ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ХАЛОПЕРИДОЛ / HALOPERIDOL

Съдържа халоперидол, силициев диоксид, желатин, магнезиев стеарат, талк, царевично нишесте, лактоза монохидрат

Предназначение

халоперидолХАЛОПЕРИДОЛ е антипсихотик. Медикаментът се препоръчва в случаи с халюцинации и илюзии, параноични състояния, свръхактивност или силни вълнения, агресивност. Този лекарствен продукт въздейства върху емоциите и поведението, нормализира мисловните процеси. Помага при състояния с неконтролирани движения или продължително, неовладяно хълцане.

Как се приема

Приемът на ХАЛОПЕРИДОЛ става само по лекарско предписание. Дозата се определя индивидуално, както и продължителността на приема.

Обикновено дозата за възрастни варира първоначално от 1.5 до 5 мг общо, разделени за два или три приема. В процеса на лечение тя може да се коригира. При деца дозата зависи от възрастта и килограмите, но никога не превишава 10 мг дневно, за два приема – сутрин и вечер. По преценка на лекуващия дозата може да бъде редуцирана. Спирането на приема става под лекарски контрол – постепенно.

При неволно предозиране непременно потърсете лекарска помощ. Не компенсирайте с двойна доза пропуснат прием.

Таблетките трябва да се поглъщат цели, с вода.

Възможни нежелани ефекти

В редки случаи терапията с ХАЛОПЕРИДОЛ може да предизвика алергични реакции, изразени в кожни обриви, копривна треска, отоци. Има данни за образуване на отоци, свързани с формирането на съсиреци в кръвоносните съдове, затруднено дишане и болки в гърдите. Състоянието може да е животозастрашаващо, спешно следва да се потърси медицинска помощ.

Специално внимание в пациентските листовки се отделя на риска от т.н. невролептичен малигнен синдром. Той се изразява с сърцебиене, изпотяване и висока температура. Състоянието се развива в учестяване на дишането, мускулна скованост, загуба на съзнание.

Описани са смущения в сърдечния ритъм и кръвното налягане, тремор, схващане на лицеви мускули и на говорния апарат, засилване на болестните симптоми – треперене, халюцинации и пр.; възможни са състояния на обърканост, зрителни смущения, отклонения във функциите на черния дроб, сексуални смущения, гадене и повръщане, запек, затруднено уриниране и др.

Кога НЕ БИВА да се приема

Медикаментът не се прилага при алергия към някой от компонентите.

ХАЛОПЕРИДОЛ не е подходящ при сърдечни заболявания с ритъмни нарушения, отклонения в нивата на калий, някои мозъчни заболявания.

Необходима е индивидуална консултация с оценка на възможния риск при пациенти с епилепсия, предразположени към мозъчни кръвоизливи, при проблеми с щитовидната жлеза, с тумор на надбъбречната жлеза, при заболявания на черния дроб и бъбреците.

Не е желателен прием на лекарството по време на бременност. Кърмачките не бива да се лекуват с този продукт.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият преценява лекарствените комбинации, в случай че пациентът трябва да приема и други медикаменти. Специално внимание изисква съвместяването с болкоуспокояващи, транквилизатори, три- и тетрациклични антидепресанти, лекарства з весака крйвна и регулиране на сърдечния ритъм, антикоагуланти, левдопа, лекарства при епилепсия, грип и простуда, при алергии и гъбични инфекции.

__

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за опаковка от 50 таблетки по 1.5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *