Ботулизъм: симптоми, причини и най-важната първа помощ

Много хора бъркат хранителното отравяне с ботулизъм. Това са две различни състояния, които не търпят една и съща интерпретация

ботулизъм

Ботулизъм е токсично-инфекциозно заболяване, което може да има фатален край. И това не зависи от източника на замърсяване.

Името „ботулизъм“ произлиза от латинската дума botulos, която означава наденица. Това ще рече че причинител на ботулизъм може и да е недобре обработено месо.

Заболяването не се причинява само от недобре обработена храна. Причина за него е бактерията Clostridium botulinum.

Ботулизъм може да се разпространи по няколко различни начина. Бактериалните спори, които причиняват заболяването, са често срещани както в почвата, така и във водата. Те произвеждат ботулинов токсин, когато са изложени на ниски нива на кислород и определени температури.

Хранителният ботулизъм се случва, когато се консумира храна, съдържаща токсина.

Ботулизъм при кърмачетата се наблюдава, когато бактериите се развият в червата и освобождават токсина. Това обикновено се случва само при деца на възраст под шест месеца, тъй като след това се развиват защитни механизми.

Ботулизмът при рани (раневи ботулизъм) се среща най-често сред тези, които си инжектират наркотици на улицата. При тази ситуация спорите влизат в раната и при липса на кислород освобождават токсина. Болестта не се предава директно между хората. Диагнозата се потвърждава от откриването на токсина или бактериите във въпросното лице.

Източник на ботулизъм може да бъде всичко, което е в контакт със земята. На първо място това е месо от заразени животни. На второ място – всички останали, и най-вече онези продукти, които не са били правилно термично обработени. Опасните продукти включват риба, плодове, зеленчуци, плодове. Списъкът може да бъде продължен…

В запечатаните продукти, които не са добре измити или обработени, започват да се натрупва опасен токсин с ускорени темпове. Условията, при които липсва кислород, са най-благоприятни за токсина. Най-опасни днес са вакуумираните местни продукти, или друг вид храни. Тук е важно да подчертаем, че външния вид на храната не се променя особено след заразяване.

Ботулиновият токсин е една от най-силните отрови на земята

За сравнение, той е четиристотин хиляди пъти по-опасен от отровата на гърмяща змия. Единственото нещо, което може да го унищожи, е огънят. Затова – стабилна термична обработка на всичко, което буди съмнение. Дори и това да е за сметка на вкуса.

Както вече стана дума – ботулиновият токсин не променя външния вид на храната, нейния цвят и вкус. Подутите капачки на бурканите не винаги са признак за наличието на ботулизъм.

В началото на статията обърнахме внимание на това, че хранителното отравяне няма нищо общо с ботулизма. Затова при него отсъстват симптоми като диария и повръщане.

Симптоми при ботулизъм

Мускулната слабост на ботулизма характерно започва в мускулите от черепните нерви – група от дванадесет нерви, които контролират движенията на очите, мускулите на лицето и мускулите, контролиращи дъвченето и преглъщането.

Поради това може да възникне двойно виждане, увисване на двата клепача, загуба на изражението на лицето и проблеми с преглъщането. В допълнение към това, може да са налице смущения в автономната нервна система. Това се проявява като сухота в устата и гърлото (поради намаляване на производството на слюнка), постурална хипотония (понижено кръвно налягане при изправено положение, което води до замайване и риск от зачервяване) и в крайна сметка запек (поради намаленото движение напред на чревното съдържание).

Някои от токсините също предизвикват гадене, повръщане и трудности при говоренето. Слабостта се разпространява и в ръцете (започвайки от раменете и продължавайки до предмишниците) и краката.

Тежният ботулизъм води до намалено движение на мускулите на дишането. Това може да се случи като диспнея (затруднено дишане). Тежката форма може да доведе до респираторна недостатъчност, поради натрупването на неразтворен въглероден диоксид и произтичащия от него депресивен ефект върху мозъка. Това може да доведе до дихателен компромис и смърт, ако не се лекува.

Лечение на ботулизъм

До пристигането на бърза помощ има само един начин на действие – стомашна промивка и клизма. Трябва да се поприч на токсина да попадне в кръвта, а оттам и в мозъка.

Съвет от lekuva.net

Ние от lekuva.net няма да спрем да повтаряме, че превенцията е най-доброто лечение. Информиран значи предупреден. Затова – измивайте добре съмнителните храни и ги обработвайте по-дълго време термично.

Препоръчителната мярка за предотвратяване на ботулизма при кърмачетата е да се избягва да се дава мед на деца на възраст под 12 месеца, тъй като ботоничните спори често присъстват в меда. При по-големите деца и възрастни нормалните чревни бактерии потискат развитието на C. botulinum. Тук трябва да подчертаем, че приемът на пробиотици трябва да придобие сезонен характер.

Когато консервирате храна у дома, трябва да се обърне внимание на хигиената, налягането, температурата, охлаждането и съхранението.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *