ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Страх ви е от операция? Изчистете жлъчката с тези народни рецепти

Операцията ли е единствената алтернатива при камъни в жлъчката?

Камъни в жлъчката – как да разпознаем жлъчнокаменната болест?

Това представляват камъните, образуващи се в жлъчката!

Жлъчнокаменната болест или холелитиазата е заболяване с хроничен характер, при което се наблюдава образуване на конкременти (камъни) в жлъчния мехур и в жлъчните пътища. Пациентите се делят най-общо на 2 типа – такива, които имат камъни в жлъчката, но нямат изразена симптоматика, и такива, които развиват жлъчнокаменна болест.

Причините за развитието на болестта са разнородни. Най-често консумацията на храни с високо съдържание на холестерол се сочи за предпоставка за състоянието. Но още редица ендокринни нарушения и болести, например диабет, възпалителни процеси в жлъчката или жлъчните пътища, атония на жлъчката.

Кризата, за която много пациенти говорят, започва с усещане за тежест или натоварване в дясното подребрие. Неразположенията се засилват след преяждане или след консумация на мазни храни, на пържени ястия, шоколад, алкохол или газирани напитки. Пикът на болестта настъпва, когато камъните преминават през протока на жлъчния мехур, това може да трае от няколко минути до часове, през които се изпитва нетърпима болка. Най-често болката има пристъпен характер и се локализира от дясно – в корема, към гърба, в някои случаи и към дясното рамо. Типични за жлъчната криза са още гаденето, неконтролируемото оригване и механичната жълтеница, както и повишаването на телесната температура.

Най-точният метод за диагностициране е ехографското изследване.

Важно! Операция при камъни в жлъчката

Ако става дума за пациенти, при които наличието на камъни в жлъчката не причинява дискомфорт и няма изразена симптоматиката, то лечение не е необходимо в голяма част от случаите.

При тези от болните обаче, при които симптомите са остри и се повтарят тенденциозно, трябва да се предприемат мерки. По този начин не само ще се ограничат т.нар. кризи, но и ще се намали риска от усложнения.

Към днешна дата най-популярният метод за справяне с камъните в жлъчката е лапароскопската холецистектомия или премахването на жлъчния мехур по безкръвен път. Много от пациентите се решават да се подложат на тази интервенция, защото тя предоставя възможност за безопасно и резултатно справяне със здравословния проблем. В същото време, при нея липсват най-честите причини за дискомфорт, свързани с традиционната операция – разрез върху коремната стена, белези, риск от емболии и дълъг болничен престой.

Мнението на д-р Стоян Цветков

Според едно от светилата в безкръвните операции у нас д-р Стоян Цветков (за д-р Цветков можете да прочетете ТУК!) лапароскопската интервенция е най-правилният подход при пациенти, страдащи от жлъчнокаменна болест. При чести кризи и остро изразена симптоматика останалите методи за лечение – хранителни режими, нетрадиционно лечение и народни рецепти – водят до моментно подобряване на състоянието. Рано или късно обаче, на дневен ред идва въпросът за оперативна намеса. По-добрият за пациента вариант е именно безкръвната интервенция за отстраняване на жлъчния мехур.

В популярния форум Бг-мама четем разнородни мнения. Но в много са в посока на това, че след отстраняването на жлъчката при много пациенти проблемите или поне ограниченията в храненето изчезват.

Няма да пропуснем да отбележим и варианта, при който от жлъчката се вадят само камъните. Това става по ендоскопски път, като под рентегенов контрол се разширява изходът на жлъчните пътища и се изваждат образуванията. Това обаче е възможно само в случаите, когато камъните са малки и няма съпътстващи усложнения.

Друг вариант за премахване само на камъните е разбиването им с помощта на лазер. При наличието на техника от най-ново поколение чрез насочен лазерен лъч се разбиват образуванията в жлъчката без да се налага оперативна намеса.

Лекарства при камъни в жлъчката – да или не?

Както за по-голямата част от здравословните проблеми, така и за този има изобилие от лекарствени продукти. на кой точно да се спрете, ако сте решили медикаментозно да третирате заболяването, най-точно ще ви насочи лекуващият ви лекар. Дали ще ви помогне, или не – това обаче е друг въпрос.

Без да задълбаваме темата за лекарствените препарати, ще ви предложим 2 разнопосочни мнения за 2 от най-известните препарати:

Урзофалк

Урзофалк съдържа жлъчна киселина, същата каквато по принцип се съдържа в жлъчния мехур. Предписва се за разтваряне на жлъчни камъни с размер до 1.5 см, при леки до средно тежки случаи на жлъчнокаменна болест. Ето какво споделя нашата читателка Иванка Иванова за продукта:

„Здравейте! Изчетох всички рецепти, които сте публикували за камъни в жлъчката. Ако те не помогнат, препоръчвам ви Урзофалк. При мен само той реши проблема. Вярно, че не е от най-евтините, но като се съберат всички останали пари, които съм пръснала за изследвания и лекарства, тези пари са нищо!“.

Ровахол

В другия край са писанията по адрес на Ровахол. Продуктът отново се препоръчва за разграждане на жлъчните камъни и за туширане на болката от спазмите, но преобладаващата част от мненията за него в глобалната мрежа не са положителни! „Мислех си, че се лекувам, а се оказа, че камъкът е достигнал 4.3 см!“, споделя пациентка, на която й е била назначена терапия с Ровахол.

Все пак трябва да се има предвид, че при всеки пациент действието може да е коренно различно.

Как да избегнем операцията при камъни в жлъчката?

Това са медицинските факти за оперативното лечение на камъни в жлъчката, изложени накратко. Целта на материала ни обаче е коренно различна. Да ви предложим всички останали методи за справяне с болезненото състояние, преди да се стигне до операция. Чрез тях много от пациентите твърдят, че успяват да тушират състоянието.

Ако се разровите по темата, в глобалната мрежа е пълно със съвети за това как с помощта на натурални продукти и рецепти можете да пречистите жлъчката. Ние подбрахме 6, за които се твърди, че имат най-голям успех:

Ябълков оцет
Ябълковият оцет е незаменим при камъни в жлъчката!

Най-спряганият продукт за пречистване на жлъчния мехур е ябълковият оцет. Ефектът му крие в това, че той размеква и разтваря по естествен път камъните. Благодарение на комбинацията от полезни вещества – кетони, кисели, ацетати, в допълнение и карбол, бета-каротин и витамини – кристалите плавно се разграждат при някои от пациентите, което елиминира необходимостта от оперативна намеса.

Приемът на ябълков оцет при жлъчнокаменна болест става по следния начин. Всяка сутрин се затопля чаена чаша изворна вода, към която се добавя 1 голяма лъжица ябълков оцет. Киселата напитка се изпива преди хранене на бавни глътки;

Зехтин

Доказано е, че студенопресованият зехтин също има свойството да пречиства организма. Особено подходящ е при камъни в жлъчката.

Най-подходящата рецепта със зехтин за разбиване на песъчинки и камъни в жлъчката е отново в комбинация с ябълков оцет. По 1 ч.л. зехтин и 1 ч.л. ябълков оцет, предварително смесени, се приемат сутрин на гладно и вечер преди лягане. Доказано е, че това е достатъчно за справяне с коварната болест;

Лимони

Лимоните са истинска „бомба” от полезни вещества. Често се препоръчват и при камъни в жлъчката, като ежедневно се приема 1 ч.л. зехтин, смесена със същото количество сок от лимон.

Популярна рецепта за разбиване на камъни е тази на д-р Хулда Кларк с лимони и зехтин. Тя се прилага както за да се избегне оперативната интервенция, така и при пациенти, които вече са били оперирани.

Предлагаме ви да прочетете разказа на 56-годишната Силвия К., която твърди, че по метода на д-р Кларк сама се е излекувала от жлъчнокаменна болест. В блога си споделя последователността на лечебния курс:

Комбинацията между зехтин и лимонов сок пречиства тялото!

„Преди да се предприеме същинското лечение с лимони и зехтин е необходимо да се направи подготовка. Курсът е най-добре да започне в началото на седмицата, като в дните от понеделник до четвъртък се консумират много пресни сокове и вода. Подходящи са фреш от ябълки, моркови, портокали, както и от ананас. Препоръчително е през тези дни да се правят и клизми за освобождаване на тялото.

Важно! Курсът започва в петък!

В петък започва същинското лечение. Необходими са равни части зехтин и прясно изцеден сок от лимони. Количествата са по около 2 ч.ч. от всяка съставка. Трябват още ментово масло и сок от ананас. Ако смятате, че няма да можете да приемете толкова голяма доза маслиново олио, намалете количеството му. Важно е да се има предвид обаче, че по този начин ефектът ще се отслаби и забави.

До 12:00 часа на обяд трябва да се преустанови приемът на твърда храна. В 18:00 часа се спира приемът на всички течности. В 19:00 часа се изпиват 4 с.л. студенопресован висококачествен зехтин и 2 с.л. сок от лимон. Опитайте се да се релаксирате и тялото ви да е в покой. След 15 минути отново се приемат зехтин и лимонов сок в същите количества и последователност. Това се повтаря до приемането на цялата доза. Ако започне да ви се гади, към лимоновия сок добавете няколко капки ментово масло. В паузите можете да пиете сок от ананас или от зеленчуци.

След като изпиете цялото количество зехтин, легнете и се отпуснете. Най-добре на дясната страна. По всяка вероятност през нощта ще се събудите от позиви за дефекация. Те ще продължат през целия следващ ден.”;

Фреш от зеленчуци

Ежедневният прием на прясно изцеденият сок от цвекло, целина или моркови ще разбие натрупалите се в жлъчката камъни.

Според популярната рецепта на д-р Михайлов пречистването започва с 300 мл сок, 50 мл от който са от цвекло, а останалите – от моркови. Постепенно се увеличава количеството на цвеклото, докато не достигне 300 мл.

Друга популярна рецепта предвижда ежедневен прием на 300 мл сок от червено цвекло в комбинация с по 100 мл сок от моркови, целина и ряпа.

Както и тази:

Рициново масло

За пречистване на тялото, в това число и от камъни в жлъчния мехур, често се препоръчва и рициново масло. Прилага се, като се изпива 1 малко шишенце (или по-малко количество) рициново масло с 1 бира;

Круши

Сокът от круши е популярно средство в народната медицина за прочистване на организма. При камъни в жлъчката се препоръчва да се приема напитка, приготвена от ½ ч.ч. прясно изцeден сок от круши, разреден със същото количество топла вода. На ден се приемат 3 дози, приготвени по описания начин.

Билки при камъни в жлъчката

Освен натуралните продукти, за които стана дума по-горе, билките са другият чест избор, когато целта е да се избегне операция при камъни в жлъчката.

Няколко са най-популярните билкови рецепти, които се прилагат при този род заболявания:

Мента

Ментата е позната от край време заради от многообразието си от полезни действия, в това число – и да успокоява болката. При камъни в жлъчката се препоръчва приема на отвара, приготвена по следния начин. В подходящ съд се смесват равни части от билките мента, цикория, лайка и жълт кантарион. 1 с.л. от така приготвената билкова смес се залива с 200 мл гореща вода и се връща на огъня за няколко минути. Получената отвара се разделя на равни части и се изпива сутринта и вечерта. Отварата се приготвя ежедневно до отшумяване на неразположенията;

Индийски живовляк
Псилиум се използва за пречистване!

За индийския живовляк, познат още като псилиум, се знае, че повишава количествата на течността, която се произвежда в жлъчката. Посредством този си ефект води до разграждане на образувалите се камъни.

Рецептата с индийски живовляк се приготвя по следния начин. 1 с.л. от билката се залива с 200 мл гореща вода. Запарява се и след прецеждане се изпива преди първото хранене за деня.

Друг вариант за пречистване на жлъчката с псилиум е добавянето му под формата на прах към зърнена закуска;

Глухарче

При камъни в жлъчката традиционното за българската народна медицина глухарче се прилага най-вече заради диуретичния си ефект. Корените на билката имат свойството да увеличават течността, която се произвежда в жлъчката и по този начин да разбиват камъните.

Няколко са рецептите с глухарче, които се препоръчват при камъни в жлъчката:

  • пресен сок от билката се приготвя, като свежа растителна маса се постави в блендер и се след това се прецеди. На ден се приемат 2 – 3 лъжици от така получения сок за период от месец;
  • другият вариант е да се приготви отвара то глухарче. В подходящ съд се поставят 2 с.л. листа и корени от глухарче, които се заливат с 2 ч.ч. студена вода. Оставят се да престоят за 8 часа, след което се кипват за 10 минути. След охлаждане отварата се прецежда и се изпива на малки глътки в рамките на деня;
Бял трън

Билката бял трън, позната още като магарешки бодил, се препоръчва при жлъчнокаменна болест заради свойството си да намалява съдържанието на холестерол в жлъчната течност. Именно високата концентрация на холестерол е сред предпоставките за образуването на камъни.

Най-често при камъни в жлъчката се препоръчва прием на бял трън под формата на тинктура. 40 капки, разтворени в сок или вода, са препоръчителната дневна доза.

Препоръчва се и приготвянето на чай от магарешки бодил – 1 с.л. билка се запарва в 1 ч.ч. гореща вода, както и добавянето на свежо растение към зеленчукова салата;

Гръмотрън

Една от най-популярните рецепти за разбиване на камъни в жлъчката и за облекчаване на симптоматиката е на основата на гръмотрън. Към 80 г корени от гръмотрън се добавят същото количество от билката змийско мляко и плодове на хвойна, както и по 50 г корени от ревен, семена от коноп, дръжки от външни, коса от царевица и цветове жълт равнец. След разбъркване се вземат 2 с.л. от билковата смес, които се заливат с ½ литър гореща вода и се варят за 5 минути. След като се охлади, сместа се прецежда и се изпива на 4 приема през деня преди хранене.

Цикория

Познато най-вече като красиво цвете, растението с характерни сини цветове е и лек при редица заболявания. Приема се и при камъни в жлъчката, като се приготвя под формата на отвара. 1 с.л. от билката се запарява в 200 мл гореща вода. На ден се изпиват по 3 чаши, приготвени по този начин, за да се противодейства на жлъчнокаменната болест.

Шипка

Без съмнение една от най-популярните рецепти при камъни в жлъчката се приготвя с корени от шипка. За приготвянето на дневната доза са необходими 2 с.л. лековити корени, които се заливат с 200 мл гореща вода и се варят на слаб огън за около 20 минути. След като отварата се охлади, се прецежда и се разделя на 3 равни части, които се изпиват в рамките на деня.

Корени от шипка пречистват жлъчката!

„Здравейте! Наскоро ме оперираха от камъни в жлъчката. Наложи се да ме режат, тъй като не успяха да тушират кризата и да направят лапароскопия. Може би минаха вече 2 месеца и се чувствам много по-добре, но все още имам лека тежест от дясната страна. Когато усетя, че става по-зле, си приготвям чай от шипки. Преди да ми махнат жлъчката, той ми беше ежедневие. Пиех всеки ден, за да съм сигурна, че няма получа криза. Сега състоянието е по-добре и го пия май само заради навика и заради страха да не изпитам отново ужасяващите болки.

На всички, които имат камъни в жлъчката, препоръчвам да си приготвят чай от шипки, важно е да се използват обаче корените.”, споделя потребител в един от популярните форуми за здраве.

Храната е от решаващо значение при камъни в жлъчката

Без съмнение всеки, които е преживял криза, предизвикана от камъни в жлъчката, е готов на всичко, за да предотврати повторението й. Както вече стана дума в текста по-горе, храната е от решаващо значение за въпросното състояние. Именно поради това придържането към съобразен хранителен режим е от първостепенно значение.

Ясно е, че избягването на определени храни няма да доведе до разграждането на камъните. Но когато от менюто се извадят мазните храни, тези с високо съдържание на холестерол, яйцата, пържените ястия, това ще ограничи проявленията на болестта.

В текста по-долу ще ви предложим списък на онези храни, които са допустими за консумация при жлъчнокаменна болест, и тези, които е задължително да се избягват, тъй като могат да провокират влошаване на състоянието и да доведат до кризи.

Ето какво сме подбрали за вас:

Храни, които са забранени при камъни в жлъчката:

В началото на този списък застават продуктите, богати на мазнини. Тук се включват не само месата, но още млечните продукти, тежките сладкиши, тестените закуски и всички останали така вкусни, но в случая вредни храни. Не бива да се консумират още някои видове листни зеленчуци, плодове, ядки и подправки. Забранени са още алкохолът и газираните напитки.

Посочени конкретно, ето кои храни следва да се изключат:

  • от мазнините – натурално масло, мас (сланина), както и маргарин;
  • от месото – тлъсти меса, дивечови меса, консервирано месо, пържено месо, готови и пушени колбаси, дреболии и пача;
  • от рибата – тлъстите риби, хайвер, пастет, осолена, опушена и пържена риба;
  • от яйчните продукти – гъши яйца, пачи яйца, кокоши жълтък;
  • от млечните продукти – високомаслени сирене и кашкавал, пушено, топено сирене, овче мляко, биволско мляко;
  • от тестените продукти – баници, тутманици и подобни, солети и соленки, пържени тестени изделия, качамак;
  • от зеленчуците – зеленолистни зеленчуци, патладжан, осолени зеленчуци;
  • от плодовете – прекалено сладките плодове, смокини, фурми, сини сливи;
  • от ядките – орехи, слънчогледови семки, бадеми, фъстъци;
  • от подправките – черен и лют червен пипер, бахар, чесън, дафинов лист, канела, карамфил и останалите подправки с натрапчив и остър вкус;
  • от напитките – студени напитки като цяло, газирани напитки, алкохолни напитки, напитки с високо съдържание на захар, боза, кафе, силен чай.
При възпалена жлъчка храната е от особено значение!
Междинна група храни

В тази група ще включим онези продукти, които в малки количества можете да си позволите. Важно е да не се прекалява – нито по отношение на количеството, нито по отношение на честотата на консумация.

На ден можете да си позволявате до 20 г краве масло. Можете да консумирате дори свинско месо – важно е да не е тлъсто, да е приготвено без мазнина (на скара, на пара или варено), допустими са и немазните морски дарове. До 2 – 3 цели кокоши яйца на седмица също се смята, че няма да нанесат големи поражения, но е важно да се съблюдава собственото здравословно състояние, а не статистиката.

Ако имате камъни в жлъчката, от време на време можете да си позволявате типов хляб, обикновени бисквити и гевреци, както и боб, леща, варено или кисело зеле. От плодовете не се лишавайте от къпини, боровинки, касис, цитрусови и сушени плодове, но в умерени количества.

Храни, които са препоръчителни при жлъчнокаменна болест

Както вече стана дума, тук се включват преобладаващо изчистени, бедни на мазнини храни. Ето ги и тях:

  • слънчогледово олио или зехтин;
  • крехки меса – пилешко, телешко, заешко – приготвени на пара или скара;
  • нетлъсти речни риби като пъстърва, мряна, червеноперка;
  • белтъци;
  • обезмаслени млека и млечни продукти, извара, айран, като препоръчителни са продуктите от краве мляко;
  • ориз, макарони, грис, юфка и постни сухари;
  • листни салатни зеленчуци, както и домати и краставици, моркови, карфиол, зеле;
  • узрели плодове, както и умерено сладки компоти и нектари;
  • магданоз, копър, чубрица, най-добре пресни;
  • слаб чай от липов цвят, мента, червен кантарион, заместители на кафето и минерална вода.

Дали ще се придържате към така структурираното меню, или ще си изградите собствен режим на хранене, в голяма степен зависи от състоянието ви. Много от пациентите споделят, че са на определена диета от години. Други са на мнение, че ако се спазват няколко основни правила, не е необходимо ограничаване до живот. Ето какво четем:

Хомеопатия при камъни в жлъчката

Ако сте готови да направите всичко, но да избегнете необходимостта от хирургична интервенция, можете да опитате да повлияете на жлъчнокаменната болест и с помощта на хомеопатията. Ето кои са някои от най-популярните хомеопатични продукти, които се препоръчват за овладяване на жлъчни кризи и при опити за естествено разграждане на песъчинки и камъни:

  • Калкареа карбоника – този продукт се препоръчва най-вече в случаите, когато проблемите с жлъчката произхождат от наднормено телесно тегло, склонност към напълняване и високи нива на лошия холестерол;
  • Ликоподиум – ефективен е най-вече при пациенти, при които обострянето на проблемите с жлъчката се свързва със стресови ситуации и нервни разстройства;
  • Натрум сулфирикум – стимулира производството на жлъчна течност, която подпомага разграждането на образуванията в жлъчния мехур;
  • Нукс вомика – прилага се при чести кризи, при които болката е съпроводена с киселини, гадене и подуване на корема;
  • Хелидониум – използва се при кризи и в случаи, когато болката преминава към гърба и лопатката.

За написването на този материал са използвани разнородни източници. Проследени са и активните теми в най-популярните форуми за здраве, където пациенти споделят опит и рецепти за справяне с проблема „камъни в жлъчката”. Въпреки че мнозина препоръчват изпитани народни средства за разграждане, преобладаващите мнения са в посока на това, че единствено отстраняването на жлъчката решава този здравословен проблем. Всички останали действия водят до временен резултат. Вашето мнение какво е?

Източници:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/153981.php

http://www.webmd.com/digestive-disorders/gallstones#1

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *