Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мишофония – новооткрито заболяване: звуци, които буквално побъркват хората (ето защо комшията с флекса ви дразни)

Голяма част от хората по света са заобиколени от досадни звуци. Някои не чуваме изобщо, въпреки че ги има, но други невъобразимо ни дразнят. Защо?

досадни звуци

Досадни звуци са шумното дъвчене на човека до нас, постоянното и кратко кашляне, непрестанен купешки лай… На повечето от нас подобни ситуации са източник само на лек дискомфорт. Но има хора, които изпадат в истинска ярост от определени звуци. И това не е обикновено дразнене. Това е истинско отвращение към звука.

Днес ще ви разкажем за едно сравнително ново заболяване, което буквално побърква все повече хора. Заболяването се нарича мишофония и буквално означава омраза, ненавист към звука. Тази нова болест е официализирана през 2000-та година. Тя не е класифицирана като слухово, неврологично или психиатрично състояние. За нея няма стандартни диагностични критерии и има малко проучвания за това колко често се появява или как да се лекува.

Най-често терапията на мишофонията се състои в разработване на стратегии за справяне, като когнитивна поведенческа терапия.

Интересно е, че в списъка на звуците, които предизвикват отрицателни чувства, или вълна на гняв и омраза, спадат не само наистина неприятни звуци като къртене, чукане, рязане с флекс и други. За хората, които имат тази чувствителност на слуха неприятен е бебешкият плач, звукът от рязането на нокти, шумно дъвчене, затруднено дишане или плач на бебе. Затова, когато хората, които страдат от мишофония, чуят дразнещ звук те изпитват тежко и дълбоко чувство на дискомфорт, който се развива в пристъп на ярост и гняв.

Тук трябва дебело да подчертаем, че страдащите от това ново заболяване се дразнят от на пръв поглед банални за другите хора звуци. Те просто имат много нисък праг на търпимост.

Според психолозите, това заболяване най-често започва да се появява в годините на пубертета

Малко братче или сестриче, което се храни шумно, възрастна баба или дядо, който диша тежко, издава хриптящи звуци и стенания – всичко това може да е предпоставка за развитието на мишофонията.

Хората, които страдат от това новооткрито заболяване, имат проблем не само с болестта, която ги изкарва „извън нерви“. Много често тези хора страдат двойно и заради отношението на другите хора към тях.

Ако звукът не ви дразни, това не означава, че не дразни някой друг. Такава егоцентрична нагласа влошава ежедневно живота на пациентите, които страдат от мишофония. Те не могат да ядат със семейството си, не ходят на кино, кафе-сладкарница, не шофират и избягват обществения транспорт. Най-често тези хора живеят сами.

Трудно е да разберем какво всъщност чувстват тези хора. Гневът, който неприятният звук отключва, е подобен на цунами

При тежки случаи, хората просто не могат да се справят с агресията. Така, например, на един един паркинг 13-годишно американско дете едва не убило майка си, заради дразнещият (за него) звук, който колата издавала. Да, колата не можела да запали, и това наложило стартирането няколко пъти – ситуация, която за милиони хора по света не е чак толкова дразнеща, а по-скоро неприятна. След опита да удуши майка си, 13-годишното момче е задържано от охраната на големия супермаркет, на чиито паркинг се разиграла случката.

Едно скорошно проучване на тази патология е показало, че проблемът е във вътрешното възприемане на звуците. С други думи, при мишофониците по-лесно се активира междинния префронтален кортекс, отколкото при другите хора. По-точно – това е мощна сигнализация, която провокира израз на негативни емоции като гняв и ярост.

Лечение за тази болест няма. Според психолозите случаите на мишофония ще зачестяват, заради дигителните джаджи, с които съвременният човек е свикнал до степен на пристрастеност.

Някои лекари препоръчват на пациентите да отидат на психиатър, а други разчитат на алтернативна медицина. Звуковата терапия, между другото, помага отчасти на болните да се справят с проблема. В ушите на пациентите се поставя специално устройство, което създава постоянен фонов шум. Така, например, чува се тих звук на рязане на нокти, но сред останалия фонов шум рязането на нокти не се чува чак толкова много, и човек свиква с този дразнител.

Професорът по когнитивна неврология в Университета в Нюкасъл, Том Грифитс използва точно направление на електрически разряд за лечение на мишофония. Както е известно, електрическите разряди могат да повлияят на функционирането на мозъка.

Както стана ясно от статията, най-доброто лечение за хората с мишофония е разбирането и уважението.

Източник: www.misophonia.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *