ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Андрей Стрелченко, психотерапевт: Агресивното поведение на старите хора е знак за повишена уязвимост!

Старите хора, които имат агресивно поведение, не са лоши хора. Агресията им е защитна реакция

старите

Сигурно всеки от вас е срещал стари хора, които са вечно недоволни от всичко и от всички. Те са груби, правят скандал от най-малкото и започват да спорят още преди да са разбрали за какво става въпрос.

Андрей Стрелченко

Защо тези хора са такива? Защо всичко, което правят младите хора е глупаво, според тях? Каква е причината всичко, което се случва около тях, да им причинява само гняв и раздразнение? И какво трябва да правят роднините на тези стари бандити? Андрей Стрелченко, психотерапевт, ще се опита да даде изчерпателен отговор на тези въпроси.

Защо възрастните хора са толкова огорчени?

„Гневът е знак за повишена уязвимост , а възрастните хора, както знаете, са най-уязвимия слой на обществото, особено в нашата страна.

Но гневът може да бъде свързан не само със страх. Той, също така, е един от най-простите и ефективни начини за привличане на вниманието“, казва Стрелченко.

Не могат ли да привлекат внимание по друг начин?

„Гневът е най-простата и най-естествена реакция, която идва от времето, когато хората са живели в пещери. За един древен човек агресията служи като важен защитен механизъм. Такава реакция им е позволила да оцелеят.“

„Положителните емоции, като радост, забавление, възхищение, нежност и т.н., не са проявление на животните, а на човешките чувства, които възникват много по-късно, с развитието на цивилизацията. Затова е възможно да се проследи пряката връзка между духовното развитие на човека и характера на неговите емоции „.

Също така, лекарят пояснява, че повечето от нашите пенсионери са преживели изключително труден живот: постоянна липса на пари, кризи, не особено приятни случки и лични наранявания са оставили незаличим отпечатък върху тяхната психика.

Понякога агресивното поведение може да се развие на фона на сенилна деменция

В този случай е важно да се убеди възрастният човек да се консултира с психиатър или геронтолог.

Ако гневът на любимия дядо или баба не е причинен от болест, а заради психо-емоционалното състояние (самота, безпокойство), важно е да бъдете търпеливи. Опитайте се, доколкото е възможно, да го обградите с внимание. Един неочакван телефонен разговор, мили въпроси, от рода на „Как си? Имаш ли нужда от нещо?“ са нещо много специално и желано от възрастните хора. След известно време гневът на старите хора ще изчезне, и на негово място ще дойде онази благост, която всички ние толкова добре познаваме.

Не забравяйте да споделите тази статия с приятелите си! Може би ще им помогнете в решаването на семейни проблеми…

Източник: psychologytoday.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *