ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Саркис Калустян: Белодробната артериална хипертония – колко сериозно е това заболяване, и по какво се различава от артериалната хипертония?

Белодробната артериална хипертония (БАХ) представлява група от заболявания. При тази група заболявания прогресивно се увеличава пулмоналното съдово съпротивление (ПСС)

белодробната артериална хипертония

Белодробната артериална хипертония води до дясна сърдечна слабост и преждевременна смърт. Това е заболяване, което трудно се диагностицира, трудно се лекува и често води до смърт.

Д-р Саркис Калустян, кардиолог от УМБАЛ „Св. Анна“, даде повече информация за тази болест в предаването „Пулс“, което се излъчва по Канал 3.

Първо, белодробната артериална хипертония няма нищо общо с онази, другата хипертония, за която всички сме чували, а мнозина от нас и страдат от нея. Белодробната артериална хипертония представлява един синдром, който се характеризира с повишаване на налягането в системата на белодробната циркулация. Повишава се налягането на белодробната артерия.

Проблемът, подчерта доктор Калустян е в това, че когато това заболяване не бъде диагностицирано навреме, когато не се открие в някой от неговите по-ранни етапи, то води до смърт. Друго затруднение при лечението на това заболяване е факта, че то има неспецифични симптоми.

Доктор Калустян обобщи симптомите така:

  • лесна умора;
    отоци по долните крайници;
    задух;
    подуване на корема;
    тежест в гърдите.

Тези симптоми могат да се срещат и при пациенти с исхемична болест на сърцето и сърдечна недостатъчност. Това са общи симптоми, които не служат за диагностициране. Те са сигнал, че трябва да се посети лекар. Единствено специалист-кардиолог може да каже дали в случая става дума за белодробна артериална хипертония или за някакво друго сърдечно-съдово заболяване.

В предаването няколко пъти стана въпрос за трудното диагностициране на тази болест. Пациенти съобщават, че е трябвало да посетят 6-7 кардилози, докато им се постави точната диагноза.

Доктор Калустян изтъкна няколко причини за трудното диагностициране на белодробната артериална хипертония

Първо – симптомите са общи. Вторo – заболяването не е чак толкова често срещано, и изключително рядко то може да бъде предположено като причина. Често се случва пациентите да бъдат пращани при плумолог в търсене на белодробно заболяване. Заради това не се правят задължителни рутинни изследвания, като например ехогравско изследване. Специализирани в поставянето на точната диагноза и лечението на белодробна артериална хипертония са лекарите от кардиологичното отделение на клиника „Света Анна“ в София. В момента в клиниката има 75 пациенти, които са с доказана белодробна артериална хипертония. Месечно в клиниката „Света Анна“ се откриват два или три случая на пациенти с това заболяване. В доболнични условия, като прегледи при джипито и т.н. тази болест не може да бъде открито.

Белодробната артериална хипертония изисква прилагането на някои специфични тестове. Прави се инвазивна оценка, т.е прависе дясно-сърдечна катетаризация. Това ще рече, че се поставя какетър във вените на пациента, с помощта на който се стига до белодробната артерия.

Макар да звучи малко страшно, този вид диагностика е златен стандарт при поставянето на точната диагноза, и когато се извършва от опитни специалисти, няма опасност.

И все пак, не всеки има възможност да бъде прегледан и диагностициран от специалист. В тази връзка водещата зададе въпрос на доктор Калустян – колко време човек може да живее с това заболяване? Какво се случва?

Пациентите започват да имат сериозни сърдечни проблеми. Налице е сърдечна недостатъчност, настъпват промени в дясната камера на сърцето. С недиагностицирана и нелекувана белодробната артериална хипертония се преживява не повече от 5-6 години.

Как се случва лечението на белодробната артериална хипертония?

Д-р Саркис Калустян обясни, че ако пациент бъде препратен към клиниката „Света Ана“ от общопрактикуващ лекар, или друг специалист, и е здравно осигурен, той няма да заплати нищо за диагностиката и лечението на това заболяване. Престоят, и всичко свързано с него, се поема от Здравната каса. Налице са нови, модерни, пречистени медикаменти, които могат да обърнат хода на заболяването.

Д-р Саркис Калустян няколко пъти повтори, че навременната диагноза на белодробната артериална хипертония може да спаси човешки живот

И накрая – кой рискува да се разболее от белодробна артериална хипертония?

  • пациенти със съединително-тъканни заболявания;
    системна склеродермия, или сиситемна склероза.

Болестта предпочита както жените, така и мъжете и няма претенции към възрастта!

Източник: kanal3.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *