Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. д-р Петранка Троянова: Топлото време влошава слънчевата уртикария

Повечето хора гледат несериозно на някои фотодерматози, като слънчевата уртикария, които в последствие се влошават и хронифицират

На първо място от алергия към слънцето (или фотодерматоза) страдат от откритите части на тялото – лицето, шията, деколтето и ръцете. В много редки случаи възпалението може да се разпространи и в области, които не са били изложени на ултравиолетови лъчи, уточнява професорката.

Проф. д-р Петранка Троянова е началник на Диагностично-консултативен блок, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”. Специализирала е дерматология, алергология, онкология и венерология.

Час и половина след слънчевите бани кожата е покрита с червени петна и малки мехури. Състоянието на пациента може да бъде различно – от непоносим сърбеж и треска до пристъпи на задух и загуба на съзнание.

След като се избегне слънцето, обривът се усеща още известно време, и след това минава.

Най-често слънчевата уртикария се наблюдава при деца и жени (80% от общия брой пациенти). В риск са и хората с много бяла кожа, които рядко излагат себе си на слънце.

В предаването „Здравословно“, излъчващо се по телевизия СКАТ, професорката напомни, че летният сезон е време, през което е добре да се обръща повече внимание на кожата. Не заради друго, а защото кожните алергии са трудни за диагностициране. Времето, което се губи, за да се постави точна диагноза, може да е фатално. Колкото по-бързо стане ясно от какво естество е заболяването, толкова по-ефективно ще бъде излекувано то.

Проф. д-р Петранка Троянова уточнява, че главната роля във формирането на лезии играят фотосенсизибилизиращите вещества, които са върху кожната повърхност. Под влияние на слънчева светлина, те причиняват освобождаването на хистамин от клетките, което предизвиква възпалителна реакция в организма.

Защо и как се появява слънчевата уртикария?

Предполага се, че слънчевите лъчи сами по себе си не водят до алергични реакции. Те са само фактор, който провокира натрупването на голям брой алергени при хора, страдащи от различни заболявания на вътрешните органи.

Друга причина за заболяването може да бъде използването на определена група от лекарства (нестероидни противовъзпалителни лекарства, сулфонамиди, тетрациклини, флуорохинолони).

Лечението на слънчевата уртикария е трудно. Основният компонент в терапията е премахване на провокиращите фактори (като се избягват излагане на слънчева светлина).

Възможен положителен ефект може да има от използването на антихистамини (цетиризин, лоратадин, деслоратадин) и каротеноиди, подобни на тях чрез действието на антиоксиданти ( витамин Е, липоева киселина ).

Не бива да се подценява състоянието на пациентите при слънчевата уртикария и да се прибягва до самолечение.

Възможни усложнения от слънчевата уртикария са вторична инфекция и развитието на дерматит. Не бива да се изключва и постоянният психологически дискомфорт.

Източник: skat.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *