Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Трупане на излишни вещи и боклуци – заболяване, което атакува не само възрастните хора!

Синдром на Диоген или Синдром на старческата мизерия атакува 5% от възрастните хора по целия свят


Синдром на Диоген днес все по-често се среща и при млади, работоспособни хора. Болестта е получила името си в чест на древногръцкия философ Диоген, който решил да се откаже от всички земни блага, и започнал да живее в бъчва.

Хората, които страдат от синдром на Диоген, са лесно забележими. Това често са възрастни граждани, които имат неугледен външен вид, и постоянно мъкнат със себе си обемисти торби. Те живеят сред планини от боклук и в крайна мизерия, но в действителност може да имат сравнително добри доходи, и дори някакви спестявания.

Това, че къщата им е затрупана от боклуци, не ги трогва. За тях, всичко намерено в контейнера, купено изгодно, или подарено от приятел, може да влезе в употреба. Най-често предметите, които са събрали, са „чисто нови“, според тях. Извинение за натрупаните вехтории може да бъде и това, че е възможно някой ден „да влязат в употреба“ или да ги продадат изгодно. Мнозина приемат тези хора като немарливи или лицемерни. Важно е да се знае, че те просто са болни.

Корените на мистериозната болест са скрити дълбоко в мозъка. Учените от Университета в Калифорния са стигнали до извода, че страстта към събиране на вехтории е свързана с дейността на кората на главния мозък и на фронталните дялове на мозъка.

Много от нас в детството сасъбирали пощенски картички, монети, значки, стикери. Случва се така, че тази невинна страст остава за цял живот, но с годините се видоизменя. Безобидното желание да притежаваш нещо се превръща в болест, все още неизвестна на учените.

Проучванията показват, че хората, които страдат от неконтролирано желание да събират планини от боклук, имат слабо развитие на фронталния кортекс на мозъка

Ранните етапи на Синдрома на Диоген са трудни за диагностициране. Хората предпочитат да го наричат „особеност на характера“, но това не е съвсем така.

Как да постъпим, ако в семейството или сред приятелите имаме хора, които шеговито наричаме „Плюшкин“? В края на краищата, те са почти като заложници на планините от боклуци и мръсотия. И какво да кажем за ордите от насекоми и гризачи, които толкова комфортно се размножават в условията на този пълен хаос?

Най-доброто решение, разбира се, ще бъдат съветите на опитен психиатър. В ранните етапи лекарите могат да дадат специални лекарства, които да стабилизират състоянието на пациента. Често психиатрите съветват роднините да водят „преговори“ с „колекционера“, и да направят така, че да насочат усилията и интереса му към по-нормално и здравословно занимание.

Източник: www.aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *