам никакъв апетит и за 4 месеца съм отслабнал с 10 килограма. Какво ще ме посъветвате, трябва ли да се оперирам?

Данчо Михайлов, Велико Търново

Много често хората с хиатална херния, предимно по типа на аксиалната, имат киселини, парене зад гръдната кост и гастроезофагаелна рефлуксна болест.

Гастроезофагеалният рефлукс е за­боляване, при което кисело съдържимо от стомаха преминава назад, към храно­провода, като предизвиква увреждане на лигавицата му, съпроводено от съответни болкови симптоми. Макар че изглеждат свързани, едното състояние невинаги до­вежда до другото. Много често при хора с хиатална херния липсва гастроезофагаелна рефлуксна болест и обратно. Болката при хиаталната херния по локализацията и характера си наподобява донякъде тази при миокардния инфаркт (зад гръдната кост, с парещ характер).

При параезофагеалната херния често срещани са симптомите на задух и сърцеби­ене, характерни за редица болести на сър­цето и белия дроб. Ето защо е много важно да се извършат необходимите тестове и консултации с лекари-специалисти, за да се постави точна диагноза. Ако ви е известно, че имате хиатална херния, получите те­жест, болка, гадене, повръщане, спиране на изхождането и отделянето на газове, възможно е хернията да се е заклещила или да е настъпило някакво запушване на червата (илеус).

Това се смята за спешен случай и е не­обходимо да потърсите лекарска помощ възможно най-бързо.

Много често хората с този дефект, особено при аксиалната херния, нямат ни­какви или имат много оскъдни оплаквания, така че до лечение не се стига. Все пак поради риска от заклещване на параезофа­геалната херния оперативното лечение е задължително.

Други симптоми, които могат да съпро­вождат хиаталната херния като болката и паренето зад гръдната кост, трябва да бъдат оценени добре, за да се изключи дру­га причина за тях (заболявания на сърцето например).

КОГА Е НЕИЗБЕЖНА ОПЕРАЦИЯТА

Хиаталната херния е опасна с това, че може да се заклещи и по този начин да се прекъсне храненето на част от стената на стомаха (или дебелото черво, ако то е въвлечено в нея). Ето защо се препоръчва операция, с която стомахът да се върне на мястото си.

Освен по конвенционалния, отворен на­чин, операцията може да се извърши и по лапароскопски метод. При него се извърш­ват пет или шест малки разреза (около 5-10 милиметра) на коремната стена. През тези разрези се Вкарват лапароскопът и хирургичните инструменти. Хирургът се води от лапароскопа, който е по същество камера, предаваща върху монитор образа на вътрекоремните органи и структури.

Основните предимства на лапароскопската техника се състоят в по-малките разрези, намаления риск от инфекции, по-малката болезненост, минималните белези и значително по-бързото възстановяване.

Повечето пациенти могат да станат и да се раздвижат един ден след операцията, а всекидневната си активност възстано­вяват в рамките на седмица. За пълното възстановяване са необходими 2-3 седмици. Тежка физическа дейност, както и повдига­не на тежки предмети трябва да се избягва поне 3 месеца след операцията.

За съжаление, дори и след операцията не съществува стопроцентова гаранция, че хиаталната херния няма да се появи отно­во, което в никакъв случай не омаловажава ползата от нея.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Кога се налага операция на хернията?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *